Mire való/miért fontos a komfirmálás? Hogyan/miben befolyásolja a későbbi életünket?
"Mire való/miért fontos a komfirmálás?"
Azért kell, hogy mindenki komfortosan érezze magát.
Én evangélikusnak lettem keresztelve, s mikor eljött az ideje, a szüleim megkérdezték, akarok-e szokáshoz híven én is konfirmálni... (a konfirmálás a hitedről való "bizonyságtétel" a gyülekezet előtt, ettől kezdve számítasz a gyülekezet "felnőtt" tagjának és ettől kezdve vehetsz Úrvacsorát - legalábbis az evangélikusoknál). Én, tudva, hogy ilyenkor szokás szerint a konfirmandus a rokonoktól s ismerősöktől egy rakás ajándékot s pénzt kap, mondtam, hogy igen, miért ne...
Egy éves felkészítő volt, amikor végigvettük "hitünk alapjait", Luther kiskátéját, megtanultuk a benne feltett kérdésekre a válaszokat, s persze közben a Bibliát is forgattuk, olvasgattuk...
Virágvasárnap előtti szombaton volt a "kikérdezés" a gyülekezet előtt, aztán virágvasárnap az ünnepi istentisztelet, melyen ünnepélyesen taggá fogadott a gyülekezet és első úrvacsoránkhoz járultunk...
Hogy mindez hogyan befolyásolja a későbbi életünket, azt gondolom, egyénfüggő, "szív-függő". Nincs sablon. Én ezen az ünnepi istentiszteleten éreztem először azt, hogy Isten akar tőlem vmit, hív vmire, engem, személy szerint... Elkezdtem olvasni a Bibliát, most már nem "muszályból", hanem mert érdekelt, és - bár hosszú időbe telt és hosszú történet, de - az életem gyökeresen megváltozott, amikor Isten eljött hozzám, megbocsátott, újjászült, körbeölelt a szeretetével, s én az életemet Neki adtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!