Az iszlám országokban miért probléma a bal kéz használata a wc-n kívül sok másra is?
Figyelt kérdés
Tudtommal a szappan nem egy modern találmány. Ráadásul gondolom valakinek kényelmesebb (lenne) fenékmosásra a jobb kezét használnia, mert balkezes. Tehát ezt az egész szabályt nem értem. Miért csak a bal kéz használható erre?2023. jún. 24. 11:36
1/7 anonim válasza:
Azért, mivel a jobb kezeddel eszel, attól függetlenül, hogy bal vagy jobbkezes vagy.
Régen nem volt még olyan higiénia, mint most, amikor megmostad a fenekedet vagy megtörölted, akkor nem volt igazán olyan fertőtlenítő hatású dolog, ami valóban, tényleg fertőtlenítené a kezedet. Illetve az iszlámban a kézzel, evőeszköz nélküli evés egy jó dolog, így tényleg nem hinném, hogy azzal a kezeddel akarnád megfogni a sült csirkét, amivel előtte a segged törölted.
2/7 anonim válasza:
Most már inkább babona, régen higiénia okai lehettek. Bár azt nem tudom, hogy mi a helyzet a balkezes emberekkel.
3/7 A kérdező kommentje:
A kézzel evést el is felejtettem, bár ezt sem értem, pont ott, ahol ilyen szokások vannak.
2023. jún. 24. 14:33
4/7 Abdullah_ válasza:
Vallási okai vannak, ha jól emlékszem vannak ilyen hadithok. Nincs mit megérteni ezen.
5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2023. jún. 24. 18:11
6/7 anonim válasza:
Az, hogy valaki jobb vagy balkezes nem számít, mert nem azért "kell" használnod a bal kezedet pl: wczésnél, mivel te jobbkezes vagy, hanem mivel a legtöbb tevékenységhez a jobb kezünket használjuk, függetlenül attól, hogy melyik kezünk a domináns. Erre példa fentebb az evés, aminél a dominánsságtól függetlenül a jobb kezünket érdemes használni, evőeszközök nélkül, ugyanis Mohamed(saw) is azt tanácsolta, hogy együnk a puszta kezünkkel. Ha a puszta kezeddel eszel, akkor pedig jó, hogyha nem piszkos a kezed és nem viszed be a szádba a fertőzéseket. Ezt régen nehéz volt megelőzni a megfelelő tisztítószerek hiányában, így azt a megoldást kaptuk, hogy a bal kezünket használjuk az ilyesféle koszos dolgokhoz, míg a jobbat pedig a tiszta dolgokhoz.
7/7 A kérdező kommentje:
Hát egészségükre a puszta kézzel, talán közös tálból elfogyasztott vacsorához, így biztos nem fertőződik meg senki... Tudom, máshol is szokás. Csak ne sérüljön/bénuljon meg, vagy vesszen el valamelyik kéz, mert vagy önálló evés nem lesz többé, vagy fenéktörlés.
2023. jún. 24. 19:39
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!