Hogyan csatlakozhatok a zsidó valláshoz Magyarországon?
Figyelt kérdés
Van itthon Beit din? Mikveh? Körülmetélkedést nekem kell intézni orvosnál, vagy van ennek is valami menete? Vagy egy rabbitól kéne kérdeznem ezeket? Mi van ha a megyében nincsenek működő zsinagógák/rabbik?2023. máj. 8. 17:23
1/27 anonim válasza:
Betérésnek hívják, keress rá. Aztán felejtsd el.
2/27 anonim válasza:
Beit din is van, mikve is van. A körülmetélést a mohél végzi, a betérési folyamat legvégén, ezt majd a rabbi fogja intézni neked, de ez még bőven odébb van. Ha nincs aktív közösség a közeledben az ciki, mert minimum 1 évig rendszeresen el kell járjál az istentiszteletekre, ez a legfontosabb része az egész folyamatnak. Ráadásul a Beit Din is csak akkor fogja elfogadni a betérésedet, ha biztos lehet benne, hogy legalábbis elméletileg részt tudsz venni a zsinagógai életben. Ettől függetlenül kérdezz meg egy rabbit, hátha tud valami kiutat. Elvégre biztos vannak/voltak vidéki betérők is hátha van valami bevett szokás az ilyen esetekre. Ha a neológia megfelel, Radnóti Zoltán rabbival venném fel a kapcsolatot, tudtommal ő csinál betérítést.
3/27 A kérdező kommentje:
#2 nagyon köszönöm! Jelenleg csak forgatom a fejemben a gondolatot, mivel nem múltam el 18 és nem hiszem hogy szülői beleegyezés nélkül sok dolgot csinálhatnék. Ennek ellenére mindenképpen észben fogom tartani!!
2023. máj. 8. 21:25
4/27 anonim válasza:
Nem tudok arról, hogy szülői beleegyezés kéne, persze, engem nem érintett, mert gyárilag. Mindenesetre ahhoz, hogy elmenj egy zsinagógába és beszélj egy rabbival, ahhoz biztos nem kell semmi, ahhoz csak Te kellesz. A többit a rabbi elmondja.
5/27 anonim válasza:
Csak aztán olvastam a további kérdést, hogy "Mi van ha a megyében nincsenek ..." - akkor sajnos utazni kell, nincs más. Könyvbõl ez pont annyira nem müx, mint mondjuk az asztali tenisz.
6/27 anonim válasza:
Még két megjegyzés:
1) A betérés meglehetõsen macerás, hosszadalmas folyamat
2) Itt találsz részleteket: [link]
7/27 A kérdező kommentje:
Beteres utan majd nekem kell vennem tfilint, taleszt, stb?
2023. máj. 10. 08:59
8/27 anonim válasza:
Igen, neked kell. A tfilin viszont k.rva drága, ha nincs rá keret, akkor senki egy szót nem fog szólni, ha nem veszel, sokaknak nincs.
9/27 A kérdező kommentje:
Igen, ezert gondolkodtam hogy en honnan a fenebol fogok szerezni ra penzt
Viszont beteroket kicsit szigorubban kezelik nem?
2023. máj. 10. 09:14
10/27 anonim válasza:
Tfilin kérdésében nem, hidd el. A tfilin egy szép plusz, de nem kötelező felszerelés. Igazából még a tálisz is opcionális, mivel minden zsinagógában van egy rakat kölcsön darab, amit használhat bárki, akit felhívjnak a Tórához. Sőt, jobbat mondok. Elvileg askenáz körökben nem is szokás a saját, addig amíg meg nem házasodsz, és a menyasszony szülei veszik a vőlegénynek. Persze változnak a korok, és ez a hagyomány kezd kihalni, csak a miheztartás végett írom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!