A magyar rabbik közt vannak akik felnőttként tértek be a vallásba?
Remélem senki nem magyaráz bele antiszemitizmust vagy bármilyen negatív célzatot a kérdésbe, mert semmilyen rossz szándékom nincs, csak érdekes számomra a téma.
Picit hosszú lesz a magyarázat de így talán érthetőbb, hogy nem csak a hasamra csaptam és nem negatív okokból kérdem.
A Hajós Andrásnak volt egy műsora amiben eltöltött egy napot egy magyar rabbival, és említették egy közös reggelinél, hogy legtöbben felnőttként csináltatták meg a körülmetélést. Egyébként nem tudom hányan voltak rabbik ennél a reggelinél, és hányan akik csak eljöttek a reggeli imára.
Úgy tudom, aki nem zsidó anyától születik, az szigorúan véve nem zsidó, ha csak be nem tér. Arról is olvastam, hogy a betért zsidókkal kapcsolatban nem illik arról beszélni, hogy zsidó anyától születtek-e, vagy egyáltalán a betérésükkel kapcsolatban, és teljesen úgy kell tekinteni őket, mint született zsidókat.
Azonban ha valakit nem metéltek körül 8 napos korában és nem volt bármicvója 13 éves korában, akkor gondolom valamilyen szinten mégis be kellett térnie, még ha zsidó anyától született is. Persze most csak a férfiakat említve.
Végső soron ami érdekelne. A magyar rabbi közösségben vannak akik akik nem zsidó anyától születtek, és felnőttként tértek be?
"A magyar rabbik közt vannak akik felnőttként tértek be a vallásba?"
Fogalmam sincs. Akiket ismerek, született zsidók.
#1 úgy hülyeség, ahogy van.
Pl r. Akiva (1.sz második fele - 135) korának egyik legnagyobb mestere, a Talmud nagy tisztelettel méltatja tudását, a Mishna rendszerének (ésígy a Talmudének is) kidolgozója - szülei betértek voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!