Lehet valaki pogány, és Lavey-i sátánista egyszerre?
Hmmm... egy isten képét használni, amiben nem hisznek... ez már kicsit meredek.
Mindegy.
Amelyik hisz benne, az nem ateista - amelyik meg nem, az nem igazán sátánista. Végül is akkor kit követne?
Az egyik része az hogy LeVay nem volt kibékülve a keresztény eszmeiséggel (illetve nyilván magával az istenhittel sem, de most nem ez a lényeg), és azért nevezte el a vallását Sátánizmusnak hogy egyfelől provokáljon vele, másfelől pedig ezzel is szemléltesse hogy ideológiában pl a individualizmust, az önmegvalósítást, illetve bármely akár szexuális hajlam megélését tartotta ideálisnak. Mondjuk az hangsúlyozta hogy csak addig lehet a saját szabadságodat gyakorolnod, amig nem csorbítod másét.
Egyébként szerintem is fura a dolog.
Én nem olvastam belőle sokat, de nekem inkább a szekuláris értékeket a sátánizmus név mögé bújtatta, hogy heves reakciót váltson ki.
Az már más, hogy feltételezi ezeket és viszonylag kell valamilyen istenhitnek benne lennie, de csak maga a gondolat létezik.
Ebből a szempontból hasonlít a hinduizmusra, viszont egy nagyon fura pozícióban áll.
Anton Szandor Lavey:
"A sátánisták nem a keresztény bibliában szereplő anti-istent imádják....és legfőképp nem imádnak semmiféle istent vagy démont. A sátánista számára önmaga az isten ha már mindenáron imádni akar valakit. Vagy a Sátán a világ sötét oldalának megnyilvánulása és nem valóságos személy. Akár isten a Sátán is csupán az emberek gondolataiban létezik."
Akkor miért kell áldozatot bemutatni?
A 60as években bohóckodtak ilyesmivel mert akkor volt nagy divatja az okkult/sátáni imázsnak de nincs náluk semmilyen áldozat.
Egyszerű hedonisták ,nézetük szerint ha bűnös vagy,akkor te legyél a legbűnösebb a környéken.
Ennyi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!