Holnap a pápai szentmisén járulhatok szentáldozáshoz ha még nem voltam első áldozó?
És előtte elvégezted a szentgyónást!
2. voltam
#2-3
Akkor se, mivel nem volt elsőáldozó és nem volt felkészítőn sem.
4:
Ezek bevett szokások, helyi rendelkezések, amelyek országonként eltérhetnek.
Az egész Egyházra vonatkozó kánonjog nem ír elő semmi ilyesmit.
912. kán. - Szentáldozáshoz szabad és kell bocsátani minden megkereszteltet, akit a jog el nem tilt.
És, hogy kit tilt el a jog:
915. kán. - A szentáldozáshoz ne engedjék a kiközösítetteket és az egyházi tilalommal sújtottakat a büntetés kiszabása vagy kinyilvánítása után, de ne engedjék oda azokat az egyéb személyeket sem, akik nyilvánvaló, súlyos bűnben makacsul kitartanak.
"Ezek bevett szokások, helyi rendelkezések, amelyek országonként eltérhetnek."
Tudtommal nem Ugandában szeretne áldozni, hanem nálunk.
De lényegtelen, mert gyónáson se volt még, ha nem volt elsőáldozó. Így pedig semmilyen körülmények között nem áldozhat. Azért az áldoztató is jó eséllyel kiszúrja, hogy sose volt.
Teljesen mindegy, hogy Uganda vagy sem, a kánonjogot nem írja felül a helyi szokás.
Hogy gyónt e már, azt ugyanúgy nem tudod, ahogy én se...de az akkor sem áll, hogy "semmilyen körülmények között nem áldozhat"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!