Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » "Tagadd meg magad és kövess...

"Tagadd meg magad és kövess engem". Magad alatt Jézus az egora gondolt? Beszélt Jézus az egoról vagy az egó is és annak létezése városi legenda?

Figyelt kérdés

2023. ápr. 25. 07:19
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem Jézus itt arra gondolt, hogy rendezd át a prioritási listádat az életben. Isten legyen az első, és ne saját magad, családod vagy barátaid.
2023. ápr. 25. 08:43
 2/3 anonim ***** válasza:
33%

Első válaszolónak igaza van.

A legtöbben élnek egy bizonyos életet. Első helyen nem Isten áll, hanem például a pénz, drog, család, barátok, munka, hobby.

Meg ugye úgy vannak az emberek, hogy amit ők elgondolnak, az úgy is van és nem hallgatnak a tapasztaltakra.

Jézus pedig elmondja, hogyha bármi van, amit jobban szeretsz nála, akkor nem vagy méltó hozzá. Dúrva példákról is beszél, hogy egyértelművé tegye:

"Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti; aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja." (Máté 10: 37-39)

Milyen Kegyetlenül hangzik, nem igaz? Pedig egyszerű a mondandója. Ő Isten kinyilatkoztatása, megnyilvánulása. Isten pedig úgy szeret téged, olyan erővel, ahogy ember képtelen szeretni.

Azt pedig mindenki tudja, hogy az ember hajlamos azokra hallgatni, aki őt legjobban szereti.

Az ego, az "én" a világi dolgokat látja, tapasztalja, ezért azokra vágyakozik, amik benne vannak a világban , mert az ego is a világban van. Így nem lehet hívő az ember, ha bármi másban jobban hisz, mint Istenben.

Krisztus feladta a leckét elég keményen.

Önmagad megtagadása azt jelenti, hogy szembe mész azzal, aki Krisztus előtt voltál. Pál apostol a legjobb példa önmagának megtagadására.

Megtéréséig üldözte a keresztényeket. megtérése után pedig kereszténység építésén és az evangélium hirdetésén dolgozott. keményen beletette magát az önmegtagadásba. Érdemes tanulmányozni Pál pálfordulását ebben a kérdésben.

Első helyre tette Krisztust és az evangélium hirdetését, pedig ezt megelőzően pont ennek az eltörlésén fáradozott. Ha az Úr nem lepi meg szemfényvesztéssel a damaszkuszi úton feltételezem mára hírmondója sem lenne Krisztusnak, ám így ő lett az elsőszámú hírmondója Krisztusnak.

2023. ápr. 25. 10:56
 3/3 anonim ***** válasza:
Azt jelenti, hogy nem a saját vágyaidnak, céljaidnak élsz, hanem Istennek adod az életed és ő lesz a legfontosabb neked.
2023. ápr. 26. 19:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!