Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Normális, hogy vallásos...

Normális, hogy vallásos családból származok, de ahogy idősebb lettem, agnosztikussá váltam?

Figyelt kérdés

21 éves vagyok, egyetemista. Műszaki pályán vagyok, nem hiszem hogy kiskoromban hívő lettem volna, de mostanában méginkább kételkedek. Nem érzem Isten jelenlétét, statisztikailag is sokkal valószínűtlenebb, hogy valaki kísérné az életem, sokkal több rossz dolog történik velem mint jó, ha csak a véletlenszerű dolgokat nézzük, amire nincs befolyásom.

Tervezek elmenni valamilyen ifi gyülekezetbe, hátha a kételyeimen tudna segíteni, de eddig nem beszéltem erről a szüleimnek se, meg senkinek.

Nyilván tisztában vagyok a katolikus egyház bűneivel is és hogy a kormány hogyan használja agymosásra, ahogy a többi vallást és szektát is, de ez önmagában nem indok arra, hogy nincs Isten, ez csak politika, nem Isten akarata.

Azzal is tiszában vagyok, hogy sok tudós ateista, viszont a magas IQ nem biztos, hogy korrelál ezzel. Ismerek több mensa tagot, aki nagyon mélyen vallásos. És van egy külön keresztény SIG is. Esetleg esetemben is lehet ez egy ok, mert mi mensások szerintünk kritikusan gondolkodni. De igaz, hogy ellenben a legnagyobb tudósok, pl Tesla vagy Turing, szintén ateisták voltak. És mindketten úgy gondolkodtak, ahogy egy "halandó" ember nem képes, amit mi fel sem foghatunk. Mindketten, amit elképzeltek fejben, tudták hogy működni fog, mindenféle előzetes kísérletezés nélkül, szóval nem hagytak semmit a véletlenre. És ha mindketten ki merték mondani, hogy ateisták, akkor abban lehetett valami.

Ami pedig mellette szól, hogy túl sok véletlennek kellett történnie, hogy az élet kialakuljon, főleg ilyen formában. Ahhoz, hogy az ember fejlődjön, egyik fázisból a következőbe, egy időben kellett egy hím és egy nőstény aki ugyanazokon az átalakulásokon ment keresztül. A Föld is nagyon szerencsés helyzetben van, mert épp kellő távolságban van a Naptól és a Hold nélkül is lassabb lenne a Föld forgási sebessége, amitől teljesen más lenne az időjárás is. A 21%os oxigén is fontos, mert a sokkal magasabb vagy alacsonyabb szint már élhetetlen lenne. Meg ha kialakult az élet, akkor valahonnan jönnie kellett. Mármint a kezdetekben a Föld is egy élhetetlen többezer fokos lávatenger volt. Valahonnan jönnie kellett a legelső életnek is. Vagy kis Földönkívüliek hozták a legelső életformát, szóval az űrből érkezett, vagy kell lennie egy teremtőnek.

Szóval jöhet minden, ha valakinek van kedve beszélgetni, az is.

2023. ápr. 22. 00:59
1 2 3
 21/22 Blackice75 ***** válasza:
0%

A JÖVŐD

Milyen lesz a jövőd? Hova kerűlsz halálod után? Milyen lesz a világ/-od vége? Foglalkoztatnak ezek a kérdések? Nos, erre rengetegen tudnak választ adni. Én is tudnék adni erre egy választ. Viszont nem az a fontos, hogy én mit gondolok erről vagy, hogy mások mit gondolnak erről, hanem az, hogy van e a Mennyei Atyánknak ezzel kapcsolatosan mondanivalója.

Mivel a Torah az ő szava, így hát abból idéznék. Szavai nagyon világosak, nehéz félreérteni, bár sokan megtanultuk elég keményen, azt, hogy hogyan értelmezzük könnyedén félre, szinte minden egyes szavát.

Tedd félre ha teheted a metafórákban fortyogó gondolataidat és láss tisztán.

Lássuk:

5Móz 30:1 - 30:20

1 És ha majd elkövetkeznek reád mind ezek: az áldás és az átok, amelyet elődbe adtam neked; és szívedre veszed azt ama nemzetek között, akik közé oda taszított téged יהוה (YHUH), a te Istened;

2 És megtérsz יהוה -hoz, a te Istenedhez, és hallgatsz az ő szavára mind aszerint, amint én parancsolom neked e napon, te és a te fiaid teljes szívedből és teljes lelkedből:

3 Akkor visszahozza יהוה, a te Istened a te foglyaidat, és könyörül rajtad, és visszahozván, összegyűjt majd téged minden nép közül, akik közé oda szórt téged יהוה, a te Istened.

4 Ha az ég szélére volnál is taszítva, onnét is összegyűjt téged יהוה, a te Istened, és onnét is felvesz téged;

5 És elhoz téged יהוה, a te Istened a földre, amelyet bírtak a te atyáid, és bírni fogod azt; és jól tesz veled, és inkább megsokasít téged, mint a te atyáidat.

6 És körülmetéli יהוה, a te Istened a te szívedet, és a te magodnak szívét, hogy szeressed az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből, hogy élj.

7 Mind ez átkokat pedig rábocsátja יהוה, a te Istened a te ellenségeidre és gyűlölőidre, akik üldöztek téged.

8 Te azért térj meg, és hallgass יהוה szavára, és teljesítsd minden parancsolatát, amelyeket én e mai napon parancsolok neked.

9 És bővölködővé tesz téged יהוה, a te Istened kezeidnek minden munkájában, a te méhednek gyümölcsében, a te barmodnak gyümölcsében és a te földednek gyümölcsében, a [te] jódra. Mert [hozzád] fordul יהוה és öröme lesz benned a [te] jódra, amiképpen öröme volt a te atyáidban.

10 Hogyha hallgatsz יהוה-nak, a te Istenednek szavára, megtartván az ő parancsolatait és rendeléseit, amelyek meg vannak írva e törvénykönyvben, és ha teljes szívedből és teljes lelkedből megtérsz יהוה-hoz, a te Istenedhez.

11 Mert e parancsolat, amelyet én e mai napon parancsolok neked, nem megfoghatatlan előtted; sem távol nincs tőled.

12 Nem a mennyben van, hogy azt mondanád: Kicsoda hág fel értünk a mennybe, hogy elhozza azt nekünk, és hallassa azt velünk, hogy teljesítsük azt?

13 Sem a tengeren túl nincsen az, hogy azt mondanád: Kicsoda megy át értünk a tengeren, hogy elhozza azt nekünk és hallassa azt velünk, hogy teljesítsük azt?

14 Sőt felette közel van hozzád ez ige: a te szádban és szívedben van, hogy teljesítsed azt.

15 Lám elődbe adtam ma neked az életet és a jót: a halált és a gonoszt.

16 Mikor én azt parancsolom neked ma, hogy szeressed יהוה-át, a te Istenedet, hogy járj az ő utain, és tartsd meg az ő parancsolatait, rendeléseit és végzéseit, hogy élj és szaporodjál, és megáldjon téged יהוה, a te Istened a földön, amelyre bemégy, hogy bírjad azt.

17 Ha pedig elfordul a te szíved, és nem hallgatsz meg, sőt elhajolsz és idegen isteneket imádsz, és azoknak szolgálsz;

18 Tudtotokra adom ma nektek, hogy bizony elvesztek: nem éltek sok ideig azon a földön, amelyre a Jordánon általkelvén, bemégy, hogy bírjad azt.

19 Bizonyságul hívom ellenetek ma a mennyet és a földet, hogy az életet és a halált adtam előtökbe, az áldást és az átkot: válaszd azért az életet, hogy élhess mind te, mind a te magod;

20 Hogy szeressed יהוה-át, a te Istenedet, és hogy hallgass az ő szavára, és ragaszkodjál hozzá; mert ő a te életed és a te életednek hosszúsága; hogy lakozzál azon a földön, amely felől megesküdt יהוה a te atyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak, hogy nekik adja azt.

Na megértetted, vagy bekavar az eddig tanult sok afforizma, átvitt értelmezés, vagy az úgynevezett sorok között olvasás? Sikerült levenned a környezeted kulturájának rád nyomott szemüvegét?

Ha sikerült akkor HalleluYah!

Ha nem akkor megpróbálok segíteni, de előre szólok hogy nem tanultam, homiletikát (egyházi retorika), sem semmilyen nyelvészeti befolyásolási teknikákat. Szóval a mai fülek által megszokott nagy csavarok, meg csattanók, lehetséges, hogy elmaradnak. Nem biztosíthatlak arról, hogy ekként fogsz reagálni a végére: "Wáo, ez aztán jól megmondta".

Az idézett szövegnek az előzménye az, hogy volt egy áldás és átokhoz kötött választási lehetőség az ókori izrael számára, valamint azok számára, akik szövetségre léptek יהוה-val.

Azóta sok idő eltelt és az emberek az átok útját választották. Ennek a következményeit ma is látjuk, halljuk, saját bőrünkön tapasztaljuk.

És itt lép közbe ez a szakasz, amikor már átok átok után következik az emberiségre. Ekkor mondja ez a szakasz, hogy most is van egy választási lehetőségünk.

Ez a választási lehetőség, a második vers szerint az, hogy megtérj! Nem az, hogy elfogadj egy isten-ember áldozatot, nem az, hogy megkeresztelkedj, bemerülj, vagy hogy higyj egy Jézus sztoriban! Semmit sem hoz szóba az Atya azokból amikhez hozzászoktál vallásos körökben. Nem tudom hogy mi az, amit hiszel, de vigyázz mert temérdek filozófia, világnézet, hitnézet van, amiknek az Atya Tórájában halovány nyoma sincs !!! Kérlek ezen a ponton vedd figyelembe, hogy a Torah mellé ragasztott iratok már nem a Torah (Mózes 5 könyve). A további iratok már nem feltétlenül az Atya szava! Igazságtalannak, sőt vakmerő ostobaságnak tartom, hogy különböző iratokat egybefoglaltak és egy könyvként reklámozzàk!

Vigyázz a "teljes szívből" kifejezésre, nem tudom ez pontosan mit jelent, de sejtem, hogy sokan azt hiszik, hogy meg vannak térve, mégis különböző pogány vallásokban vergődnek, ahelyett, hogy a teremtő tiszta szavát tennék meg vallásukká. Azt hiszem ehhez a tiszta szívnek van köze. Jobb ha mihamarabb magadba nézel és megvizsgálod, hogy veled mi a helyzet ezen a területen. Ha nem találtál vissza még a Torához akkor lehet hogy nem más a probléma, csupán a szíved vezet félre.

Ha megteszed a részed, ami az hogy megtérsz יהוה-hoz megtartván parancsolatait, akkor ő is hozzád fordul. Itt érdemes észrevenni hogy körülmetéli szíveinket! Hogy ez pontosan mit jelent azt nem tudom, valószínűleg azt hogy nem fogunk kívánkozik többet bűnös utakra. Kérlek vedd azt is észre hogy ez nem Pál találmánya, mármint a szív körülmetélése!

Ha minden jól megy, és végre visszafordulunk hozzá, úgy, hogy figyelembe vesszük óhaját, hogy megtartsuk instrukcióit, akkor talán hamarosan azt is megélhetjük, hogy visszavisz bennünket arra a földre amelyet megígért nekünk.

Azt ajánlom olvasd el annyiszor ezt a fejezetet ahányszor kell, csak értsd meg. Maga a szövegrész is azt mondja, hogy az életet és a halált adta elénk. Semmi olyat nem kér, amit lehetetlen megtennünk, csupán akarat és szív kérdése. Ismerd meg hát parancsolatait, lásd hogy azok nagy része olyan, amit -jobb esetben- amúgyis megteszel. Kutasd ki azokat is, amelyeket még nem ismertél meg. Teljesítsd azokat! Teljesítsd szándékát! Ez nem lehet hiba! Ha azt teszed amit kért, és nem teszed amire megkért, hogy ne tedd, az nem lehet egy rossz ötlet nem de?

Válaszd hát meg a jövőd, kezedben van és egyedül te vagy a felelős a választásért! Olyan jövőd lesz amilyet, ezen szövegrész alapján választasz. Választhatod azt az utat, amit kínál a kultúrád, a különböző vallások, és választhatod azt az utat amit יהוה a te Mennyei Atyád kínál! Rajtad áll!

Térj vissza a Torához, akkor révbe érsz!

HalleluYah!

2023. ápr. 23. 04:19
 22/22 anonim ***** válasza:
30%

15.

""Ismerek több mensa tagot, aki nagyon mélyen vallásos."

ELŐBB lett vallásos, és csak utána Mensa tag, vagy tudós, stb."

Ismered a kerdezo ismeroseit?

"Ez pont olyan, mintha azt mondanád, hogy a tejes zacskó alakja

is pont olyan, hogy illik a tejhez, amit beleöntenek."

Ez nem lesz jo ide, mert tejeszacskot eppen hogy ertelemmel rendelkezo emberek terveztek meg, es azt a folyamatot is, hogy a tejet osszegyujtik es zacskoba toltik. Vagy szerinted magatol letrehozza magat a tejeszacsko es magaba tolti a tejet?

2023. ápr. 23. 05:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!