Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikus - református pár...

Katolikus - református pár esküvője melyik templomba tartható?

Figyelt kérdés

Én katolikus vagyok "csak" keresztelve vagyok tehát nem voltam első áldozó.

Párom református, ő megvan keresztelve és komfirmált is.

Mi akkor melyik templomba házasodhatunk? Katolikus vagy református?

2023. ápr. 12. 09:09
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
0%

"Úgy tudom, református templomban probléma nélkül köthettek házasságot"

Rosszul tudod, református templomban csak úgy köthet házasságot, ha írásban nyilatkozik, hogy a születendő gyermekek reformátusok lesznek.

Sajnos volt a családban olyan, hogy katolikus templomban kötöttek házasságot, a református fél nagyon beteg volt, a református lelkész pedig nem volt hajlandó kijönni hozzá, amíg arról nem írtak alá papírt, hogy a további születendő gyermekek (akkor már egy volt) refinek lesznek keresztelve.

Nem írtak alá ilyen papírt, nem is jött ki a református lelkész.

2023. máj. 4. 13:00
 12/16 anonim ***** válasza:
67%

Én pedig úgy tudom, hogy ilyen nyilatkozatot pont a katolikusoknál várnak el.

De ebből is látszik, hogy ahány templom, annyi szokás, szóval, helyben kell érdeklődni.

2023. máj. 4. 20:33
 13/16 anonim ***** válasza:

Volt rá konkrét példa, vagy hallomásból gondolod?

2023. máj. 5. 10:33
 14/16 anonim ***** válasza:

Unokatesóm katolikus, férje református. Református templomban esküdtek, pont emiatt.

Bár, ez már több, mint tíz éve volt.

2023. máj. 5. 19:23
 15/16 anonim ***** válasza:
Gondolom utána nekik is a gyerekeket refinek kellett keresztelni.
2023. máj. 8. 11:42
 16/16 anonim ***** válasza:

Katolikus házasságkötésnél, ha tisztán a katolikus egyházjogi szabályozásból indulunk ki, akkor egyrészt kell hozzá engedély a helyi ordináriustól (ezt a plébánia szokta intézni és nem szokott gond lenni). Ezenkívül:

1. a katolikus fél nyilvánítsa ki, hogy kész a hittől való eltávolodás veszélyeit elhárítani, továbbá ígérje meg őszintén, hogy erejéhez képest mindent megtesz azért, hogy minden gyermeke a katolikus egyházban keresztelkedjen és nevelkedjék;

2. ezekről a katolikus fél által teendő ígéretekről a másik felet idejében értesítsék, hogy biztos legyen, hogy ő valóban tudatában van a katolikus fél ígéretének és kötelezettségének;

3. mindkét felet meg kell tanítani a házasság céljaira és lényegi tulajdonságaira, melyeket egyik fél sem zárhat ki.

Magyarán katolikus esketés esetén, katolikus-református párnál a katolikus félnek kell aláírnia egy nyilatkozatot. A reformátusnak aláírnia nem kell semmit, őt csak értesítik arról, hogy a leendő házastársa mit ír alá. Ezenkívül fel kell őket készíteni a házasságra (jegyesoktatás).

A református egyházjogi szabályozást a házasságkötésre nem találtam neten, de hátha valaki leírja, aki ért hozzá.

2023. máj. 8. 12:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!