Katolikus - református pár esküvője melyik templomba tartható?
Én katolikus vagyok "csak" keresztelve vagyok tehát nem voltam első áldozó.
Párom református, ő megvan keresztelve és komfirmált is.
Mi akkor melyik templomba házasodhatunk? Katolikus vagy református?
"Úgy tudom, református templomban probléma nélkül köthettek házasságot"
Rosszul tudod, református templomban csak úgy köthet házasságot, ha írásban nyilatkozik, hogy a születendő gyermekek reformátusok lesznek.
Sajnos volt a családban olyan, hogy katolikus templomban kötöttek házasságot, a református fél nagyon beteg volt, a református lelkész pedig nem volt hajlandó kijönni hozzá, amíg arról nem írtak alá papírt, hogy a további születendő gyermekek (akkor már egy volt) refinek lesznek keresztelve.
Nem írtak alá ilyen papírt, nem is jött ki a református lelkész.
Én pedig úgy tudom, hogy ilyen nyilatkozatot pont a katolikusoknál várnak el.
De ebből is látszik, hogy ahány templom, annyi szokás, szóval, helyben kell érdeklődni.
Volt rá konkrét példa, vagy hallomásból gondolod?
Unokatesóm katolikus, férje református. Református templomban esküdtek, pont emiatt.
Bár, ez már több, mint tíz éve volt.
Katolikus házasságkötésnél, ha tisztán a katolikus egyházjogi szabályozásból indulunk ki, akkor egyrészt kell hozzá engedély a helyi ordináriustól (ezt a plébánia szokta intézni és nem szokott gond lenni). Ezenkívül:
1. a katolikus fél nyilvánítsa ki, hogy kész a hittől való eltávolodás veszélyeit elhárítani, továbbá ígérje meg őszintén, hogy erejéhez képest mindent megtesz azért, hogy minden gyermeke a katolikus egyházban keresztelkedjen és nevelkedjék;
2. ezekről a katolikus fél által teendő ígéretekről a másik felet idejében értesítsék, hogy biztos legyen, hogy ő valóban tudatában van a katolikus fél ígéretének és kötelezettségének;
3. mindkét felet meg kell tanítani a házasság céljaira és lényegi tulajdonságaira, melyeket egyik fél sem zárhat ki.
Magyarán katolikus esketés esetén, katolikus-református párnál a katolikus félnek kell aláírnia egy nyilatkozatot. A reformátusnak aláírnia nem kell semmit, őt csak értesítik arról, hogy a leendő házastársa mit ír alá. Ezenkívül fel kell őket készíteni a házasságra (jegyesoktatás).
A református egyházjogi szabályozást a házasságkötésre nem találtam neten, de hátha valaki leírja, aki ért hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!