Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Olyan van, hogy a templomban...

Olyan van, hogy a templomban ostyát kell enni? És ha igen, ennek mi a neve és hogyan zajlik? Minden nap vagy mikor?

Figyelt kérdés

2023. ápr. 7. 21:01
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
68%

Áldozás amire gondolsz és igen, minden mise alkalmával van. Fontos tudni, hogy áldozni csak az mehet, aki megkeresztelkedett, volt elsőáldozó és az áldozás pillanatában nincs súlyos bűne (tehát meggyónt).

Az ostya pedig, amit magunkhoz veszünk Krisztus valóságos teste. Tehát igazából ha helyesen akarjuk mondani, akkor nem ostyát veszünk magunkhoz, hanem Jézust.

(Csak zárójelben leírom a mise menetét, hogy világosabb legyen. Tehát szól a csengettyű, bejön a pap és az asszisztencia, ezután zsoltárok vannak, hétköznap egy, vasár- és ünnepnapokon kettő olvasmány, majd az evangélium következik. Ezután általában van perédigáció, majd a hívek könyörgése és ezután kezdődik a mise lényegi része, a felajánlás, vagy más néven áldozat, amikor a pap kimondja azokat a szavakat, amiket Jézus mondott az utolsó vacsorán, így "átváltoztatva" a kenyeret és a bort, amit mint engesztelő áldozat felajánl Istennek. Ezután következik az áldozás, ahol így már érthető módon az imént átváltoztstott ostyát, Krisztus testét vesszük magunkhoz. Remélem így érthetőbb.)

2023. ápr. 7. 21:21
 2/13 anonim ***** válasza:
66%

Lehet enni ostyát a templomban, annak idején, mikor ministráltam, én is rendszeresen ettem a sekrestyében a még nem átváltoztatott ostyát. De te valószínűleg nem erre gondolsz, hanem az áldozásra vagy úrvacsorára (a megnevezés felekezettől függ). Ez része a szentmisének vagy úrvacsorás istentiszteletnek, a nagyobb egyházközségekben pedig minden nap van ilyen, akár olyan is, hogy reggel és este is van mise vagy istentisztelet.

Viszont olyan nincs, hogy "ostyát kell enni". Az áldozás vagy úrvacsora nem kötelező, ha nem szeretnél, nem veszel részt benne. Már csak azért sem, mert vannak bizonyos előzetes feltételei, amiket ha nem teljesítesz, nem veheted fel ezt a szentséget.

2023. ápr. 7. 21:24
 3/13 anonim ***** válasza:
1. Nekem ilyet majdnem adtak csak szóltam hogy nem vagyok katolikus se hogy ez így oké? xD
2023. ápr. 7. 22:02
 4/13 anonim ***** válasza:

#3 előfordul néha az ilyen, ilyenkor a te dolgod szólni, ha valamilyen oknál fogva nem áldozol, tehát vagy nem voltál elsőáldozó, vagy van súlyos bűnöd, vagy hát úgy néz ki ilyen is van, nem vagy katolikus. 😅

Mondjuk nem tudom az esetedben ez hogyan történt, mert nem szokták kivinni a padoghoz, hanem a híveknek kell kimenni. Leszámítva ha idős a hívő és nem tud kimenni.

2023. ápr. 8. 07:23
 5/13 anonim ***** válasza:
82%

Áldozás van, és megkeresztelt katolikusként (tudtommal ortodoxként is most már) lehet áldozni, ha kegyelmi állapotban van a hívő. Akkor is, ha nem volt még elsőáldozó, de akkor ezzel megvolt az elsőáldozása minden ünnepi külsőség nélkül, így nem lehet ünnepélyesen elsőáldozó.

Majdnem minden nap lehet áldozni, és kiemelkedően erős hitű katolikusok akár naponta is áldoznak. A kivétel nagypéntek, akkor tudtommal nincs áldoztatás.

Ortodoxok kovászos kenyeret használnak ugyanerre a célra.

2023. ápr. 8. 09:10
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Van nagypénteken is áldozás, átváltoztatás nincs, tehát az előző nap átváltoztatott szentséget szolgáltatják ki.

Maxiumum kétszer lehet áldozni egy nap, és igen, minden misén lehet áldozni, de nem kötelező.

2023. ápr. 8. 10:14
 7/13 anonim ***** válasza:
4. Miért lenne az én dolgom, én akkor azt hittem csak sütit osztanak, szerintem 10 éves nem voltam xd
2023. ápr. 8. 19:52
 8/13 anonim ***** válasza:

Ez az egész ostyázás és áldozás egy nagy butaság, értelmetlen felesleges hiábavaló dogma és szertartás, ahogy sok minden más a katolikus vallásban. Na ez a vallásosság, amitől isten óvott minket! Csak utána kell nézni, hogyan alakult ki és hogyan épült be a katolikus vallásba ez az egész ostyázás. Én úrvacsoráról tudok, ahol a hívek vacsora után fogták a kenyeret és a bort és megtörték és körbe adták.

Mat.26;

26. Mikor pedig evének, vevé Jézus a kenyeret és hálákat adván, megtöré és adá a tanítványoknak, és monda: Vegyétek, egyétek; ez az én testem.

27. És vevén a poharat és hálákat adván, adá azoknak, ezt mondván: Igyatok ebből mindnyájan;

Mark. 14;

22. És mikor ők evének, vévén Jézus a kenyeret, és hálákat adván, megtöré és adá nékik, mondván: Vegyétek, egyétek; ez az én testem.

23. És vévén a poharat, és hálákat adván, adá nékik; és ivának abból mindnyájan;

24. És monda nékik: Ez az én vérem, az új szövetség vére, a mely sokakért kiontatik.

Csel.2,42. És foglalatosok valának az apostolok tudományában és a közösségben, a kenyérnek megtörésében és a könyörgésekben.

Csel.2;46. És minden nap egyakarattal kitartva a templomban, és megtörve házanként a kenyeret, részesednek vala eledelben örömmel és tiszta szívvel.

I.Kor.11;

23. Mert én az Úrtól vettem, a mit néktek előtökbe is adtam: hogy az Úr Jézus azon az éjszakán, melyen elárultaték, vette a kenyeret,

24. És hálákat adván, megtörte és ezt mondotta: Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, mely ti érettetek megtöretik; ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.

25. Hasonlatosképen a pohárt is vette, minekutána vacsorált volna, ezt mondván: E pohár amaz új testamentom az én vérem által; ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre.

26. Mert valamennyiszer eszitek e kenyeret és isszátok e pohárt, az Úrnak halálát hirdessétek, a míg eljövend.

27. Azért a ki méltatlanul eszi e kenyeret, vagy issza az Úrnak poharát, vétkezik az Úr teste és vére ellen.

28. Próbálja meg azért az ember magát, és úgy egyék abból a kenyérből, és úgy igyék abból a pohárból,

29. Mert a ki méltatlanul eszik és iszik, ítéletet eszik és iszik magának, mivelhogy nem becsüli meg az Úrnak testét.

Akkor most miről is van szó valójában????

Úrvacsora, amit a korai elsőszázadi keresztények szinte naponta gyakoroltak! Összejöveteleket tartottak házaknál és igehirdetés, imádkozás stb. után Úrvacsorát tartottak. Azaz a normál vacsora után fogták a bort és a kenyeret és megtartották bűnvallással a szimbolikus és jelképes bor ivást és a kenyér törést Jézusra emlékezve.

Vajon hogy lett ebből katolikus vallásos szertartás bűnvallás nélkül, bor nélkül és kenyér megtörés nélkül ostyával helyettesítve??? Átváltoztatás??? Nevetséges, szomorú és röhelyes!!!

2023. ápr. 8. 22:36
 9/13 anonim ***** válasza:

#8: A katolikusok megteszik a bűnvallást a gyónásban. Külön bűnvallásra nincs már szükség, hiszen kegyelmi állapotba kerültek.

Egyébként közösségi gyónás is van katolikus miséken, tehát nyilvánosan is gyónnak, mint a protestánsok. Ők sem sorolják fel a közösség előtt a bűneiket, hanem csak általánosan beszélnek bűneikről és mulasztásaikról.

Az ostya az kovásztalan kenyér. Különösebb jelentősége nincs, hogy kovásztalan, csak tovább eltartható hűtő nélkül. Nem kell a borból is fogyasztani, mert mindkét színben a teljes Jézus van jelen.

2023. ápr. 9. 15:44
 10/13 anonim ***** válasza:
?????? Húúú, de zavaros. Ez nagyon komoly Úrvacsora megemlékezés. Kenyér helyett ostya és még bort sem kell fogyasztani és még különösebb jelentősége sincs.... Nagyon zavaros! De a gyermek keresztelésnek van ugye, holott Isten semmit nem mondott erről.
2023. ápr. 12. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!