Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az utolsó vacsorán melyik...

Az utolsó vacsorán melyik szimbólum a fontosabb?

Figyelt kérdés

"Amikor eljött az óra, asztalhoz telepedett az apostolokkal együtt, és ezt mondta nekik: Vágyva vágytam arra, hogy szenvedésem előtt megegyem veletek ezt a páskavacsorát. Mert mondom nektek, hogy többé nem eszem ebből a páskavacsorából, amíg csak be nem teljesedik az Isten országában. Azután vette a poharat, hálát adott, és ezt mondta: Vegyétek, és osszátok el magatok között! Mert mondom nektek, hogy nem iszom mostantól fogva a szőlőtő terméséből, amíg el nem jön az Isten országa. És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, és e szavakkal adta nekik: Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre! Hasonlóképpen vette a poharat is, miután megvacsoráztak, és ezt mondta: E pohár az új szövetség az én vérem által, amely tiérettetek ontatik ki."

Lukács 22:14‭-‬20 RÚF

Melyik a fontosabb szimbólum, a kenyér ami Jézus teste, vagy a bor ami Jézus vére?

Mert maga a kenyér fontosabb lehet mint a bor, és a test is fontosabb lehet mint a vér.

De Jézus vére a megváltás kulcsa, szóval nem fontosabb a bor?

2023. ápr. 6. 15:26
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Miért kéne fontossági sorrendet megállapítani?
2023. ápr. 6. 15:36
 2/8 A kérdező kommentje:
Nem kell, csak gondolkodom.
2023. ápr. 6. 15:39
 3/8 A kérdező kommentje:
Meg hátha van erre egy kigondolt magyarázat amiről nem tudok. Pl a katolikusoknál miért nem vesznek magukhoz a hívek is bort az ostya után. Voltam Angliában evangelical Istentiszteleten ahol voltak pici poharak alkoholmentes borral.
2023. ápr. 6. 15:41
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Ma van a napja a két szín alatti áldozásnak a katolikus szertartás szerint.
2023. ápr. 6. 15:55
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Egyik se fontosabb, mint a másik, mind a kettő ugyanazt jelenti, a valóságosan színek alatt rejlő Krisztust.
2023. ápr. 6. 16:08
 6/8 KZitus ***** válasza:
53%

Szia

Mindkettő egyformán fontos. nem lehet sem kettéválasztani, sem fontossági sorendet állítani, mert a kettő együtt teljes.

Az általad említett a szavakkal adta oda Jézus Krisztus a kovásztalan kenyeret apostolainak, amikor bevezette az Úr vacsoráját. De vajon mit értett ezeken a szavakon: „Ez az én testem”?

Mivel Jézus még tökéletes testben élt, amikor ennek a szövegnek szavait kimondta, a kenyér, amelyet felkínált követőinek, nem lehetett a szó szerinti hústeste. Ezenfelül az egész tökéletes emberi testét ajánlotta fel váltságáldozatul: Kolossé 1:21–23. A kovásztalan kenyér jelképezte Jézus testét, amelyet éppen akkor szándékozott feláldozni az emberiség érdekében.

Jézus gyakran használt hasonló kifejezéseket. Amikor azt mondta „Én vagyok az ajtó” és „Én vagyok az igazi szőlőtő”, senki nem úgy értette, hogy ő a szó szerinti ajtó vagy a szó szerinti szőlőtő : János 10:7; 15:1.

Máté beszámolója szerint Jézus ezt mondta a pohár borról: „ez jelenti a véremet, »a szövetség vérét«, amely kiontatik sokakért a bűnök megbocsátása végett” Máté 26:28. Jézus a pohár borral jelképezte a saját vérét. A kiontott vére adott alapot egy „új szövetségre” a szellemmel felkent tanítványok részére, akik majd vele együtt uralkodnak királyokként és papokként az égben. Itt olvashatsz utána: Jeremiás 31:31–33; János 14:2, 3; 2Korintus 5:5; Jelenések 1:5, 6; 5:9, 10; 20:4, 6.

A pohárban lévő bor arra is emlékeztet, hogy Jézus kiontott vére ad alapot „a bűnök megbocsátására”, és ezáltal megnyitja az utat az égi életre Krisztus társörököseiként azoknak, akik fogyasztanak belőle. Érthető módon csak az égi elhívású személyek fogyasztanak a borból és a kenyérből az Emlékünnepen. Az ő számuk korlátozott. Itt olvashatsz utána, miért?: Lukács 12:32; Efézus 1:13, 14; Héberek 9:22; 1Péter 1:3, 4.

2023. ápr. 6. 17:09
 7/8 anonim ***** válasza:

Mit is ír Pál apostol válaszként:

" Mert én az Úrtól vettem, amit át is adtam nektek, hogy az Úr Jézus azon az éjszakán, amelyen elárultatott, vette a kenyeret, és hálát adva megtörte, és ezt mondotta: „Vegyétek, egyétek, ez az én testem, amely tiérettetek megtöretik, ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.Hasonlóképpen vette a poharat is, miután vacsoráltak, és ezt mondta: „E pohár amaz új szövetség az én vérem által, ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre.” (1 Kor 11:24,25)

Pál szerint NEM Jézus teste és vére újbóli megáldozását kell gyakorolnunk,hanem a Krisztus halálára való emlékezet céljából kell ezt gyakorolnunk.

Egyformán fontos Krisztus tetteire,mind értünk kiontott vérére EMLÉKEZNÜNK!

2023. ápr. 8. 23:01
 8/8 anonim ***** válasza:
34%

A lényeg, hogy ne méltatlanul tartsuk meg az Úrvacsorát, mert ha így teszünk, akkor ítéletet iszunk és eszünk. Az úrvacsora lényege a megemlékezés és persze természetesen az őszinte bűnbánat és bűnvallás!

I.Kor.11;

23. Mert én az Úrtól vettem, a mit néktek előtökbe is adtam: hogy az Úr Jézus azon az éjszakán, melyen elárultaték, vette a kenyeret,

24. És hálákat adván, megtörte és ezt mondotta: Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, mely ti érettetek megtöretik; ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.

25. Hasonlatosképen a pohárt is vette, minekutána vacsorált volna, ezt mondván: E pohár amaz új testamentom az én vérem által; ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre.

26. Mert valamennyiszer eszitek e kenyeret és isszátok e pohárt, az Úrnak halálát hirdessétek, a míg eljövend.

27. Azért a ki méltatlanul eszi e kenyeret, vagy issza az Úrnak poharát, vétkezik az Úr teste és vére ellen.

28. Próbálja meg azért az ember magát, és úgy egyék abból a kenyérből, és úgy igyék abból a pohárból,

29. Mert a ki méltatlanul eszik és iszik, ítéletet eszik és iszik magának, mivelhogy nem becsüli meg az Úrnak testét.

2023. ápr. 8. 23:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!