Lehet-e a keresztény imádkozást ötvözni a meditálással?
Gratulálok, rájöttél, hogy ugyan az a kettő.
Jöhet az ébredés!
A meditáció a tudatos jelenlétről szól. Az ember ugyanis alapból el van szállva a gondolatvilágában, és így mivel állandóan a belső mozira figyel - lemarad a valóságról. A meditáció egy gyakorlat ami által megtanuljuk hogy hogyan engedjük el a gondolatainkat - ezáltal egyre inkább átélve a jelent.
Az ima inkább egy beszélgetés - kapcsolatteremtés.
A kettőt egyszerre nem érdemes csinálni, mert az imádkozás közben nehezebb azt gyakorolni azt hogy egyszerűen csaj jelen legyen az ember. Viszont külön meditációt gyakorolni - és külön imádkozni azt simán lehet.
A keleti meditáció lényege, hogy teljesen kiüríted az elmédet, ezt nehéz az imával össze kapcsolni.
Ha viszont nem kiüríted, hanem betöltöd az imával, és az Írással, akkor lehetséges (Zsoltárok 1:1-2).
igen, attol fugg, mit ertesz pontosan meditacio alatt
leteznek kereszteny kontemplativ imak, vagy csendmeditaciok
pl. itt irnak rola
vagy
Musto Peter szerzetes konyveiben is lehet rola olvasni, pl.
"Csendben szuletik az elet - a belso ima tapasztalatairol"
de kulonosebb tanulas nelkul is elkezdheted a "megszentelt ter" oldalon, amelyet ir jezsuitak keszitenek, es magyarul is kovetheto (bar szerintem az angol jobb, nem tudom, ki forditja ennyire mashogy magyarra)
rakattintasz arra, hogy "az ima kezdete", es lapozgatod
de a Jezus ima is meditacios ima, ami inkabb az ortodoxoktol ered
„Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!”, ezt lehet mondogatni 10-20-50-szer, es kozben allitolag jonnek mas gondolatok
az anglikanoknal vannak a Norwich-i Szent Juliannarol elnevezett Julian imak, egyes plebania templomokban hetente tartanak "Julian meeting"-et
[link] angolul
allitolag tulajdonkeppen a rozsafuzer ima is meditacios ima
tehat ha elmelkedest, elcsendesedest ertesz a meditacio alatt
de ha a meditalason indiai, egyeb keleti temaju dolgokat ertesz, nirvana, ilyesmi, azt nem lehet a keresztenyseggel osszeegyeztetni, mert az mas vilagnezet
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!