Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények! Mit tegyek, ha...

Keresztények! Mit tegyek, ha nem merem felvállalni a hitem?

Figyelt kérdés

Akkor természetesen felvállalom, amikor ebből nekem nem származik hátrányom, de akkor, amikor ezzel kockázatok is járnak, mondjuk a személyem megbélyegzése, utálat, lenézés stb., akkor nem merem egyszerűen felvállalni. Nem merem kimondani, hogy keresztény vagyok.

Például, amikor nyíltan, erősen vallásgyűlölő emberek között vagyok, egyszerűen nem merem felvállalni a hitem. Nemrég volt itt egy kérdés, amiben egy internetes poszt alatti vallásellenes gyűlöletcunamit osztott meg a kérdező. Képzelem mennyire szörnyű lehet, ha ezt személyesen kapom meg az arcomba, lekicsinylően, sértően.

A tanulmányi életem alatt is többször volt, hogy rettenetesen vallásellenes, azon belül is különösen keresztényellenes közösségben kérdezték tőlem, hogy milyen vallást követek, miben hiszek. Volt olyan is, amikor gyakorlatilag aztán mindenféle vallási nézetet elfogadtak, csak a hagyományos vallásokat nem. Az egyik valamilyen new age, spirituális stb. irányzatot követett, legalábbis magára buddhistaként, meg spirituálisként, meg "lelkizősként", meg ezoterikusként, meg ki tudja hogy hivatkozott, azonban az általa leírt világnézet (Univerzum energiái stb.), valamint néhány ezoterikus író könyve különböző elméletekkel egyáltalán nem buddhizmus (sőt, a hagyományos buddhista tanítók kimondottan ágálnak ellene), hanem new age, még akkor is, ha magára ezt kb. soha nem fogja mondani egy irányzat sem. (Amúgy a Buddhát, mint egy remek tanítót én is tisztelem, a szeretet és béke iránti elköteleződése miatt is, rengeteget foglalkoztam vele külső szemlélőként, és tudom, hogy a new age-nél semmi sincs messzebb az eredeti irányzattól.) A nézeteit elfogadták. A másik kettő radikálisan vallásellenes volt, minden hagyományos vallási nézetet teljesen elítélt, kivéve ezt a modern maszlagot. Még a hinduizmust és a buddhizmust is. Kb. tényleg ez az Erdélyi Ágoston feeling, csak kicsit annál is rosszabb. Apológiát nyugodtan elkezdhetnék (jártas vagyok a teológiában és a vallásokban), de mivel a túlsó oldalról a már korábban a szájukból elhangzottak alapján is tudom, hogy nincs meg az ellenérvek értelmezéséhez szükséges tudás (ha mondjuk irodalmat ajánlanék, akkor az a válasz, hogy "Nem olvasom el, mert én azt olvasom, ami érdekel"). Csak hebedtem, meg habogtam a kérdésre... Annyit mondtam, hogy hiszek Istenben, de nem úgy ahogy sokan (nyilván itt lebutítva az antropomorf, haragvó istenképre gondoltam). Így is kaptam beszólásokat, hogy bizonyosan birka, hülye, gyűlölködő, meg nem tudom én mi vagyok.

Az is közrejátszik abban, hogy nem merem megtenni, hogy nem akarok a hitemre rossz fényt vetni az én személyem által. Nem akarom, hogy az én hibáim a hitem fejére olvassák... Már így is van elég álszent hívő, akik miatt sok nem-keresztény azt hiszi, hogy amúgy maga, az eredeti tanítás is erről szól, pedig lehet (nyilván a lelkét nem látja más senkinek), hogy Jézus olyan határozottan beszélne hozzájuk a templom lépcsőjén, mint anno a farizeusokhoz.

Tudom... Ismerem a hegyi beszédet, és az egyik kedvenc részem a Bibliából, hisz nagyon egyértelmű, az alapító Mestertől, Megváltótól származó katekézis. Mégsem tudom megtenni... Ismerem Illés (Élijáhu) próféta történetét is, aki egyedül maradt meg az igaz hitben, ellenben vele szemben mindenféle bálványnak (ami ma lehet világi, materiális öröm vagy haszon, de lehet szó szerint a new age-en keresztül kategorikus bálvány is) 450 prófétája volt. De én erre nem lennék képes... Nem akarom a hitem sem rosszabb helyzetbe hozni, meg lelkileg sem merem valamiért megtenni. Nyilván gyarló és önző, szinte a császárszobor előtt tömjénezőkhöz hasonló jellemtelen alak vagyok én is, és féltem a magam képét is, nem akarok magamnak bélyeget. Egyébként római katolikus vagyok.

(Szekták kérem ne írjanak térítő jellegű üzeneteket!)

Mit tegyek, ha félek felvállalni a hitem? Miért van ez?

2023. febr. 16. 01:48
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
0%

#10 ezek a szentírás szavai.

Nincs senkinek se akkora hite, hogy minden betűjét szóról szóra betartsa. Emberi tanácsok, tapasztalatok kellenek neki, hogy hogyan csinálja, ez most nem az idézetekről szól szerintem.

2023. febr. 16. 14:56
 12/17 KZitus ***** válasza:

Egyet értek. Nem az idézetekről szól, inkább az Istenben vetett bizalomról.

Vajon hiszi a kedves kérdező? „Ha Isten velünk van, ki lehet ellenünk? Kicsoda szakíthat el minket Krisztus szeretetétől? Nyomorúság vagy szorongattatás vagy éhezés vagy mezítelenség vagy veszedelem vagy fegyver? Ellenkezőleg, mindezekből igazi győztesként kerülünk ki az által, aki minket szeretett” Róma 8:31, 35, 37.

Az első századi keresztények is tele voltak félelemmel, hiszen üldözték őket. De az erőt nem saját magukból merítették, rábízták magukat Krisztusra, aki megerősítette minden féle körülmények között a követőit.

Ha a kérdező a saját erejére számít, és nem Isten, Krisztus tanácsait, segítségét veszi igénybe - nem lesz képes megszabadulni a félelmeitől.

2023. febr. 16. 15:06
 13/17 anonim ***** válasza:

János 4:14

De aki abból a vízből iszik, amelyet tőlem kap, az soha többé nem szomjazik meg. Sőt, az a víz, amelyet én adok neki, forrássá válik benne, s olyan víz ömlik majd belőle, amely örök életet ad.”

Szia!

A tuti válasz mindig Jézusnál van, az Ő lábainál.

Engem is Ő tett erre alkalmassá. Az Ő szeretete annyira körbe vesz, hogy esetleg mit szólnak rám lepereg.

Istennek kardja az Ige, a tüzes nyilak ellen : Ha embereknek igyekeznék tetszeni Isten szolgálja nem volnék.

Volt, hogy ennek ellenére fájt a szívemben a rólam mondott hazugság. Mutogattam Jézusnak a fájdalmamat. Az Úr hallhatóan válaszolta: - Érezd megtiszteltetésnek! Velem is ugyanezt tették.

Abban a pillanatban elmúlt a fájdalom a szívemből, túl csordult bennem az Élet....

Wow, imádlak Jézus! Jöhet a következő kavics. 😂🤣😅

Alapjába véve az Úr vezessen mikor, mit beszélj a körülötted lévőknek az Ő drága szeretetéről. Ő mindig Veled van. Erős, megtart!

Áldjon az Úr és őrizzen szüntelen!

2023. febr. 16. 18:12
 14/17 anonim ***** válasza:
Én pont ellenkezőleg voltam. A csaladombol csak én jártam misére. Sokszor találkoztam ismerősökkel akik nem gyakoroltak a hitüket. Soha egy rossz szót nem kaptam tőlük vagy, hogy én miért megyek. Sőt! Viszont a hívő ismeroseimtol néha egész durva hangnemben, hogy mi az ,hogy a férjem nem jön velem.Milyen ember aki nem jár misére. Néha egészen gyűlölködő stílusban. Bennem az a nézet alakult ki, hogy az ateisták elfogadobbak a hivokkel mint fordítva.
2023. febr. 17. 07:34
 15/17 anonim ***** válasza:

Próbatétel.

Kiállni valamiért, amiért mások rossz szemmel néznek rád, a legnehezebb dolgok egyike az egész világon.

Nagyon erős hit kell hozzá, hogy gond nélkül menjen.

Gondolj arra, hogy nem vagy egyedül! Az egyház milliárdos tábort számol, nem is beszélve az üdvözült egyházról, és a hatalmas angyalokról. Aki pl. katona, az általában még büszke is rá, mert tudja, hogy egy erős csapat tagja. Hinned kell Isten hatalmas erejében, és hogy a jó oldalon állsz.

2023. febr. 17. 09:35
 16/17 anonim ***** válasza:
Egyébként ilyen helyzetben - amikor kísértést érzel, hogy ne állj ki a hitedért - kerül elő az értelem és az akarat szerepe. Fel kell ismerni az értelemmel, hogy ez bizony egy kísértés, próbatétel; hogy mi a helyes döntés, és a szabad akarattal meg kell hozni a helyes döntést a Jézus iránti szeretetből.
2023. febr. 17. 09:41
 17/17 anonim válasza:
Ne félj felvállalni, nem vagyunk egyformák és ez természetes. Nem lehet mindig elkerülni a konfliktusokat sem, van, hogy szembesülünk vele. Meg kell élni ezeket is. Ha szégyelled a hited, nem vag igazi katolikus.
2023. márc. 24. 16:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!