Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Oly sok a hamis keresztény...

Oly sok a hamis keresztény felekezet, vajon a baptisták, reformátusok, karizmatikus, evangélikus, adventisták közül melyik lehet az igaz keskeny, de rendkívül nehezen járható út (csak a színtiszta igazat, hiteles alátámasztásokkal)?

Figyelt kérdés
Köszönöm, ha valaki segít...és kérem pm-ben, mert itt is sok a képmutató egyén.
2023. jan. 13. 04:19
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Én olvasom.
2023. jan. 13. 13:25
 12/19 anonim ***** válasza:
0%
Akkor jó, a többivel ne foglalkozz, ugyanúgy azzal sem pl. ahogy az ukránokat lövik... Az ő bajuk.
2023. jan. 13. 14:02
 13/19 anonim ***** válasza:
48%
Pont a helyes választ felejtetted el felsorolni: a katolikus.
2023. jan. 13. 15:04
 14/19 anonim ***** válasza:
0%

#14 köszönöm, hogy jobban tudod, hogy mit írtam ide és mit nem 😄

Ez volt az első kommentem és nincsen benne semmiféle "fóbia", tekintve, hogy katolikus vagyok. De nem tudom, hogy a válasz alapján miből következtettél erre. De akkor egyértelműbbé teszem: Szerintem a katolicizmus az igaz keresztény hit és a katolikus egyház a Bibliában leírt Krisztus által alapított egyház, aminek Ő a feje.

2023. jan. 13. 19:24
 15/19 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem bár a keskeny úton és a szoros kapun kevesen mennek be, de ez nem hiszem, hogy azt jelenti, hogy dogmákon és hitelveken dőlne el, hanem a szívben. Hiszen Jézus a samáriai asszonytól kért inni és nem ítélte el a házasságtörő asszonyt.
2023. jan. 13. 19:31
 16/19 anonim ***** válasza:
45%

Tisztelt kérdező! Ahhoz hogy megismerd a ma már ismerhető bibliai igazságot Istentől és az Ő szándékairól, a legfontosabb a tisztességes és őszinte szándék! Ha így állsz hozzá, akkor meg kell keresned a valóban megbízható forrást, ami segítséget tud nyújtani a keresésben.

Ha valóban tiszta és őszinte a szándék benned és minden előítélet fölé tudsz kerekedni, akkor, és csakis akkor fogsz sikerrel járni. Mert különben rossz forrást keresel, olyan -számodra tekintélyt, amely könnyen lehet hogy nem valódi segítség! Nagyon sok "igazságkereső" szerintem itt bukik el.

A linkelt forrásod végtelenül elfogult és egyoldalú szöveg, hogy finoman fejezzem ki magam.

Valaki írta hogy szerinte kevés a hamis felekezet, mivel a többség őszintén hisz. Ez a gondolat is csapda, hiszen hiába vagy őszinte bármihez, ha hamis, téves vagy hazug tanokban hiszel. Egy náci katona is hihetett őszintén a fajgyűlölő eszméiben, de ez még nem tette igazzá és helyessé a hitét!

Az elsődleges forrás természetesen a Biblia őszinte tanulmányozása! Viszont tény hogy sok fordítás van, nyelvezetben, érhetőségben eltérnek, a teológiai látásmódból és az elfogultságból adódó pontosságban néha különböznek egyes részleteikben, amely részletek értelmezésén könnyen elcsúszhat egy laikus.

A tekintélytisztelet, miszerint "ő tanulta, mert ha már teológiai főiskolát végzett, akkor biztosan pontosan tudja mi az igazság", szintén nagy csapda, hiszen különböző egyházak, hittudományi képzettséggel rendelkező diplomásai sem beszélnek sokszor egy nyelvet!

Tehát nem feltétlenül a világ előkelői, vagyis tekintélyesei közül kell megbízható segítséget találni. Mindenki segítség lehet, de senkire sem szabad abszolút tekintélyként nézni, a saját meggyőződésedet senki sem helyettesítheti!

Pedig valljuk be, hogy ma milliók élnek úgy egy vallási közösség -sokszor gyakorló hívő tagjaként, hogy maximálisan hagyják magukat vezetni! Ebből következik az a teljességgel Írásellenes szellem, hogy külön válik a papi és laikus osztály.

Tehát ezt tartottam fontosnak leírni a segítségkeresés szempontjairól.

Amit én megismertem a bibliából az Jézus nagyon világos és egyértelmű szemléltetése arról, hogyan lehet megismerni az Ő tanítványait. A legelső persze az, hogy ha szeretet van köztük, akkor mások felismerik azt a közösséget. De fontos hogy annak a szeretetnek olyan erősnek és nagynak kell lennie, hogy nem csak csak egy kis közösségben, helyi gyülekezetben és csak egy ideig tart, hanem világszinten és az egész egyházhoz tartozó minden hívőre az a jellemző!

Vagyis érthetőbben: ha az adott közösség, egyház nemzeti, etnikai, politikai megosztottságban tartja a híveit, az értelemszerűen nem eredményezhet tartós "békét" a különböző nemzetiségű hívek között, igaz? Van ilyen egyház? Van olyan egyház, amelynek a hívei szinte minden emberi háborúban egymást gyilkolták, csak mert más nemzetiségű, etnikumú, politikai nézetű vagy főleg korábban, más vallásúak voltak! Van bizony, nem is egy! Egy seregnyi.

Jézus még azt is mondta a tanítványai felismerhetőségével kapcsolatban, hogy "minden jó fa jó gyümölcsöt terem, és minden romlott fa, rosszat".

Szerintem már ez alapján is jelentős szűrést lehet tenni a világ egyházai, a magukat kereszténynek nevező hitközösségei között. És akkor még nem is beszéltem a főbb biblikus igazságok, az isteni igazságok és az adott szervezet tanai összehasonlítáról. Ez utóbbi egyáltalán nem nehéz egyébként. Mert ugyanis a sok ezer, magát kereszténynek való vallásos csoport túlnyomó többsége három NEM bibliai tanításon eleve elbukik!

2023. jan. 14. 22:47
 17/19 A kérdező kommentje:
Már megvan!
2023. febr. 7. 21:07
 18/19 anonim ***** válasza:
És melyik az?
2023. febr. 8. 20:54
 19/19 anonim ***** válasza:
51%

Tisztelt kérdező!

Nyilván nem a teljesség igényével soroltad fel a kérdésedben a különböző felekezetek neveit, csoportjait, de a kérdés csak ott motoszkál bennem, hogy csak véletlen lenne, hogy a katolikus egyház nincs benne? 🥴

Nem mintha hiányozna... 😃

2023. febr. 8. 21:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!