Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért van az hogy a különböző...

Miért van az hogy a különböző keresztény felekezetek tagjai megnézhetik egymás miésit , vagy részt vehetnek rajtuk? Azt hittem mindenki csak a saját felekezete miséit nézheti stb.

Figyelt kérdés
Üdv a kérdés adott, és tudom hogy nem mindenki misének hivja. Tényleg a különböző felekezeti tagok szabadon nézhetik egymás miséit, részt vehetnek rajtuk?
2023. jan. 12. 16:12
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
10 köszi, végülis a prédikációs rész az mindenhol az ÚR dicsőitéséről suól nem? (azt értem, hogy aktivan nem vehet részt dolgokba egy olyan aki más felekezet miséjét hallgatja.) De szerintem az, hogy az Urat dicsóiti az mindenhol ugyan az.
2023. jan. 13. 14:19
 12/18 anonim ***** válasza:
Nem, a prédikáció az tanításról szól.
2023. jan. 13. 15:47
 13/18 A kérdező kommentje:
Bocsi úgy értettem a szöveges dalos részt gondolom felekezettől függetlenül lehet hallgatni,
2023. jan. 13. 17:45
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Persze, hogy szabadon nézhetik.

Miért ne? Legfeljebb nem áldozhatnak/úrvacsorázhatnak egymás istentiszteletein, de részt vehetnek rajta.

Minden istentisztelet mindenhol nyitott bárki számára. Bárki bemehet, még egy ateista is.

Még egy ortodox istentiszteletre is bemehet akárki, csak nem áldozhat, mert nem tag. Katolikus ugyanez. Bárkit szívesen várnak, de áldozni csak katolikus áldozhat náluk. A különböző protestáns felekezetek szintén szívesen látnak akárkit és ott még vannak is olyan egyházak, akik lelkiismeretre bízzák az úrvacsorát és pusztán ahhoz kötik, hogy az illető akárhol meglegyen keresztelve a Szentháromság nevében. pl. a metodisták, vagy azoknál az evangélikusoknál, ahol voltam. A reformátusok most hírtelen nem tudom, hogy engednek-e úrvacsorát venni, ha nem komfirmáltál... de a pünkösdieket sem érdekli. stb. stb.

Nézőként, érdeklődőként bárki lehet bárhol, mert Isten háza nyitott bárki számára. A keresztényeknek meg nem kell utálniuk egymást. Szemlélőként még egy ortodox is részt vehet egy katolikus misén is, ha nem járul áldozáshoz. Ezért van az, hogy I. Bertalan konstantinápolyi pátriarcha, ott ült Ferenc pápa mellett a Budapesten tartott eucharisztikus kongresszuson, pedig azt a misét maga Ferenc pápa celebrálta.

2023. jan. 13. 17:49
 15/18 anonim ***** válasza:

"Bocsi úgy értettem a szöveges dalos részt gondolom felekezettől függetlenül lehet hallgatni,"

Leegyszerűsítve a dolgot, igen.

2023. jan. 13. 17:55
 16/18 A kérdező kommentje:
köszi, én pl bele hallgattam református misébe katolikusként és a szöveg ugyanúgy átjárt. (youtubeon.)
2023. jan. 13. 18:06
 17/18 anonim ***** válasza:

11

A predikacio, az igehirdetes, inkabb a Bibliat magyarazza es koti aktualitasokhoz.

Ezek kivul altalaban imadkoznak, bunt vallanak es feloldozast kapnak, dicsoitenek, hálát adnak, kozbenjáró imákat mondanak, elmondjak egyutt a Miatyankot es / vagy a Hiszekegyet, enekelnek, meghallgatjak a szoveget, amit a Bibliabol felolvasnak stb. Ezekben resztvehet, aki akar.

Van az ige liturgiaja (Biblia resz felolvasasa es a predikacio), majd, ha van, az urvacsora / Eucharistia liturgiaja. Illetve a reformatusoknal nincs "liturgia", csak az istentisztelet rendje.

En mar sok felezet kozott cikaztam kulonfele okokbol, es soha sehol nem neztek ki, ellenkezoleg. Ha valaki tisztelettudoan viselkedik, orulnek neki. Minden kereszteny kereszteny, es a valosagban nem fujnak egymasra (csak a neten...)

2023. jan. 13. 19:50
 18/18 A kérdező kommentje:
17 köszi ezt akartam én is megfogalmazni, hogy a magyarázatot egyebeket amiket irtál azt bárki meghallgathatja átérezheti felekezetétől független.
2023. jan. 14. 11:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!