Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Amikor Izrael kettészakadt és...

Amikor Izrael kettészakadt és utána létezett külön Izrael királysága és külön Júda királysága, akkor csak Izrael volt a választott nép, vagy Júda is?

Figyelt kérdés
Izrael népe volt Isten választott népe az Ószövetségben.

2023. jan. 12. 09:14
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Igazából fordítva kellett volt feltenned a kérdést. Ha elolvasod a Bibliát, elég nyilvánvaló, hogy az írók szerint a két királyság idején Júda mindenben jobb volt mint Izrael (legalábbis a héber Biblia írói szerint).
2023. jan. 12. 09:18
 2/11 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy jobb volt. Ez a téma egy kicsit párhuzamba hozható Isten mai választott népével. Valaki úgy érvel amellett, hogy a katolikus egyáz a választott, hogy az volt előbb, és a többi csak abból vált ki, de ez esetben is láthatjuk, hogy a reformátusok vannak közelebb Istenhez, mint anno Júda. Szerettem volna azért, ha többféle megvilágításból is láthatom ezt a kérdést.
2023. jan. 12. 09:29
 3/11 anonim ***** válasza:
78%

Sikerült jó nagy ökörséget írnod...

Amúgy a zsidók voltak a választott nép, nem Izrael és nem is Júda. Olvastad egyáltalán valaha a Bibliát?

2023. jan. 12. 10:55
 4/11 A kérdező kommentje:

3-as, szerintem itt te vagy az, aki nem olvasta, a zsidó nép alkotja Izraelt, aki izraelita az zsidó. Izrael egy része kivált, ez volt Júda.

Ábahámnak ígérte Isten, hogy utódaidat nagy néppé teszem, az ő fia Izsák, az Izsáké pedig Jákob. Jákob neve lett Izrael.

Érdemes elolvasnod akár itt:

[link]

2023. jan. 12. 11:00
 5/11 anonim ***** válasza:
74%

Tehát akkor a Júdeában élők szerinted nem zsidók? :D

Mondom, hogy azt se tudod miről írsz. Vagy Júda nem Jákob fia volt és Ábrahám utóda?

2023. jan. 12. 11:16
 6/11 anonim ***** válasza:

Tisztelt kérdező!

A kérdésedre szerintem kaptál jó választ.

Az én kérdésem a modern párhuzamodra vonatkozna. Honnan veszed hogy ma olyan egyházak valamelyike számít "választottnak", amelyek nemzeti, etnikai, politikai megosztottságban tartják a híveiket? És ez miatt rendszeresen szörnyű bűnöket követnek el egymás és mások ellen. Ugye ismered az első sz-i keresztények és maga Jézus példáját?

A mai, magukat "kereszténynek" valló egyházak többségében nagyon messze vannak a krisztusi szellemtől.

2023. jan. 12. 19:29
 7/11 A kérdező kommentje:

6-osnak:

Kevés választ kaptam, de jó és elgondolkodtató az összes.

Arra a következtetésre jutottam, hogy nem Izrael népe volt a választott nép, hanem minden zsidó (Júda is).

A másik, amire jutottam, az pedig az, hogy ma nem az egyházakból áll a választott nép, hanem az egyes emberekből, a keresztény személyekből, azokból, akik Jézus követői.

Nagyon sok egyházban és közösségben megfordultam, azt látom, ha egyik se tökéletes, vannak hibák asz összesben. Ezért gondolom, hogy a választott "egyház" nem lehet egyenlő sem egy ma létező egyházzal, sem pedig az egyházak összességével.

2023. jan. 13. 08:46
 8/11 anonim ***** válasza:
51%

Tisztelt kérdező!

Szerintem Izrael, mint egységes választott nép maradt akkor is jogilag Isten előtt, amikor az kettészakadt. Független ez az elnevezéstől.

De majd utána nézek ennek. Lehet hogy tévedek.

A másik: a Biblia, azaz konkrétan az Újszövetség határozottan tiltja a szakadást, a széthúzást. Vagyis amikor az ihletet apostolok előre jelezték a hitehagyást a magukat kereszténynek tartó emberek között, sőt több helyen arról írtak az apostolok hogy már köztük van, jelen van ez a szektásodást előmozdító sátáni szellem.

Ebből az következik, hogy egészen biztosan nem fogadja el Isten az összes vagy majdnem az összes olyan egyházat, vagy ezekhez tartozó embert, amik és akik azt állítják magukról hogy keresztények! Egészen biztosan kell lennie számára elismert csoportnak, és nem egyszerre egymásnak ellentmondó több szervezetnek. Csak egy lehet.

Az nem lehet bibliai érv, hogy semelyik sem tökéletes. Az első sz-ban sem voltak azok az első keresztény egyházat alkotó hívők!

Tehát kell lennie egynek, amelyik jelentősen különbözik a többitől. Mert hogy olyanból sok van, amelyik alig-alig tér el a másiktól. A főbb hittételekben megegyeznek, csak a liturgikus módszereik mások.

De ezek a főbb hitelvek, amelyet az általánosan elfogadott "kereszténység" vall, úgy igazak ahogyan tanítják? A három legfontosabb, amellyel ők maguk is azonosítani szokták magukat, mint a "kereszténységhez" tartozókat, a háromság, a lélek halhatatlansága és az erre épülő pokol tüze (szó szerint vagy csak képletesen).

Ez azért kiváló vizsgálati módszer, mert ezek közül egyet sem tanít a Biblia! Mind pogány eredetű, és nem keresztény hamis tan. Ennek ellenére szinte az összes magát "kereszténynek" nevező egyház tanítja mindhármat, vagy legalább a háromságot. 😉

Innentől kezdve válik igazán érdekessé a téma. Ugyanis a bibliai, vagyis isteni igazság kutatása, megismerése és szentsége, védelme nagyon kevés vallásos csoport szívügye!

2023. jan. 13. 10:56
 9/11 A kérdező kommentje:

8-as az a legfőbb baj, hogy a Biblia számos ponton ellentmondásos, ha egyértelmű lenne, akkor nem lenne több egyház. Minden egyház biztosra veszi, hogy ő értelmezi jól. Kb 8 egyház tanításait ismerem, egyikre se mondanám, hogy minden stimmel.

Nem ezek a legfontosabbak, amiket leírtál, hanem Isten szeretete, Jézus Krisztus kegyelmének elfogadása, az emberek szeretete, hit.

Ha ez nincs meg benned, akkor tökmindegy, hogy milyen is lesz a pokol, vagy a Mennyország, vagy a lélek hallhatatlansága. Mert nem az egyház üdvözít. Nem az egyházat kell imádni.

Minden egyháznak vannak olyan teológusai, amelyek kutatják a Bibliát.

Ha Istennek ez fontos lenne, akkor nem lennének többféleképpen értelmezhető igeszakaszok.

2023. jan. 13. 13:14
 10/11 A kérdező kommentje:

8-asnak még mindig:

Látom, hogy minden létező egyházban vannak pénzéhes, képmutató vezetők és tagok, és vannak Jézust és az embereket szívből segítő szeretetteljes vezetők és tagok.

2023. jan. 13. 13:19
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!