Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Római katolikus mise két...

Római katolikus mise két különböző templomban eltérhet valamennyire?

Figyelt kérdés

Üdv az EWTN en megnnéztem két templomból is misét, a szöveg az kb ugyan az, de az egyikbe elég sok ének volt, a másikba kb csak beszéd, a beszédse teljesen ugyan olyan volt de kb a lényeg ugyan az. Most ez hogyan van elmondaná valaki? Én úgy tudtam a római katólikus templomokba ugyan az a standard mise van mindegy, hogy milyen templom.

Hogy van ez?

2023. jan. 3. 15:59
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Sziasztok már elmúlt a karácsony és az ahhoz tartotozó ünnep kör a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony plébániáról közvetitett misében Beran Ferenc dr. Viszont ugyanúgy prózaian szövegbe mondja azokat a részeket is, amit más templomból közvetitett miséken elénekelnek. Az ő miséjében ének sincs, mindent elmond rendes beszéddel. Ez az ő saját jogköre, hogy szeretne e énekelni, vagy csak "elomndja" a máshol más templomban énekelt részeket? Én ezt szoktam nézni, mert máshol az énekelt részeket nem mindig értem de Beran Ferenc szövegét értem. köszi
2023. jan. 10. 12:51
 12/17 anonim ***** válasza:

Igen, ez az ő döntése. Egyházi hagyományban az énekelt forma számít az ünnepélyesebb. De van, hogy egy pap nem énekel ünnepi miséken sem. Akár azért, mert nem szeret, nem akar, nem tud.

Illetve létezik úgynevezett "csendes mise", amikor nincs pl. kántor és az állandó énekek szövegeit is csak mondjuk.

Valaki kijavít, de úgy tudom, hogy 1-2 kivétel van, amit muszáj énekelnie. Ilyen például a nagyszombati vigílián bejövetelkor a "Krisztus világossága", illetve ugyanekkor a feltámadási körmenet elején az Oltáriszentség kivételekor a "Békesség veletek, alleluja". Ezt még nálunk is énekli az atya, aki amúgy tényleg sosem szokott.

2023. jan. 10. 13:03
 13/17 A kérdező kommentje:
12 es köszönöm! Ha nekem ez tetszik, és nem az éneklős , az vallási szempontból "baj?" Vagy nyugodt szivvel nézhetem ezt amit irtam? Semmi bajom az éneklőssel, de nem mindig értem a szöveg egy részét, az énekesbe más a hangsúly stb. Meghát ugye ez egy kamerás közvetités élőbe biztos érthetőbb.
2023. jan. 10. 13:48
 14/17 anonim ***** válasza:
Nem baj, ha rendszeresen csendes misét nézel.
2023. jan. 10. 18:21
 15/17 A kérdező kommentje:
Köszi én még nem értek ehhez, megnéztem 4 fajta misét, nekem ez tetszik, itt maga a papnak a nyugodt stilusa is tetszik stb, meg amit irtam, egyszerüen nem értek minden szót az énekből, gondolom amiért ki tudja hol van a templom bemikrofonozva stb.
2023. jan. 10. 18:35
 16/17 A kérdező kommentje:
14 bár valahol gondolom, hőgy nem baj, hisz Beran Ferenc nem tartana minden nap ilyet, ha nem szabadna, de azt hittem más templom más szokás ezért kérdeztem.
2023. jan. 10. 18:52
 17/17 A kérdező kommentje:
Üdv , már nézem pár hete a miséket, az EWTN en hol ezt hol azt néha igen komoly eltéréseket tapasztalok, de maga a mise alapja "váza" ugyan az ezt is látom már, de pl a Sziklatemplomba sokszor az átvezető részeken ahol a pap szabadon mondhatja a gondolatait ott sokszor gyökeres az eltérés pl ahhoz képest amit a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony Plébánia-ból közvetitett misében hallok, hogy müködik ez, mi alapján dönt a pap, hogy miről beszél? Igen láttAM az előző oldalon is irták vannak eltérő részek, de akkor ezt még igy nem vettem észre, akkor még új volt ez nekem, mostmár azért láttam párat kb 3 templomból. köszi
2023. jan. 17. 16:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!