Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Római katolikus mise két...

Római katolikus mise két különböző templomban eltérhet valamennyire?

Figyelt kérdés

Üdv az EWTN en megnnéztem két templomból is misét, a szöveg az kb ugyan az, de az egyikbe elég sok ének volt, a másikba kb csak beszéd, a beszédse teljesen ugyan olyan volt de kb a lényeg ugyan az. Most ez hogyan van elmondaná valaki? Én úgy tudtam a római katólikus templomokba ugyan az a standard mise van mindegy, hogy milyen templom.

Hogy van ez?

2023. jan. 3. 15:59
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Igen, eltérhet.

Több hivatalos kánon létezik, ezek közül azt használja a pap, amelyiket szeretné.

Az énekek is változóak, az adott napnak megfelelően. Van olyan mise, amikor az amúgy énekelt részeket is prózaian mondják.

2023. jan. 3. 16:13
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Van, amiben eltérhet. Pl bizonyos énekek választhatóak.

Továbbá olyan is lehet, hogy pl egy szent ünnepe valahol kiemeltebb, és abban a templomban aznap róla emlékeznek meg, így akár a szentírási részek is mások lehetnek.

2023. jan. 3. 16:23
 3/17 A kérdező kommentje:
Értem köszi1-2 , és az miért van, hogy bizonyos szövegrész meg kb ugyan az? (tényleg mintha az egyik prózai rendes rész mindkettőbe lett volna csak 1iken énekként) Ez mitől függ énekelnek e? (
2023. jan. 3. 16:41
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
Ha rövidebb idő alatt be akarja fejezni a misét, akkor választja a "csendes" misét, ahol az amúgy énekelt részek is prózaiak.
2023. jan. 3. 17:11
 5/17 A kérdező kommentje:
köszönöm, Római katolikusként gondolom mindegy melyiket nézem. (amelyik tetszik)
2023. jan. 3. 17:27
 6/17 anonim ***** válasza:
Mindegy.
2023. jan. 3. 17:29
 7/17 A kérdező kommentje:
köszi
2023. jan. 3. 17:56
 8/17 anonim ***** válasza:
87%
Sok templomban szokás, hogy adventben és nagyböjtben a kyriét, a glóriát és a sanctust csak mondják, rövidített szöveggel.
2023. jan. 3. 18:10
 9/17 anonim ***** válasza:
90%
Sőt, ha van zene, van orgonás mise, van gitáros mise és van a gregorián (ami énekelt, és ekkor az állandó szövegek latinul vannak).
2023. jan. 3. 18:24
 10/17 A kérdező kommentje:
köszönöm
2023. jan. 4. 11:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!