Ha elaludtam és nem mentem templomba az bűn?
Elvileg igen, úgyhogy három út áll előtted:
1. Menj el egy későbbire. Ha a faluban ma már nincs, menj be a városba, ott biztos, hogy van este is.
2. Jövő héten gyónd meg.
3. Sz.rd le az egészet.
A Bibliában is benne van, hogy virrasszatok, mert nem tudni, hogy mikor jön a ház ura....
Amúgy nem volt bűn.
Elvileg bűn, legalábbis a katolikus szempontból biztosan az.
Másrészt meg bocsi, hogy kicsit elviszem más irányba a dolgot: gyerekként jártam hittanra, és a mai napig emlékszem rá, hogy minket mennyit riogattak azzal, hogy ha halálos bűnöd van amikor meghalsz, akkor örökké a pokolban fogsz égni. A halálos bűnök között pedig olyan hétköznapi, valójában teljesen jelentéktelen dolgok vannak, mint a káromkodás, vagy a mise mulasztás. Azért mondom, hogy ezek jelentéktelenek, mert valójában a világon senkinek sem ártasz vele.
Én nagyon-nagyon rossz iránynak tartom azt, hogy gyerekeket így neveljenek vallásosságra. Nem tudom kérdező, hogy mennyi idős vagy, de kötve hiszem, hogy akármelyik vallás istene örökké égetne a pokolban egy (hasra csapok) 11 éves gyereket, mert egyszer elaludt és lekéste a misét. Következő gyónásodkor gyónd meg, de ne tépelődj ezen.
Nekem valami bűzlik. Jézus azt mondta, hogy az Ő beszédei fognak minket megítélni az utolsó napon. Ő pedig egy szóval nem mondta, hogy templomba kellene járni. Azt meg pláne nem mondta, hogy minden héten el kellene menni. Azt meg végképp nem mondta, hogy ha ezt nem tesszük, emiatt elkárhozna az ember.
Olyat viszont mondott, hogy "az Isten parancsát félreteszitek, hogy a magatok rendeléseit tartsátok meg".
De hiszen Jézus is minden héten elment a zsinagógába, sőt rendszeresen fel is olvasott. Hogy akarja valaki követni Jézust, ha nem teszi példáját? Ezen felül az utolsó vacsorán tanítványait "kötelezte" is, hogy emlékezzenek meg róla ilyen módon. Az apostolok is rendszeresen összegyűltek kenyértörésre.
7-es!
Ha ennyire csak és kizárólag az a zsinórmérték számodra, amit Jézus mondott, remélem, a szemedet is kivájod, a karodat meg levágod, ha megbotránkoztat.
#8 Elment Jézus minden héten a zsinagógába, de miért ment oda? Én úgy látom, hogy az evangéliumot hirdetni a bűnben élő népének. Az apostolok is ezt tették később. A zsinagóga egy evangelizációs terep volt a számukra. Te is ezért jársz a templomba? Nem hinném. Ha figyelmesen olvasod a Bibliádat, a kenyér megszegésére nem a zsinagógákban gyűltek össze az első keresztények, hanem házanként.
De nézzünk néhány nagyon egyszerű kérdést, a hívővé válás egyik alap lépéséről. 3 kérdés:
1. MIKOR kell valakit megkeresztelni?
2. KIT kell megkeresztelni?
3. HOGYAN kell valakit megkeresztelni?
Nézzük a katolikus egyház gyakorlatát:
1. Csecsemő korban, ezzel válik valaki az egyház tagjává.
2. A csecsemőnek semmi beleszólása ebbe, a szülők döntenek helyette.
3. Lelocsolják néhány csepp vízzel.
És mit tanít a Biblia?
1. A hívővé válás lépése, a megtérés után kell az illetőt megkeresztelni.
2. Olyan embert lehet megkeresztelni, aki képes volt megérteni az evangéliumot, és a saját döntése alapján a szabad akaratából kéri ezt.
3. Teljes víz alá merítéssel kell keresztelni.
Nem azt csináljátok, amit a Biblia ír, nem úgy csináljátok, ahogy a Biblia írja, nem akkor csináljátok, amikor a Biblia előírja. És ez a keresztény élet kezdetére vonatkozik. Már itt, a kezdet kezdetén kudarcot vall a katolikus gyakorlat. Ha az alap rossz, a többiről ezután már nem is érdemes beszélni. Újra idézném Jézus szavait:
"az Isten parancsát félreteszitek, hogy a magatok rendeléseit tartsátok meg".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!