Súlyos bűn, hogy van itthon egy bálványszobrom, teráfom (nem imádom, meg semmi ilyesmi, szuvenírnek hoztam)?
Van itthon egy bálványszobrom, talán bronzból van, és egy ősi ciprióta termékenységi bálványt ábrázol. Még a hellének vallása előtti (de Zeuszról is van egy szobrom). Ez konkrétan egy olyan szimbólum, szobor volt, aminek anno áldozatot mutattak be, imádták stb.
Erről lenne szó: [link]
Nem imádom egyáltalán, nem áldozom neki, nem tisztelem, azt sem imádom, nem imádkozom előtte és azt sem tisztelem amit, vagy akit ábrázolt, igazából nem is vagyok jártas ebben az ősi hitben. Nem kötődöm hozzá egyáltalán. Egyedül arra a nyaralásra, illetve utazásra emlékeztet. Olyan számomra, mint egy bármilyen embert ábrázoló szobor.
Szuvenírnek hoztam magammal (a Zeusz-szoborral együtt). Ott ez egy nagyon elterjedt jelkép, mindenhol ez van kitéve, pedig Ciprus mind északon, mind délen egy rettenetesen vallásos, keresztény, illetve muszlim ország.
Súlyos bűn? Most az advent miatt jutott eszembe, és egy kicsit lelkiismeret-furdalásom van.
Nem bűn.
Akkor lenne, ha imádod, vagy komoly hiedelem fűz hozzá.
Így igaz!
Ha komolyan kéne venni #5. mózesi idézetét, akkor
- minden keresztény templom úgy nézne ki, mint egy MECSET vagy egy ZSINAGÓGA! No ők aztán komolyan veszik...
- sokkal szegényebb lenne az európai művészettörténet, a reneszánsz pápák ízlésének befellegzett.
- Nesze neked Mária-kultusz! "Amit látsz, te fogod elkészíteni. Amint elkészültél vele, átadod a hívőknek. Ne félj, én segíteni foglak. Még az arcról is én fogok gondoskodni.”
Sietek hangsúlyozni: A fenti megállapítások NEM ÁLLÁSFOGLALÁSOMAT TÜKRÖZIK! Az ugyanis ezzel kapcsolatban NINCS...
#12.
Zsinagógák (neológ és ortodox zsidó):
Zsidó templom:
Szentek szentje:
Frigyláda:
Muszlim mecset (szunnita, siíta és haridzsita):
Muszlim ikonográfia:
Sok helyen ügyesen kitakarják az arcát Mohamednek, mivel így nincs ábrázolva teljesen úgy, mintha egy ember, hisz az arcát nem látjuk, így nem tudjuk mi van a kendő alatt. :-D
Azért eléggé dekorálnak a zsidók és a muszlimok is... Sőt, embert és állatot is ábrázoltak, a zsidók meg egyenesen angyalokat is.
Nekem az aggályaim csak a bálvánnyal voltak (amit istennek tartottak)... Köszi a válaszod!
Egy valamit felejtettem ki, MEA CULPA!!!
Az EREKLYÉK túlzott "tisztelete" már igen csak közelítik a bálványimádás tényét. Nem is beszélve arról, hogy egykor mekkora üzlete volt az egyháznak...
#14.
Trónoló Baál bálványa: [link]
A népi vallásosságban van bálványimádás, de ezért nem hinném, hogy akár csak kis mértékben is felelős lenne az adott egyház. Ők mindig kinyilvánítják, ha valami helytelen (pl.: Mexikóban Santa Muerte vagy a "Kis fekete démon" kultusza) szerintük.
#15.
Mellé talált!
Már az ókortól hatalmas népszerűsége volt az ereklyéknek, de ez a középkorban teljesedett ki - A KATOLIKUS "ANYASZENTEGYHÁZ" TÁMOGATÁSÁVAL!
Naná, dőlt vele a pénz a fényűző életmódra...
#16.
Az imádatot soha NEM támogatták! Mindig kinyilvánították, ha a népi vallásossággal nem értettek egyet. A Santa Muerte nevű bálványimádást is elítélték.
A tisztelet elismert, de SOHA NEM TÁMOGATTÁK AZ IMÁDATOT!!! Erre utaltam.
#16.
Miért dőlne az ereklyékből a pénz? Más vallásoknak is vannak ereklyéik. Ott van például a buddhizmus. Náluk még sztúpákat és mellé gyakran egy buddhista templomot is építenek az ereklyék elhelyezésekor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!