Abból a vallásból amit a honfoglaló Magyarok a
kereszténység előtt gyakoroltak, szerintetek nagyon
nehéz volt áttérni az egyistenhitre? megvetettél volna
akkoriban olyan ismerősöd ha tudod hogy többfelé húz?
Figyelt kérdés
2022. nov. 24. 00:19
1/9 A kérdező kommentje:
pl. egy olyan extrém elképzelt esetben hogy látod részt venni egy Istentiszteleten, majd lopva egy sámándobos ősi szertartáson is
2022. nov. 24. 00:22
2/9 anonim válasza:
Szerintem nem igazán volt "áttérés". Az István korában élők úgy tettek mintha a kereszténységben hinnének, a gyerekeik már egyszerre hallották a szüleiktől a régi hitet meg a papoktól a keresztény tanokat és ilyen szinkretikusok voltak, aztán ahogy teltek a generációk egyre kevesebb maradt fent az emberekben a pogány hitből és egyre több a kereszténységből.
De a folyamat lassú volt, pl. Könyves Kálmán sánta és nyeszlett emberként azért lett király, mert akit királynak szántak az Árpád-házból (a nevét elfelejtettem) azt rajtakapták, hogy még az ősmagyarok isteneit imádja és színleli a kereszténységét.
2022. nov. 24. 00:24
3/9 anonim válasza:
Ja és faluhelyen lényegében már csak a kommunizmus vetett véget a még kismértékben fennmaradt pogány hagyományoknak. Az 1920-as években még egyes falvaknak volt táltosa, és emlékszem valami 1960-as évekbeli dokumentumfilmre, ami arról szólt, hogy egyes magyar falvakban még vannak boszorkányok.
2022. nov. 24. 00:28
4/9 A kérdező kommentje:
tudom hogy az elején még kettős volt, de ha mondjuk két generációval később futsz egy ilyenbe, a 13. században pl., az úgy nagyot ütött volna szerintem
2022. nov. 24. 00:29
5/9 A kérdező kommentje:
ige, az ilyen modernkori babonákról én is láttam filmet, meg is lepett hogy amit nagyim hülyeségeinek hittem mennyire is valós létező dolog volt a felfogásukban. azért utólag kicsit szégyelltem is magam
2022. nov. 24. 00:31
6/9 UlfOrmson válasza:
Kezdetben csak színlelt volt az áttérés. Szobon ismertek olyan 11. századi temetkezések, amelyekben egyértelműen pogány rítus szerint temettek. Pedig Szob elég központi helyen volt, Esztergom látótávolságra van tőle
2022. nov. 24. 04:49
7/9 anonim válasza:
Üknagyanyam még végzett ilyesfajta rituálékat, de már nem adta át senkinek. Asszonyok a környező falukból jártak hozzá kb a 1920-40 evekben.
Úgy volt, hogy aki átadta a tudást az a boszorkany/sámán ahogy nevezzük, az átadás utána elég hamar meghalt.
92 éves korában hunyt el.
2022. nov. 24. 09:13
8/9 anonim válasza:
Nem hiszem, mert az ősmagyar vallásban is volt Mária nevű szent, meg rengeteg dologban, pl. alvilág ahol démonok vannak, világ széléről le lehet esni stb...
Wikipédián olvass utána, hogy milyen sok közös van a kereszténység és az ősmagyar vallás között.
2022. nov. 24. 09:27
9/9 anonim válasza:
Általában ha egy nép kereszténnyé vált, az nem egyik napról a másikra történt, hanem már akár egy évszázada is ismerkedett a dologgal... Kolostorok nyíltak, térítő papok járták a településeket stb. A lakosság egy része megtért keleti rítus szerint, egy másik része nyugati szerint... És amikor az uralkodó hivatalosan is felvette a keresztet, esküt tett a pápának stb... Építkezések indultak, amihez nagy létszámú embertömeget kellett bevonni, egyházi tizedet kezdtek szedni stb. És erőszakkal is térítettek, vagy például elvették a jószágait annak, aki nem tért meg. És ez nem csak látszat megtérés volt, hiszen meg kellett tagadni az előző hiedelmeket. Akkoriban a kimondott szónak súlya volt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!