Szerintetek lesz pap, aki így elvállal egy katolikus keresztelőt?
A férjem és én katolikusnak vagyunk keresztelve. Egyházi esküvőnk nem volt.
2 gyerekünk van, őkeg szeretnénk katolikusnak keresztelni. A keresztszülő jelöltek közeli rokonaink (2 testvér, illetve az egyiknek a férje, és egy unokatestvér). A keresztszülők közül a házaspár katolikus-református páros (nem volt egyházi esküvő), a másik jelöltek nem egy pár, az egyikük katolikus, a másik református.
Mennyire esélyes, hogy tudjuk katolikusnak kereszteltetni őket? Amennyire tudom, ott szigorúbbak a szabályok.
Keresztszülő az lehet, aki katolikus, volt elsőáldozó, bérmálkozott, ha házas, akkor szentségi házasságban él.
"a másik jelöltek nem egy pár, az egyikük katolikus, a másik református."
A másik két jelöltből az első alkalmas lehet a feladatra, ha a fentiek rendben vannak. A másik 3 legfeljebb keresztelési tanú lehet, aki jelen van az eseményen.
De nem kötelező keresztszülő, végképp nem kötelező 2 keresztszülő egy gyereknek. Javaslom, hogy kérjétek fel mind a két gyermek számára azt az egy alkalmasnak tűnő jelöltet. Főleg ha gyakorolja vallását, mert akkor tud segíteni a keresztény hitre való nevelésben, hiszen ez a keresztszülő feladata.
Amúgy más felekezeteknél se enyhébbek a szabályok, csak a statisztikák javítása érdekében sokszor nem tartják be őket.
Csak akad olyan ismeretségi körben, aki megfelel és tényleg szívesen vállalja. Ha nincs, az se baj, mert nem fontos a keresztszülő egyáltalán. A nélkül is megkeresztelik őket.
Meg kell kérdezni a papot.
Voltam olyan keresztelőn ahol a keresztszülők nem feleltek meg az elvárásoknak de a pap attól még megkeresztelte a gyerekeket és nem problémázot.
Próbálkozni lehet. Maximum nemet mond a pap.
A gyermekkeresztségnek egyik fontos feltétele, hogy a gyermek katolikus keresztény nevelése biztosított legyen a szülők vagy a keresztszülők által. Nálatok valóban problémás, hogy nem volt egyházi házasságotok, de itt fel is merül a kérdés, hogy miért nem volt? Illetve miért nem tudjátok pótolni?
Ha nem lehet/nem akartok, akkor viszont kéne egy olyan keresztszülő, aki alkalmas: katolikusnak keresztelt, megbérmált, ha van párja, akkor szentségi házasságban élnek. Egyébként elég egy keresztszülő és akár mindkét gyereknek lehet ugyanaz a keresztszülője.
A gyereket megkereszteli természetesen, de ők biztos nem lettek keresztszülők. Maximum ott álltak és nézték a szertartást.
9
Keresztszülők lettek.
Vitatkozhatsz, de én voltam ott nem te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!