Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A vasárnap tényleg pogány,...

A vasárnap tényleg pogány, átvett ünnep, illetve szokás, és a keresztények eredetileg a szombatot tartották?

Figyelt kérdés

Interneten olvastam ilyet több világnézet követőjétől. Többek között egy new age oldalról is hallottam, ahol azt állították, hogy eredetileg a napisteneket ünnepelték ekkor a pogány vallásokban, valamint a pogány misztériumvallásokban, úgymint Sol Invictust, Mithrászt, Rét stb., valamint a germán pogányságban is tartottak ekkor a misékhez kísértetiesen hasonló eseményeket, ahogy az angol és német neve is mutatja a vasárnapnak. Hallottam hasonlót ilyen keresztény oldalon is ( https://www.youtube.com/channel/UC70yg3wKK-LE0nZ2_PQR7Fw/vid.. ), ahol még hozzátették azt is, hogy a katolikusok által feltartott eucharisztia tartó a Nap-imádatot jelképezi. Vallásellenes, ateista oldalon is olvastam hasonlót, ha jól emlékszem...

A kérdés nyilván a római és görög katolikusoknak, reformátusoknak, evangélikusoknak, ortodoxoknak, történelmi egyházak követőinek stb. szól, akik ünneplik a vasárnapot.

Tényleg ez egy átvett pogány szokás, és valójában eredetileg a keresztények szombatot ünnepeltek?

2022. nov. 6. 23:13
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:

Szaja!

Igen, tudom.

Választott népe elvesztette egyedüli nemzetkénti kiválasztottságát.

Az Új szövetségben azok Isten kiválasztottjai,akik Istent választották uruknak az egykori választott nép,vagy bármely nép közül.

Természetesen,az örök Isten,nem változtatta meg örökkévaló szavát szentnap tekintetében sem.

2023. okt. 4. 17:04
 32/34 anonim ***** válasza:
Nos az egész törvény Jézusban lett teljessé, Jézusban teljesedett be, Jézus töltötte be. Ezért, ha valaki nem Jézusé és Jézus nem lakik a szívében a kegyelem a megbocsátás Szent Szelleme által annak a Szombat megtartása értelmetlen és fölösleges vallásos szertartás marad. A Szombat megtartása nem üdvözít és nem az által nyer örök életet az ember. 2 dolgot biztosított a Szombat törvénye: 1: hogy az ember pihenjen egy napot a hétből. 2: legalább egy napot töltsön az ember Istennel, imában, böjtben stb. amit a hétköznapokban nem tudott megtenni.
2023. okt. 8. 14:41
 33/34 anonim ***** válasza:

A törvényben nagyon sok minden van, ami annak előtte gyakorlatilag Jézus előképe volt és minden jézusra utalt és aztán Jézusban teljesedett be. Pál úgy fogalmaz a Kolosse levelében, hogy ezek mind csak árnyékai Jézus Krisztusnak, Aki viszont maga az Élő valóság.

Mt.5,17. Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.

Kol.1,19. Mert tetszett az Atyának, hogy Ő benne lakozzék az egész teljesség;

Kol.2,9. Mert Ő benne lakozik az istenségnek egész teljessége testileg,

16. Senki azért titeket meg ne ítéljen evésért, vagy ivásért, avagy ünnep, vagy újhold, vagy szombat dolgában:

17. Melyek csak árnyékai a következendő dolgoknak, de a valóság a Krisztusé.

Tehát a Sábát Jézus által lesz teljes. Ugyanis a lelki szellemi megnyugvást és megbékélést és megpihenést csak Jézus tudja biztosítani az kegyelme és bűnbocsánata által, de ehhez Jézushoz kell fordulni.

Jn.5,40. És nem akartok hozzám jőni, hogy életetek legyen!

Jn.6,35. Jézus pedig monda nékik: Én vagyok az életnek ama kenyere; a ki hozzám jő, semmiképen meg nem éhezik, és a ki hisz bennem, meg nem szomjúhozik soha.

Jn.6,37. Minden, a mit nékem ád az Atya, én hozzám jő; és azt, a ki hozzám jő, semmiképen ki nem vetem.

Jn.6,44. Senki sem jöhet én hozzám, hanemha az Atya vonja azt, a ki elküldött engem; én pedig feltámasztom azt az utolsó napon.

Jn.6,45. Meg van írva a prófétáknál: És mindnyájan Istentől tanítottak lesznek. Valaki azért az Atyától hallott, és tanult, én hozzám jő.

Jn.6,65. És monda: Azért mondtam néktek, hogy senki sem jöhet én hozzám, hanemha az én Atyámtól van megadva néki.

Jn.7,37. Az ünnep utolsó nagy napján pedig felálla Jézus és kiálta, mondván: Ha valaki szomjúhozik, jőjjön én hozzám, és igyék.

Jn.14,27. Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, a mint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!

Rm.13,8. Senkinek semmivel ne tartozzatok, hanem csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert a ki szereti a felebarátját, a törvényt betöltötte.

Rm.13,10. A szeretet nem illeti gonoszszal a felebarátot. Annakokáért a törvénynek betöltése a szeretet.

Mat.22;

36. Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?

37. Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.

38. Ez az első és nagy parancsolat.

39. A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.

40. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.

2023. okt. 8. 15:39
 34/34 anonim ***** válasza:

33.Hsz,szaja!

Egyetértek veled.

Aki hisz Krisztusban,a Megváltóban,annak üdvössége van.

Ez az üdvösség hálára kötelez engem a Megváltóm iránt s ezért követem őt,többek között,a "szent nap"tekintetében is. Bízom benne,hogy Ő jól tudja Isten akaratát, de nem bízom olyan emberekben,akik vélik,hogy megváltoztathatják Isten törvényét!

Krisztus követése NEM üdvösségszerző érdem,hanem az üdvösség birtoklásának a természetes következménye.

2023. okt. 8. 17:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!