A vasárnap tényleg pogány, átvett ünnep, illetve szokás, és a keresztények eredetileg a szombatot tartották?
Interneten olvastam ilyet több világnézet követőjétől. Többek között egy new age oldalról is hallottam, ahol azt állították, hogy eredetileg a napisteneket ünnepelték ekkor a pogány vallásokban, valamint a pogány misztériumvallásokban, úgymint Sol Invictust, Mithrászt, Rét stb., valamint a germán pogányságban is tartottak ekkor a misékhez kísértetiesen hasonló eseményeket, ahogy az angol és német neve is mutatja a vasárnapnak. Hallottam hasonlót ilyen keresztény oldalon is ( https://www.youtube.com/channel/UC70yg3wKK-LE0nZ2_PQR7Fw/vid.. ), ahol még hozzátették azt is, hogy a katolikusok által feltartott eucharisztia tartó a Nap-imádatot jelképezi. Vallásellenes, ateista oldalon is olvastam hasonlót, ha jól emlékszem...
A kérdés nyilván a római és görög katolikusoknak, reformátusoknak, evangélikusoknak, ortodoxoknak, történelmi egyházak követőinek stb. szól, akik ünneplik a vasárnapot.
Tényleg ez egy átvett pogány szokás, és valójában eredetileg a keresztények szombatot ünnepeltek?
6.Hsz szaja!
Az Apcs 20:7 ezt írja:
"A hét első napján pedig, amikor összegyűltünk, hogy megtörjük a kenyeret, Pál prédikált nekik, és mivel másnap már el akart utazni, a tanítást egészen éjfélig meghosszabbította."
Itt nyilvánvalóan Pál apostol búcsúzása miatt gyúltek össze s nem szentnapra.
Az 1 Kor 16:2-ben ezt találjuk:
"A hét első napján mindegyiktek tegyen félre és gyűjtsön annyit, amennyi neki tetszik, hogy ne akkor történjék a gyűjtés, amikor megérkezem."
Azért a hét 1. napján,mert szombaton nem nyúltak pénzhez.
#11.
"A hét első napján pedig, amikor összegyűltünk, hogy megtörjük a kenyeret"
Ez elég egyértelmű. Utána a napon történteket magyarázza.
Mondjuk én vasárnapot szentelek, de megemlékezem a szombatról is, illetve a hagyományáról is, akkor sem szoktam túlságosan dolgozni. A hétvége szent. Dolgozni ott van hétfőtől péntek estig minden nap.
Az 1.válasz a kérdésre,egyértemű igen.
A kereszténység elsősorban a római birodalom területén terjedt el a világban az 1. századokban és a római Mithrász kultúra volt a mérvadó. Az pedig a vasárnapot rendelte el szent napnak.A császárság,csupán a mezőgazdaság dolgozóinak engedélyezte vasárnaponként az idénymunkát.
A zsidók és a keresztények ünnepelték meg a szombatot,mint szent napot.(A zsidók az Ószöveség parancsolatai alapján,a keresztények pedig Jézus és tanítványai követéseként.)
Mivel a zsidók minden idegen hatalom ellen mindig lázadtak,a római hatalom potencionális veszélyt látott bennük s ezért üldözték őket. A felismerésük egyik legegyszerűbb módja volt a szentnapjukon való nyugalmuk.
A keresztények -Krisztus parancsa alapján-tisztelték a hatalmat s ezért nem akarták,hogy azonosítsák őket a lázongó zsidókkal. Ezért-bár szent napnak maradt sokáig a szombat-gyülekezésre,a római Mithrász vallás szeriti szent napon gyűltek össze s átnevezték azt "Krisztus feltámadása napjának".
A vasárnap,csak a 4. századtól,pontosabban a 313. június 13-án kiadott Mediolanumi ediktum-ban elrendelt naptól vált hivatalosan "szent nappá".
Ezt a "szent napot"a Biblia kanonizálásáig az isteni ihlet sohasem hitelesítette.
Mit tartsunk szent napnak,a bibliait,vagy az elpogányiasodott vallás ediktumában meghatározottat?... Ez,egyéni döntés kérdése.
Én Krisztus követője vagyok ebben a kérdésben is,vagyis keresztény.
#14.
Badarság!
A Mithrász-kultusznak nem volt szent napja. Mithrász egyébként is perzsa eredetű volt. A rómaiak és a germánok minden naphoz rendeltek valamilyen istent. Monday (Hold napja), Thuesday (Thor napja) stb. stb. A Sunday Sol napja volt, aki a napisten volt. A szombat meg egyébként Szaturnusz napja volt.
A keresztények már a legkorábbi időktől kezdve vasárnapot tartottak. Pál apostol is szombaton ment téríteni a zsinagógákba és vasárnap ülte meg a nyugalomnapot. A 2. században már egyértelműen mindenhol a vasárnapot ünnepelték leszámítva néhány zsidókeresztény szektát (pl. eboditák).
Jézus vasárnap támadt fel.
Amúgy 313-ban a milánói ediktumban engedélyezték a keresztény vallás gyakorlását és a többivel egyenrangú vallássá nyilvánították, nem pedig üldözendőnek, ahogy előtte. Konstantin az új vallás támogatása miatt vezette be az új vallás ünnepét munkaszüneti napnak.
15.Hsz!
Ezt igazold bibliai igékkel!
"A keresztények már a legkorábbi időktől kezdve vasárnapot tartottak. Pál apostol is szombaton ment téríteni a zsinagógákba és vasárnap ülte meg a nyugalomnapot."
Igen,Jézus vasárnap támadt fel,hiszen szombaton nyugodott a parancsolatok szerint.
#16.
Nem. Jézus nem a szombat miatt nem szombaton támadt fel. XD Jézus szombaton gyógyított is, hisz nem az ember van a törvényért, hanem a törvény az emberért.
Jézust nagypénteken feszítették keresztre, nagyszombaton a sírban feküdt holtan (ekkor szállt alá a poklokra, hogy elvigye a feltámadás örömhírét az igazhitű zsidóknak és a jámbor pogányoknak) és ezt követően támadt fel testben a mi világunkban. Természetesen a pokol nem egy tér-időben elhelyezkedő fizikai dolog, ahogy Dante Poklában láthatjuk, bár nagyon tisztelem és szeretem Dantét, ezeket ő is rengetegszer, sőt, szinte mindig szimbolikusan értette. Ugyanakkor nagyjából a mi világunkban lehetett mérni, hogy mennyi idő telt el a két esemény között.
#16.
Ír róla Pál apostolnak legalább két levele, emellett A jelenések könyve is.
Későbbi korai keresztény szerzők is ráerősítenek erre MÁR A II. SZÁZADTÓL KEZDVE! Jusztinusz mártír, a Barnabásnak tulajdonított levél, Órigenész, patrisztikus szerzők, filozófusok, teológusok (pl.: Szt. Ágoston, Szt. Jeromos stb.) stb. stb. stb. Többen említik hogy már előttük (!), tehát a legkorábbi, II. századi szerzők előtt is összegyűltek a keresztények a hét első napján ünnepelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!