Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A vasárnap tényleg pogány,...

A vasárnap tényleg pogány, átvett ünnep, illetve szokás, és a keresztények eredetileg a szombatot tartották?

Figyelt kérdés

Interneten olvastam ilyet több világnézet követőjétől. Többek között egy new age oldalról is hallottam, ahol azt állították, hogy eredetileg a napisteneket ünnepelték ekkor a pogány vallásokban, valamint a pogány misztériumvallásokban, úgymint Sol Invictust, Mithrászt, Rét stb., valamint a germán pogányságban is tartottak ekkor a misékhez kísértetiesen hasonló eseményeket, ahogy az angol és német neve is mutatja a vasárnapnak. Hallottam hasonlót ilyen keresztény oldalon is ( https://www.youtube.com/channel/UC70yg3wKK-LE0nZ2_PQR7Fw/vid.. ), ahol még hozzátették azt is, hogy a katolikusok által feltartott eucharisztia tartó a Nap-imádatot jelképezi. Vallásellenes, ateista oldalon is olvastam hasonlót, ha jól emlékszem...

A kérdés nyilván a római és görög katolikusoknak, reformátusoknak, evangélikusoknak, ortodoxoknak, történelmi egyházak követőinek stb. szól, akik ünneplik a vasárnapot.

Tényleg ez egy átvett pogány szokás, és valójában eredetileg a keresztények szombatot ünnepeltek?

2022. nov. 6. 23:13
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
28%

6.Hsz szaja!

Az Apcs 20:7 ezt írja:

"A hét első napján pedig, amikor összegyűltünk, hogy megtörjük a kenyeret, Pál prédikált nekik, és mivel másnap már el akart utazni, a tanítást egészen éjfélig meghosszabbította."

Itt nyilvánvalóan Pál apostol búcsúzása miatt gyúltek össze s nem szentnapra.

Az 1 Kor 16:2-ben ezt találjuk:

"A hét első napján mindegyiktek tegyen félre és gyűjtsön annyit, amennyi neki tetszik, hogy ne akkor történjék a gyűjtés, amikor megérkezem."

Azért a hét 1. napján,mert szombaton nem nyúltak pénzhez.

2023. szept. 14. 17:55
 12/34 A kérdező kommentje:

#11.

"A hét első napján pedig, amikor összegyűltünk, hogy megtörjük a kenyeret"

Ez elég egyértelmű. Utána a napon történteket magyarázza.

Mondjuk én vasárnapot szentelek, de megemlékezem a szombatról is, illetve a hagyományáról is, akkor sem szoktam túlságosan dolgozni. A hétvége szent. Dolgozni ott van hétfőtől péntek estig minden nap.

2023. szept. 14. 18:29
 13/34 anonim ***** válasza:
Egy a lényeg. Az egész életünket a mindennapjainkat az Úrnak kell szentelni nem csak egy napot a héten. Valamint a fizikális pihenő nap kell az embernek. Az, hogy most ezt a pihenő napot Szombaton vagy vasárnap tartja meg valaki, szerintem ez üdvösség szempontjából lényegtelen. A zsidók és az adventisták meg a Jehova tanúi a Szombatot tartják meg a keresztények pedig a Vasárnapot. Ez a lényegen nem változtat! Aki ezen fenn akad és ebből csinál vallási konfliktust, nos azzal van a baj. Nem ez üdvözít. Ha meghalunk és az Úr elé kerülünk nem a szerint fog ítélkezni, hogy szombat vagy vasárnap, hanem hogy mit tettél az életeddel.
2023. szept. 25. 18:52
 14/34 anonim ***** válasza:
0%

Az 1.válasz a kérdésre,egyértemű igen.

A kereszténység elsősorban a római birodalom területén terjedt el a világban az 1. századokban és a római Mithrász kultúra volt a mérvadó. Az pedig a vasárnapot rendelte el szent napnak.A császárság,csupán a mezőgazdaság dolgozóinak engedélyezte vasárnaponként az idénymunkát.

A zsidók és a keresztények ünnepelték meg a szombatot,mint szent napot.(A zsidók az Ószöveség parancsolatai alapján,a keresztények pedig Jézus és tanítványai követéseként.)

Mivel a zsidók minden idegen hatalom ellen mindig lázadtak,a római hatalom potencionális veszélyt látott bennük s ezért üldözték őket. A felismerésük egyik legegyszerűbb módja volt a szentnapjukon való nyugalmuk.

A keresztények -Krisztus parancsa alapján-tisztelték a hatalmat s ezért nem akarták,hogy azonosítsák őket a lázongó zsidókkal. Ezért-bár szent napnak maradt sokáig a szombat-gyülekezésre,a római Mithrász vallás szeriti szent napon gyűltek össze s átnevezték azt "Krisztus feltámadása napjának".

A vasárnap,csak a 4. századtól,pontosabban a 313. június 13-án kiadott Mediolanumi ediktum-ban elrendelt naptól vált hivatalosan "szent nappá".

Ezt a "szent napot"a Biblia kanonizálásáig az isteni ihlet sohasem hitelesítette.

Mit tartsunk szent napnak,a bibliait,vagy az elpogányiasodott vallás ediktumában meghatározottat?... Ez,egyéni döntés kérdése.

Én Krisztus követője vagyok ebben a kérdésben is,vagyis keresztény.

2023. szept. 25. 19:31
 15/34 A kérdező kommentje:

#14.

Badarság!

A Mithrász-kultusznak nem volt szent napja. Mithrász egyébként is perzsa eredetű volt. A rómaiak és a germánok minden naphoz rendeltek valamilyen istent. Monday (Hold napja), Thuesday (Thor napja) stb. stb. A Sunday Sol napja volt, aki a napisten volt. A szombat meg egyébként Szaturnusz napja volt.

A keresztények már a legkorábbi időktől kezdve vasárnapot tartottak. Pál apostol is szombaton ment téríteni a zsinagógákba és vasárnap ülte meg a nyugalomnapot. A 2. században már egyértelműen mindenhol a vasárnapot ünnepelték leszámítva néhány zsidókeresztény szektát (pl. eboditák).

Jézus vasárnap támadt fel.

Amúgy 313-ban a milánói ediktumban engedélyezték a keresztény vallás gyakorlását és a többivel egyenrangú vallássá nyilvánították, nem pedig üldözendőnek, ahogy előtte. Konstantin az új vallás támogatása miatt vezette be az új vallás ünnepét munkaszüneti napnak.

2023. szept. 25. 21:08
 16/34 anonim ***** válasza:
39%

15.Hsz!

Ezt igazold bibliai igékkel!

"A keresztények már a legkorábbi időktől kezdve vasárnapot tartottak. Pál apostol is szombaton ment téríteni a zsinagógákba és vasárnap ülte meg a nyugalomnapot."

Igen,Jézus vasárnap támadt fel,hiszen szombaton nyugodott a parancsolatok szerint.

2023. szept. 25. 22:39
 17/34 anonim ***** válasza:
28%
Ha Jézus meg akarta tagadni Isten parancsolatát a szent napról,melyet a teremtéskor választott el,azt feltámadása után nyilvánvalóan kifejezte volna.... Nincs ilyen krisztusi parancsolat!
2023. szept. 25. 22:42
 18/34 A kérdező kommentje:

#16.

Nem. Jézus nem a szombat miatt nem szombaton támadt fel. XD Jézus szombaton gyógyított is, hisz nem az ember van a törvényért, hanem a törvény az emberért.

Jézust nagypénteken feszítették keresztre, nagyszombaton a sírban feküdt holtan (ekkor szállt alá a poklokra, hogy elvigye a feltámadás örömhírét az igazhitű zsidóknak és a jámbor pogányoknak) és ezt követően támadt fel testben a mi világunkban. Természetesen a pokol nem egy tér-időben elhelyezkedő fizikai dolog, ahogy Dante Poklában láthatjuk, bár nagyon tisztelem és szeretem Dantét, ezeket ő is rengetegszer, sőt, szinte mindig szimbolikusan értette. Ugyanakkor nagyjából a mi világunkban lehetett mérni, hogy mennyi idő telt el a két esemény között.

#16.

Ír róla Pál apostolnak legalább két levele, emellett A jelenések könyve is.

Későbbi korai keresztény szerzők is ráerősítenek erre MÁR A II. SZÁZADTÓL KEZDVE! Jusztinusz mártír, a Barnabásnak tulajdonított levél, Órigenész, patrisztikus szerzők, filozófusok, teológusok (pl.: Szt. Ágoston, Szt. Jeromos stb.) stb. stb. stb. Többen említik hogy már előttük (!), tehát a legkorábbi, II. századi szerzők előtt is összegyűltek a keresztények a hét első napján ünnepelni.

2023. szept. 27. 00:20
 19/34 A kérdező kommentje:
Sőt, egyesek azt tanácsolják a zsidó nemzetiségű keresztényeknek, hogy a vasárnapot ünnepeljék már, bár az etióp atyák meg azt tanácsolják, hogy a vasárnapot ünnepelje mindenki, de mindenki emlékezzék meg lélekben az ószövetségi szombatról is. Én is utóbbit teszem, pedig római katolikus, keresztény vagyok.
2023. szept. 27. 00:23
 20/34 A kérdező kommentje:
Ezzel nincs is gond, hisz mi, római katolikusok húsvétkor sem "csak" a feltámadást ünnepeljük, bár ezt elsősorban és ez a legeslegnagyobb ünnep, hanem megemlékezünk a vigílián a kivonulásról és Mózes prófétáról is.
2023. szept. 27. 00:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!