Miért váltottál vallást (egyházat)?
A kérdésem azoknak szól, akik korábban más vallásúak (nézetűek) vagy más felekezet híve voltak.
Milyen vallású voltál (vagy egyház híve) és ma milyen vagy? Miért váltottál?
Miből gondolod, hogy az ortodoxok nem "haldokolnak", ellenben a katolikusok, reformátusok, evangélikusok meg igen? Különös tekintettel arra a tényre, hogy míg például a katolikusok száma folyamatosan nő, az ortodoxok száma folyamatosan csökken a világban (kivéve Oroszország, ahol manapság presztízs kérdés is ortodoxnak lenni politikai okokból).
#2 Mivel protestáns vagyok, nekem eleve szimpatikusabb a katolicizmusnál, ahol ugye a pápa tévedhetetlensége egy dogma, az ortodox keresztényeknél nincs olyan, hogy a pátriárka tévedhetetlen vagy ilyesmi.
De egyébként a fő ok az az, hogy ők még gyakorolják a hitüket, vagy legalábbis jobban mint a többi történelmi egyház tagjai. A templomaikban nem csak idősek vannak, meg nem csak vasárnapi keresztények ha úgy tetszik.
Továbbá náluk nincs annyi politikai propaganda a reverendán. Kirill pátriárka putyinizmusa a kivétel, nem a az általános. A katolikus meg a protestáns klérus ellenben elkötelezte magát valamelyik politikai szekértábor mellett. Ki a jobboldal mellett, ki a woke baloldal mellett, de elkötelezte. Tisztelet a kivételnek. Nem azzal van bajom, ha politizál egy pap vagy egy lelkész, azzal van bajom, ha ezt a reverendán teszi.
Továbbá emszéletlenül tetszik nekem a liturgiájuk. Az ikonokkal díszített templomaik pedig tényleg nagyon szépek, bár ez nálam nem elvárás.
De ahogy mondtam, a fő ok az az, hogy náluk nem érzem, hogy pofán ver az apátia a hitükkel kapcsolatban, sajnos ugyan ezt a többi történelmi egyházzal kapcsolatban nem tudom elmondani.
"Miből gondolod, hogy az ortodoxok nem "haldokolnak", ellenben a katolikusok, reformátusok, evangélikusok meg igen? Különös tekintettel arra a tényre, hogy míg például a katolikusok száma folyamatosan nő..."
Igen, a harmadik világbeli országokban folyamatosan nő a katolikusok száma, de Európában folyamatosan csökken.
"...az ortodoxok száma folyamatosan csökken a világban..."
Nyilván, a keresztények száma en bloc csökken. De a katolikusok és a protestáns egyházak nagy része ezt azzal akarta megoldani, hogy kompromisszumokat kötött. Olyanná tették a kereszténységet, hogy minél kevesebb energiát kelljen bele fektetnie a híveknek, minél kényelmesebb legyen nekik, minél kevesebb "áldozattal járjon". De ezzel nem azt érték el, hogy kevesebben lépnek ki, hanem azt, hogy azok is közönyösek lettek, akik maradtak.
Ötös pontosan válaszolt a katolikus "növekedésre".
Mindenesetre kíváncsi leszek hogy a mostani népszámlálás után hányan vallották magukat katolikusnak! De egész biztos hogy Magyarországon a névleg az egyházhoz tartozók számában se tudtak növekedést felmutatni. Ezt csak olyan keresztény országokban tudnak, ahol a népesség is jelentősen nőtt (pl. Latin-Amerika, Afrika, vagy az USA, ahol jelentős a latin bevándorlás)!
"Mivel protestáns vagyok, nekem eleve szimpatikusabb a katolicizmusnál, ahol ugye a pápa tévedhetetlensége egy dogma, az ortodox keresztényeknél nincs olyan, hogy a pátriárka tévedhetetlen vagy ilyesmi."
Érdekes volt ezt olvasni főleg úgy, hogy az ortodoxok katolikusabbak a katolikusoknál. :D
Amúgy pápai tévedhetetlenség azt jelenti, hogy a pápák az elmúlt 2000 év alatt összesen 2-szer vagy 3-szor hirdettek ki olyan dogmát, amit az ortodoxok is vallanak például Máriával kapcsolatban.
Én pünkösdi-karizmatikus keresztény voltam, de most Reformatus vagyok.
Nagyot csalódtam a korábbi felekezetben. Úgy látom, hogy nem igazán Krisztus-központúak, hanem mindig csak a "csodákra", jelekre helyezik a hangsúlyt. Meg mindig "extázisba" esnek, ezt ijesztőnek tartom már, távol áll tőlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!