Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Valaki leírná nekem Jézus...

Valaki leírná nekem Jézus halálát? Fogalmazás kell belőle, és amit eddig találtam infó az nem sok. Az sem baj, ha csak pontokban írjátok le, majd én megfogalmazom.

Figyelt kérdés

2022. okt. 25. 07:20
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Az utolsó vacsorától, a mennybemeneteléig.
2022. okt. 26. 07:58
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

#11#: "Az utolsó vacsorától, a mennybemeneteléig."

Ez sem rövid történet, de lerövidítem.

Jézus tisztában volt vele, hogy nem sok ideje van hátra. Közelget a pészah, azaz a húsvét ünnepe, ami gyakorlatilag a szabadulás ünnepe, azaz az Egyiptomból való szabadulás megemlékezése. Ez a pászka, azaz a kovásztalan kenyér ünnepe. Akkor Jézus együtt vacsorázott a tanítványokkal. Majd a vacsora végefelé Jézus említést tett arról, hogy az egyikuk elárulja Őt. A tanítványok értetlenkedtek, Jézus célzást tett arra, hogy az árulja el őtt, akinek kínálja az ételt és együtt nyúl a tálba vele. Majd elküldi Júdást, hogy tegye meg amit eltervezett. Jézus aztán felállt és elkezdte mosni a tanítványok lábait. Majd miután végzett visszaült és vette a poharat és a kenyeret és megtartotta az ismert megemlékezést az un. urvacsorát. A bor Jézus vére, a kenyér Jézus teste.

MAt.26;

20. Mikor pedig beestveledék, letelepszik vala a tizenkettővel,

21. És a mikor esznek vala, monda: Bizony mondom néktek, ti közületek egy elárul engem.

22. És felettébb megszomorodva, kezdék mindannyian mondani néki: Én vagyok-é az, Uram?

23. Ő pedig felelvén, monda: A ki velem együtt mártja kezét a tálba, az árul el engem.

24. Az embernek Fia jóllehet elmegyen, a mint meg van írva felőle, de jaj annak az embernek, a ki az embernek Fiát elárulja; jobb volna annak az embernek, ha nem született volna.

25. Megszólalván Júdás is, a ki elárulja vala őt, monda: Én vagyok-é az, Mester? Monda néki: Te mondád.

Mark 14;

12. És a kovásztalan kenyerek ünnepének első napján, mikor a húsvéti bárányt vágják vala, mondának néki az ő tanítványai: Hol akarod, hogy elmenvén megkészítsük, hogy megehesd a húsvéti bárányt?

13. Akkor elkülde kettőt az ő tanítványai közül, és monda nékik: Menjetek el a városba, és egy ember jő előtökbe, a ki egy korsó vizet visz; kövessétek őt,

14. És a hová bemegy, mondjátok a házi gazdának: A Mester kérdi: hol van az a szállás, a hol megeszem az én tanítványaimmal a húsvéti bárányt?

15. És ő mutat néktek egy nagy vacsoráló házat berendezve, készen: ott készítsétek el nékünk.

16. Elmenének azért az ő tanítványai, és jutának a városba, és úgy találák, a mint nékik megmondotta, és elkészíték a húsvéti bárányt.

17. Mikor pedig este lőn, oda méne a tizenkettővel.

18. És a mikor leülnek és esznek vala monda Jézus: Bizony mondom néktek, egy közületek elárul engem, a ki velem eszik.

19. Ők pedig kezdének szomorkodni és néki egyenként mondani: Csak nem én? A másik is: Csak nem én?

20. Ő pedig felelvén, monda nékik: Egy a tizenkettő közül, a ki velem együtt márt a tálba.

21. Az embernek Fia jóllehet elmegy, a mint meg van írva felőle; de jaj annak az embernek, a ki az embernek Fiát elárulja; jobb lenne annak az embernek, ha nem született volna.

Luk.22;

7. Eljöve pedig a kovásztalan kenyerek napja, melyen meg kelle öletni a husvéti báránynak;

8. És elküldé Pétert és Jánost, mondván: Elmenvén, készítsétek el nékünk a husvéti bárányt, hogy megegyük.

9. Ők pedig mondának néki: Hol akarod, hogy elkészítsük?

10. És ő monda nékik: Ímé, mikor bementek a városba, szembe jő veletek egy ember, ki egy korsó vizet visz; kövessétek őt abba a házba, a melybe bemegy.

11. És mondjátok a ház gazdájának: Ezt mondja néked a Mester: Hol van az a szállás, a hol megeszem az én tanítványaimmal a husvéti bárányt?

12. És ő mutat néktek egy nagy vacsoráló helyet, berendezve, ott készítsétek el.

13. Elmenvén pedig, úgy találák, a mint mondta nékik; és elkészíték a húsvéti bárányt.

14. És mikor eljött az idő, asztalhoz üle, és a tizenkét apostol ő vele egyetembe.

15. És monda nékik: Kívánva kívántam a husvéti bárányt megenni veletek, melőtt én szenvednék:

16. Mert mondom néktek, hogy többé nem eszem abból, míglen beteljesedik az Isten országában.

21. De ímé annak a keze, a ki engem elárul, velem van az asztalon.

22. És az embernek Fia jóllehet, elmegy, mint elvégeztetett: de jaj annak az embernek, a ki által elárultatik!

23. És ők kezdék egymás között kérdezni, vajjon ki lehet az ő közöttük, a ki ezt meg fogja tenni?

Jan.13;

1. A husvét ünnepe előtt pedig, tudván Jézus, hogy eljött az ő órája, hogy átmenjen e világból az Atyához, mivelhogy szerette az övéit e világon, mindvégig szerette őket.

2. És vacsora közben, a mikor az ördög belesugalta már Iskáriótes Júdásnak, a Simon fiának szívébe, hogy árulja el őt,

4. Felkele a vacsorától, leveté a felső ruháját; és egy kendőt vévén, körülköté magát.

5. Azután vizet tölte a medenczébe, és kezdé mosni a tanítványok lábait, és megtörleni a kendővel, a melylyel körül van kötve.

10. Monda néki Jézus: A ki megfürödött, nincs másra szüksége, mint a lábait megmosni, különben egészen tiszta; ti is tiszták vagytok, de nem mindnyájan.

11. Tudta ugyanis, hogy ki árulja el őt; azért mondá: Nem vagytok mindnyájan tiszták!

12. Mikor azért megmosta azoknak lábait, és a felső ruháját felvette, újra leülvén, monda nékik: Értitek-é, hogy mit cselekedtem veletek?

21. Mikor ezeket mondja vala Jézus, igen nyugtalankodék lelkében, s bizonyságot tőn, és monda: Bizony, bizony mondom néktek, hogy egy ti közületek elárul engem.

22. A tanítványok ekkor egymásra tekintének bizonytalankodva, hogy kiről szól.

24. Int azért ennek Simon Péter, hogy tudakozza meg, ki az, a kiről szól?

25. Az pedig a Jézus kebelére hajolván, monda néki: Uram, ki az?

26. Felele Jézus: Az, a kinek én a bemártott falatot adom. És bemártván a falatot, adá Iskáriótes Júdásnak, a Simon fiának.

27. És a falat után akkor beméne abba a Sátán. Monda azért néki Jézus: A mit cselekszel, hamar cselekedjed.

28. Ezt pedig senki sem érté a leültek közül, miért mondta néki.

29. Némelyek ugyanis állíták, mivelhogy az erszény Júdásnál vala, hogy azt mondá néki Jézus: Vedd meg, a mikre szükségünk van az ünnepre; vagy, hogy adjon valamit a szegényeknek.

30. Az pedig, mihelyt a falatot elvevé, azonnal kiméne: vala pedig éjszaka.

31. Mikor azért kiment vala, monda Jézus: Most dicsőítteték meg az embernek Fia, az Isten is megdicsőítteték ő benne.

I. rész Utolsó vacsora.

2022. okt. 27. 21:28
 13/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm, szerdán megírtam az esszét
2022. okt. 28. 07:55
 14/19 anonim ***** válasza:
Sajnálom, hogy lemaradtam, remélem jol sikerült az esszé.
2022. okt. 29. 20:00
 15/19 A kérdező kommentje:

Semmi gond, így is nagyon köszönöm a segítséged🙂

2022. okt. 30. 13:39
 16/19 KZitus ***** válasza:

Hogy sikerült az esszéd?

2022. nov. 5. 18:07
 17/19 A kérdező kommentje:
5ös lett, köszönöm mindenkinek🙂
2022. nov. 7. 09:44
 18/19 KZitus ***** válasza:
100%
😊👍
2022. nov. 7. 19:21
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
Szívesen máskor is 🥰✝️🙏
2022. nov. 14. 18:20
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!