Mi a véleményetek erről a helyzetről? (Zsidókhoz írt levél)
A zsidókhoz írt levélben arról van szó, hogy ha valaki szándékosan vétkezik miután megismerte az igazságot, akkor nincs többé áldozat a bűneiért, hanem az ítéletnek szörnyű várása következik számára.
Egészen pontosan a 10. fejezetben van erről szó, de a 6. fejezet is erről ír, ha nem tévedek.
Nos miután nem olyan régen értesültem arról, hogy az eredeti szöveg alapján megtudhatjuk azt, hogy itt nem egyetlen szándékos vétekről van szó, hanem egy folyamatos, állandó vétkezésről. Ha az egyén folyamatosan vétkezik miután megismerte az igazságot és nem hagy fel bűneivel, akkor tulajdonképpen egy olyan állapotbakerülhet, ahonnan már nem tud megtérni és nincs többé bűneiért való áldozat.
Na de ez pontosan hogyan zajlik? Mert sajnos úgy érzem én is hasonló helyzetben vagyok.
Már több, mint egyéve annak, hogy újászülettem Krisztusban, de most egy borzasztóan mocskos időszakot tudhatok magam mögött és úgy érzem már eléggé pengeélen táncolok.
Visszalehet még ebből fordulni?
Honnan tudhatom, hogy még lehetésges?
Az utolsó pillanatig van lehetőség a megjavulásra. Mert ugye a kereszten az egyik megfeszített ember is “megtért” mikor belátta a bűneit és Jézus azt mondta neki hogy még ma velem leszel a paradicsomban.
Szóval ahogy az előttem szóló mondta, amíg gyötör a dolog, hogy megtérésed ellenére bűnt követsz el szándékosan, tehát amíg a lelkiismereted rádszól addig még van lehetőség a javulásra. Nem vagy ezzel egyedül, rengeteg ember van hasonló cipőben mint te, én is mondjuk és a “visszaeséskor” mindig borzasztóan érzem magam. A cigiseknek meg az alkoholisták se mindig egyik napról a másikra hagyják abba, Isten pedig ad időt mindenkinek: “Nem késik el az ígérettel az Úr, mint némelyek késedelemnek tartják; hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elveszszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson”
Kitartás, és pozitívan álj a dolgokhoz és ne feledd: “Engedelmeskedjetek azért az Istennek; álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek.“
Van egy óriási hiba, amit nagyon sok hívő elkövet (és erről a tanítóik tehetnek elsősorban). A gond az, hogy a Biblia minden egyes versét egyenrangúként kezelik. Ugrálgatnak a Biblia egyik könyvéről a másikra, össze-vissza, a szövegkörnyezetéből kiragadva idézgetve azt. Így minden tanítást és annak ellenkezőjét is alá lehet támasztani! De egy hasonlattal élve, ha fel akarunk építeni egy házat, a különböző építő anyagokból, nagyon nem mindegy, hogy az egyes elemeket milyen sorrendben és hova helyezzük a házunkba. Nem kezdhetem a tetővel, amíg az alap sincs lerakva, nem rakhatom az ablakot az ajtó helyére, stb. Ugyanez a helyzet a Bibliával is. Be kell tartani bizonyos sorrendet.
Nézd csak meg a Zsidókhoz írt levelet, mit írt nekik? Hogy "már rég tanítóknak kellene lennetek". Tehát sok éves hívőkhöz szól az üzenet. Tehát tedd félre ezt a könyvet, mert nem neked való még! Menj vissza az alapokhoz, Jézus tanításaihoz, példázataihoz. A ház építését ne a tetővel akard kezdeni, hanem az alappal. Olvasd el a tékozló fiú történetét, és egyből választ kapsz az élethelyzetedre! Lehet, hogy a Zsidókhoz írt levelet nem fogod még érteni, de ezzel nincs semmi gond. Jézus apostolai sem azzal kezdték, hanem kb. 3,5 évet Jézussal töltöttek. Menj vissza ide, és legyen neked is ez az alap!
Ha például még nem merítkeztél be vízbe és Szent Szellembe, felejtsd el az apostoli leveleket, mert nem hozzád szólnak! Menj vissza Jézus szavaihoz, amiket az evangéliumokban olvashatunk! Csak egy kérdés: fel tudnál sorolni Jézus példázatai közül legalább 15 olyat (jóval több van!), amelyek az üdvösség elnyerésével, és/vagy annak feltételeivel kapcsolatosak? Olvasd végig az evangéliumokat, és nézd meg, hogy Jézus mi mindent tanított erről!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!