Van itt olyan aki valaha keresztény volt,?
Igen van.
Az oka, hogy úgy érzem a kereszténység semmire nem ad választ.
Határozottan jobb lett az életem.
Én ilyen vagyok.
Katolikusnak kereszteltek, majd később hetednapi adventista lettem (ott is meg lettem keresztelve). De eljöttem onnan, jelenleg ateista vagyok.
Több ok miatt is hagytam ott az adventizmust.
Először is, rájöttem, hogy nem igaz. Másodszor rájöttem arra, hogy nem hasznos, sőt, káros rám nézve, egyáltalán nem tett nekem jót lelkileg.
Az életemről annyit, hogy még a mai napig viselem az adventizmus káros hatását. Ugyanis nem elég, hogy nem fejlődtem ott, hanem leépültem (nem állítom, hogy csak a vallás az oka a jelenlegi helyzetemnek, de kétségtelen, hogy az is benne van!).
Tehát elég sok tennivalóm van.
Viszont szabadnak érzem magam, ezt a gyülekezeti élet alatt nem mondhattam el magamról. Van jövőképem is, ez megint egy olyan dolog, ami korábban nem volt meg.
Végre azt érzem, hogy a kezemben az életem, és úgy alakíthatom, ahogyan akarom.
Ateistaként tehát végre élhetem az életem. Az ateizmus számomra a szabadságot jelenti.
4
"Az életemről annyit, hogy még a mai napig viselem az adventizmus káros hatását. Ugyanis nem elég, hogy nem fejlődtem ott, hanem leépültem"
miben nyilvánul meg ez a leépülés, megkérdezhetem?
Kérdező: én mindig hittem Istenben, de voltak időszakok, amikor jártam templomba, és voltak, amikor nem. Amikor jól éreztem ott magam, a hitem fejlődött és egy hullámhosszon voltam velük, akkor igen. Ha úgy éreztem, hogy nem értek egyet azzal, amit ott hallok, vagy nagyon hiteltelen emberek vettek körül, vagy visszahúzta az életemet, akkor nem mentem. De a hitem nem változik.
A 4-es választ szinte szóról szóra én írhattam volna, annyi különbséggel, hogy nem adventista lettem, hanem hit gyülis. Miután azt elhagytam, a hitem még sokáig megmaradt, jártam több gyüliben, és lassan tudtam kimondani, hogy én ebben már nem hiszek. Egyszerűen minél többet olvastam a világról, annál kevésbé fért bele.
Az életem kívülről nézve ugyanolyan azóta, a házasságom rendben van, a gyerekeim is, dolgozom, élem az életemet. Viszont a szabadság, amit csak a kilépés után sok évvel tudtam teljesen elfogadni, mindennél többet ér.
Nagymamám szavaival élve, kb. ezt mondta:
"Mikor nem jártál oda, sokkal vagányabb voltál".
Igaza van. Úgy mentem be az adventizmusba, hogy barátnőm volt. És szinglin jöttem ki, full önbizalomhiányosan.
Ennek az volt az oka, hogy amúgy sem voltam egy nagyon bátor ember, de ott aztán a maradék önbizalmam is lehúzták:
Nem azt tanították, hogy legyek elég értlemes ahhoz, hogy megoldjam a problémákat, hogy tűzzek ki célokat.
Hanem arra tanítottak, hogy az istenhez forduljak: mert mi túl gyengék vagyunk ahhoz, megszabaduljunk a bűneinktől, Krisztusra van szükségünk stb.
Ennek hatására elhittem, hogy egy olyan ember vagyok, aki isten nélkül semmit sem ér, tehát az önbizalmam is csökkent. + a bűntudatkeltés is rátett egy lapáttal.
És erre jött még az, hogy isten segítségét ugye ki kell érdemelnem, vagyis folyamatosan azon voltam, hogy megfeleljek neki. Természetesen ez csak egy illúzió volt, semmilyen istenségnek nincs köze ennek a vallásnak. Lényegében arról szólt az életem, hogy az adventizmusnak akartam megfelelni, aki elhitette velem, hogy istenhez vagyok hűséges, és majd ő megáld engem, miközben nem történt soha semmi.
Na, ez volt az a folyamat, ami folyamatosan leépített engem. Ez az egész lelkileg nem tett jót nekem.
Ha nem jövök el onnan, bekattantam volna.
#4 voltam.
Gyülekezetbe nem jártam de templomba és kerestény suliba igen.
Keresztény iskola rettentően álszent volt. De ez mellékes.
Az életem sokkal jobb most mint akkor volt.
Az elhagyásnak az oka egyszerűen hogy számomra nem hihető a biblia, sem sok másik vallás tanításai sem.
Gyakorin is néha előjönnek jó indokok hogy miért nem lehet igaz például a biblia. A válasz pedig rendszerint csak össze visza hadoválás ami elentmondásos és még több logikai hibára világít rá. Az amire ez rámutat hogy mennyire akarják védeni a nézeteiket és hogy mennyire nem tudják azt megvédeni.
Arról nem is beszélve hogy a biblia esetében sok mindennel nem értek egyet, szerintem rossz úgy és meglehetett volna csinálni úgy is hogy jó legyen csak ahhoz több tudás kellett volna mint akkoriban volt vagy egy istenség aki "diktálja".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!