Van olyan nem hívő, aki szimpatizál az őskereszténységgel/ókereszténységgel, viszont a modern kereszténységgel egyáltalán azonosul?
Lényegében bármelyik apostoli, legyen az katolikus vagy ortodox.
Nem, ahogy a maiak se hisznek. Tudom, hogy ezt emlegetni nagyon divatos, de csak a buta, tudatlan emberek körében. A kicsit okosabbak tudják, hogy a pápák 2000 év alatt csak 3-szor tettek ilyen kijelentést :)
Ellenben az ókeresztények is hittek a zsinatok tévedhetetlenségében, sőt több egyetemes zsinatot is tartottak.
Én szimpatizálok Jézus tanításaival. Katolicizmus távol áll tőlem, sok dolgot babonaságnak tartok (Mária tisztelet, rózsafüzér, szentek tisztelete, 600 féle ünnep, stb). A protestáns felekezetek pedig a Bibliát bálványozzák.
Véleményem szerint 95%-ban Jézus tanításait kellene tanítani, rámutatva, hogy morálisan nem egy színvonal az Ószövetséggel, de még Pállal sem teljesen.
Bibliáról kb. ez a véleményem:
finomabban fogalmazva ez:
Mindenkit elfogadok kereszténynek, aki Jézust Isten Fiának tartja, a Megváltónak. Ez számomra az ortodoxia kritériuma. Ebből nem szabad engedni.
Elfogadom a Szentháromságot is, és az Apostoli hitvallást (bár testi feltámadás alatt, nem ugyanezt a földi testet értem)
"Az ókeresztények is hittek a pápa tévedhetetlenségében?"
Olyan formában nem, ammit te belelátsz ebbe, de úgy a maiak sem hisznek.
Viszont abban hittek és hiszünk ma is, hogy az apostolok tanítása és hagyományán alapulva, ha a világ püspökeinek testülete ünnepélyes formában megnyilvánul, akkor tévedhetetlen hit és erkölcsi kérdésekben.
Ha ez nem így lenne, már az első egyetemes zsinat elbukott volna és minden bizonnyal a kereszténység ma nem hinne a Szentháromságban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!