Hogyan alakult ki a katolikusoknál, hogy a papnak fel kell áldoznia a kenyeret, és a bőrt, hogy átváltozzon?
Nem feláldozni kell, hogy átváltozzon, hanem az átváltoztatás egy áldozat.
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Krisztus egyszeri áldozata jelenik meg az oltáron, senki se áldoz kenyeret.
"hogy a pap változtatja át a kenyeret, és a bort"
Ez mondjuk benne van, maga Jézus és később Pál apostol is beszél róla, hogy Krisztus testét és vérét veszik magukhoz.
"Én evangélikusként hiszem, hogy Jézus teste, és vére jelen van a kenyérben, és a borban."
Szerinted mikor és hogy lesz jelen pontosan Jézus teste és vére a színekben?
az evangelikusok szerint a pap a liturgia soran elhivja a Szentlelket a borra es az ostyara, es ez alapjan lesz jelen Krisztus a vetel pillanataban
de a bor bor marad es a kenyer kenyer marad
ezt hivjak consubstantiatio-nak, egyutt levesnek
mig a katolikusok a transsubstantiatio-ban hisznek, vagyis teljes atlenyegulesben
az anglikanoknal ugyanaz van, mint az evangelikusoknal
Ha a liturgia során hívja a Szentlelket, akkor miért csak a későbbi vétel pillanatában lesz jelen Krisztus? Ez kicsit olyan, mintha jelentős késleltetéssel jelenne meg. S mi lesz utána vele?
a vetel pillanataban talalkozhat Krisztussal a hivo, a Szentlelek kozlese szerint
miutan a pap elhivja a Szentlelket, az rajta marad, de a hivovel csak a vetel pillanatabn talalkozik
"ekkor hol van, utána hol lesz"
Mondom rajta marad.
Ha mar elhivta ra a Szentlelket, akkor rajta van es rajta marad, nem benne, nem lenyegul at. Es ha kikopi, es ujra a szajaba veszi, akkor is.
Anglikan vagyok, a keresztbe tett kezembe kapom az ostyat, es ugy veszem a szamba. Nem a szamba rakjak. Ha tusszentenem kellene, akkor azt ereznem, es megvarnam, amig tusszentek, es utana veszem a szamba. Soha nem fordult meg elo.
Ha teged ez ennyire erdekel (engem nem), akkor nezz utana a neten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!