A rózsafűzért csak a római katolikusok szokták imádkozni, vagy más felekezetűeknél is használatos ez az ima?
Konkretan a romai katolikus rozsafuzert hasznal(hat)jak az anglikanok anglo-katolikus csoportjaban. Sajat egyszerusitett rozsafuzeruk is van az anglikanoknak az egesz egyhazban. Nem annyire nepszeru, inkabb az imaorak liturgiajat szeretik imadkozni.
Az evangelikusoknal hivatalosan lehet, de kevesen tudnak rola: ok az udvozlegy Maria helyett a Maria eneket imadkozzak.
Nem rozsafuzer, de felfuzott, imaszamolo golyok sok mas vallasban is vannak. Az ortodoxok 30-50-100 (stb?) szemes lancon szamoljak a Jezus imat. Pravoszlavoknal csotkinak nevezik a fuzert, es egyforma csomokbol all, amelyekbe valahogyan egyenkent harom keresztet csomoznak.
De ugy tudom, az iszlamban, hinduizmusban, buddhizmusban es a szik vallasban is letezik valamilyen valtozata.
Nem én vagyok a 2-es, de Luther is írt egy szép Magnaficatot, keress rá erre.
én vagyok a 2-es
a Magnificat, Mária éneke, Lukács 1,46-55
"Magasztalja lelkem az URat..."
de nem kotelezo, csak ezt pl. lehet a katolikus Udvozlegy Maria helyett
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!