Ha lenne Magyarországnak királya, elfogadná-e a Szentszék a király főkegyúri jogát?
Szerencsére Orbán nem katolikus, így soha az életben nem lehet király nálunk. Szóval ettől a veszedelemtől megmenekült a haza.
Javaslom tanulmányozni Európa (jó néhány) királyi házát. Továbbá a Szentszék eljárásrendjét.
Azonnal kiderülne, hogy a kérdés még csak nem is értelmezhető.
Teljesen mindegy, mi van máshol, mert a magyar király jogköreit a magyar törvények szabályozták.
Magyarországon nem nyúltak hozzá a király régi jogköreihez sem Horthy alatt, sem a későbbi köztársaságokban. Mivel halott volt az intézmény, nem törölték el explicite.
Teljesen mindegy, mert ez a jog a pápától származik, tehát bármikor vissza is veheti. Vagy egyszerűen nem járul hozzá az illető megkoronázásához, így pedig nem lehet legitim király se a trónkövetelőből.
Ugyan nem vagyok jogtörténész, pláne nem kánonjogász, de úgy tudom, hogy a XX. század folyamán ez megszűnt.
Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásával és a trónfosztással együtt XV. Benedek pápa úgymond "visszavette" a Szentszék jogkörébe a főkegyúri jogot, továbbá, hogy az a királyság megszűnésével együtt egyetlen utódállamra sem szállnak át, az utódállamok azokat nem igényelhetik. Ebben szerintem az is benne van, hogyha mondjuk Magyarországon újra monarchia lesz, akkor nem lesz automatikusan főkegyúri joga a uralkodónak.
De egyébként egyházi szempontból sem jó az uralkodó főkegyúri joga, bár évszázadokon keresztül megvolt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!