Hamvas Béla vajon keresztény volt? Hitt ő Jézus Krisztusban, mint megváltóban?
Azt elismerem, hogy nagyszerű író volt. Vallásokkal kapcsolatos ismerete is tiszteletre méltó. Embernek nagy.
De vajon keresztény volt ő, vagy inkább szinkretista?
volt egy hasonló kérdés
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..
élete különböző szakaszaiban keresztény volt
#2 az eretnekek nem keresztények. Szóval legközelebb inkább csak eretnek 😉
A kérdést illetően nem tudom hogy keresztény volt e, csak erre kívántam reflektálni.
nem ellentetes a keresztenyseggel a meditalas
van kereszteny katolikus meditalas is
joga alatt ha "tornara" gondolsz az sem ellentetes vele csakrak elerese, kiaknazasa mar ellentetes
Hitt Jézus Krisztusban, Istenben, elismerte az egész Bibliát (és még Biblián kívüli vallási szövegeket is, például Énok könyveit), elismerte az Újszövetséget, a prófétákat stb.
Kezdjük a kályhánál, Ádámnál és Évánál: mit értünk kereszténység alatt, illetve mit jelent a keresztény szó? Értelmezzük egy kicsit!
A kereszténység, illetve a keresztény a görög, valamint részben latin eredetű "Krisztus követője", "Christos" szóból származik (semmi köze a kereszthez a szó etimológiájának, annak ellenére sem, hogy megtévesztően mutat vele hasonlóságot). Tehát maga a szó rendkívül hasonlít mondjuk a buddhista szóra, ami azt jelenti, hogy: "A Buddha tanítását követő". Tehát ilyen értelemben egy szinkretista is lehet keresztény, abban az esetben, ha elfogadja Krisztus tanait, tanításait, valamint követi őt. Mivel Jézus sehol nem mondta, hogy követői ne vehetnének át a kereszténységgel összeegyeztethető hitekből is elemeket, különösen akkor nem, ha az adott tanítás pozitív, erősítő hatással van az ember hitére. A korai keresztények közül például sokan szimpatizáltak a görög, valamint római pogány vallást képviselő, ugyanakkor a kereszténységgel maximálisan összeegyeztethető filozófiát valló Platónnal, Senecával, Püthagorasszal, de sokan szimpatizáltak a zoroasztrianizmussal is, de a mezopotámiai származású, Elohimot/JHVH-t imádó zsidók, valamint az óegyiptomi Aton-kultusz között is lehetett némi kölcsönhatás. Nyilván a kereszténység ekkor még a Földközi-tenger bővebb térségében terjedt, ezért nyilván nem is kerülhettek kapcsolatba ekkor még más, akár távolabbi vallásokkal. Viszont ma már kinyílt a világ, egyre jobban megismerjük egymás vallásait, persze hogy nem kell elutasítani a kereszténységgel rendkívül összecsengő ázsiai, vagy indiai bölcsességet sem. A római katolikus zsinatok szövegei például ma már egyenesen bátorítanak arra, hogy nem utasítsunk el semmi olyat, ami más, a miénkkel hasonló tanokat valló vallásokban szent, hanem tanuljunk tőlük, hogy a mi hitünk is erősebb legyen. Igen, Isten valóbban megtiltott bizonyos kultuszok átvételét (például a bálványimádást, vagy szélsőségesebb esetekben a vallási okokkal indokolt tisztátalanságot, bűnösséget, például ami több kultusz esetén is virágzott a zsidókat megelőző kánaánita, őslakos népek körében), ebben nincs is apelláta, ugyanakkor a mai világvallások nem igazán tartoznak ezen kategóriákba. Sőt, például az ilyen tisztátalan vallásokat például a keleti vallások is elutasítják, elvetik.
Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy Hamvas Béla 100%-ban keresztény volt, mivel nem volt az. Sokszor inkább buddhista, inkább taoista irányba tendált, azonban több életszakaszában a kereszténység felé is mutatott.
Mindenesetre szerintem világnézetétől függetlenül nagyon művelt, illetve nagy ember volt a vallások, valamint a spiritualitás területén.
Mélyen hívő keresztény volt.
A bor filozófiája is erről szól.
„Nem vagyok vallásos. Nem vagyok buddhista, nem vagyok hindu, sem keresztény, sem muszlim, sem zsidó. Nem vagyok arisztoteliánus teista, ateista viszont végképp nem vagyok"
-Hamvas Béla
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!