Mi a módja annak, hogy görög ortodox vallású legyek Magyarországon?
Katolikusnak kereszteltek, voltam első áldozó is.
Szívem, lelkem mélyén viszont az ortodox vagyok.
Szeretnék "átkeresztelkedni"
Tudtok ebben tanácsot adni?
Igaza van a #8-asnak. Még én is nagyon pongyolán és pontatlanul fogalmaztam, mert siettem. (6. válasz)
Én a kérdésből ítélve valószínűnek tartom, hogy a Kérdező, nem tudja, hogy voltaképpen mire gondol. "Görög ortodox" alatt, itt Magyarországon legfeljebb két dolgot érthet: A görögkatolikusokat (akikről ez eseteben nem tudja, hogy a Katolikus Egyház részét képezik) vagy a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus-t. Mind a kettőnek van elérhetősége egyébként, linkelem őket:
Görögkatolikus: [link] hasznos videóik vannak a Görögkatolikus Médiaközpont youtube csatornán: https://www.youtube.com/c/GorogkatolikusMediakozpont/
Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus: [link]
Szerintem "görög" alatt, egyébként valószínűleg simán csak a bizánci rítusú görögkatolikusokat érti, akikről azt gondolja más egyházba tartoznak, mint ő, mert valószínűleg nem tudja, hogy a Katolikus Egyházon belül több rítus is megtalálható, nem csak a latin. A teljes korrekt megnevezésük nem Római Katolikus Egyház, hanem Katolikus Egyház (Ecclesia Catholica). Egyébként nem csodálom, szerintem ezt sokan nem tudják, egy darabig én sem voltam vele tisztában (bár mentségemre legyen szólva, protestáns vagyok). Épp pár napja hüledezett egyik ismerősöm, amikor magyaráztam neki, hogy a görögkatolikusok nem ortodoxok, abban az értelemben, hogy ők nincsenek elszakadva Rómától, ők már rég visszatagozódtak és mint arról a megnevezésük is árulkodik, ők katolikusok, a római pápa alá tartoznak. Igazából római és görögkatolikus hívők simán járhatnak egymás templomaiba, áldozhatnak stb., mivel voltaképpen egy egyházba tartoznak. Én ezt nem a Kérdező leszólása miatt írtam, csak simán eltudom képzelni, hogy mint sokaknak, neki is félreértései vannak.
Egyébként, ha tényleg az ortodoxokhoz akarsz csatlakozni, akkor nem fognak újrakeresztelni, mivel elismerik egymás keresztségét, (a legtöbbször egyház váltáskor nincs újrakeresztelés, mivel a szentháromság nevében való keresztséget elszokták ismerni az egyházak, akármikor és akárhol is történt) hanem a hitedet kell megerősíteni, ez náluk a krizmáció, ami a katolikusoknál bármálás, a protestánsoknál konfirmáció.
#12 Tökéletesen írtad le. Annyival egészíteném ki, hogy a katolikus (eredetileg katolikosz) "egyetemest" jelent. A "római" jelző azért jött használatba, hogy megkülönböztessék a keleti rítust használó katolikusoktól.
Görög katolikusoktól hallottam már a "latin" pap kifejezést is a rom. kat. papokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!