Öngyilkos temetésénél mit mond a pap?
Mert ugye az öngyilkosok nem kerülhetnek a Mennybe.
Más halálesetnél imádkozunk, hogy enyhítsük a lélek szenvedését a purgatóriumban, de az, aki saját maga vetett véget az életének, oda eleve be sem kerülhet. Akkor ilyenkor logikus lenne nekem, hogy ezt a részt kihagyjuk (mármint az egész ceremónia alatt ez történik, de értitek).
Vagy nem is foglalkozik ilyenkor az Egyház a temetéssel? Mert ezt is kinézném belőlük.
Lehet egyházi temetése öngyilkosnak is. Egyébként régebben is volt, csak úgymond "csökkentett" verzióban, bizonyos részek kihagyásával, illetve máshová, a temető félreeső helyére temették. Több történelmi szereplőt is ismerünk, akinek öngyilkossága ellenére volt egyházi temetése.
Ma már tudjuk, hogy az öngyilkosság sokszor pszichés betegségek következménye. Az elkövető nincs tudatában tettének. Halálos bűnt viszont csak tudva és akarva lehet elkövetni. Egy öngyilkosnál sokszor felmerül, hogy se nem tudva, se nem akarva hajtja végre tettét. Illetve, igazából nem tudjuk, mi zajlik ilyenkor benne. Ezt egyedül Isten tudja. De a kegyeletet nem lehet megtagadni senkitől, pláne nem a hozzátartozóktól.
Hogy ilyenkor milyen imák, szentírási részek, stb. ajánlottak, azt a katolikus temetsi szertartáskönyv leírja. Sajnos nem tudok linkelni, mert nem találok. De egyházi könyvesboltban kaphatók ezek a könyvek, ha érdekel, akkor ott megnézheted.
"Nem szoktak a papok ilyen temetést vállalni."
Egy kis faluban lehet hogy így van, de egy városban, ahol a pap nem is ismerte az elhunytat, semmi jelentősége nincsen annak, hogy az illető betegségben, balesetben, öregségben, vagy éppen gyilkosság vagy öngyilkosság miatt hunyt el. Nem is tudja a halál okát.
Én voltam öngyilkos temetésén. Az illető katolikus volt, szóval ez azért is érdekes, mert ugyebár a katolikusok szigorubban veszik a leírtakat, így az öngyilkosság sem valami pozitív a szemükben.
Sajnos nem emlékszem minden elhangzott szóra, önmagában nem vagyok jártas a katolikus szertartásokban, de megmaradt pár dolog.
Először is, vállalni vállalják, rendesen pap mond beszédet, szóval ilyen téren nincs különbség, hogy nem mondanak beszédet, vagy nem pap mondja stb.
Másodszor kihagsúlyozta a tiszteletes, hogy "Isten nem nézi jó szemmel azt, ki önnön kezével vet véget az életének". Meg eléggé érződött a megvetés a szavaiban. Én eléggé kínosan éteztem magam, hogy a tiszteletes szavaiban kicsit sem érződött a sajnálat. Mintha "neked kellett te idióta" hangnemben beszélt volna.
Például amikor a hozzátartozókat sorolta fel, így fogalmazott: "hátra hagyva feleségét, két gyerekét stb.". Kissé ilyen hibáztató jellegű volt.
Nekem rosszul esett volna, ha valaki ilyen hangnemben beszél egy hozzátattozómról. Mármint, oké, nem tetszik az egyháznak a döntés, amot hozott, de akkor legalább a hozzátartozók fájdalmát ne fokozta volna.
Nem tudom, hogy ez mennyire általános, nem voltam sok öngyilkos temetésén, lehet, hogy a tiszteletesnek volt rossz napja, vagy személyesen ismerte és ezért volt ilyen. Vagy csak én reagáltam túl.
#3-at alátámasztva:
Nekünk az lett mondva (nem vallási téma), hogy aki magának önszántából ártani tud, az beteg. Az emberi természet ellen való az, hogy saját magunknak ártsunk. A kilátástalan helyzet vagy a nehéz élet erre nem mentség. Van aki azért öngyilkos, mert a szerelme vissza utasította. Azért lássuk be ez is elég bagatel ügy, vagy akit szekálnak az iskolában. Jó, engem is szekáltak, naponta leköptek, ütöttek meg, de nem volt vészes dolog. Meg se fordult a fejembe, hogy ezért legyek öngyilkos.
Durvább példa, akiket éveken keresztül molesztálnak, bántanak és a suliban se jobb a helyzet. Brutális mértékű lelki sérülést szerezve és ezek néha ilyen 10 évekig is tartanak. Nem csak egy pillanat eredménye. Mégis nem sok ilyenről hallani, aki emiatt lesz öngyilkos. Egy egészséges embernek ez nem választható út. Sokan esznek kukából, alszanak az utcán, teljesen kilátástalan a helyzetük, de mégsem adják fel.
Szerintem egyébként az öngyilkos temetésben is van különbség a katolikusok és a protestánsok között, a katolikusok elítélik az öngyilkosságot, így egy picit kihangsúlyozzák a papok, a protestánsok pedig nem.
De hozzáteszem, biztos vagyok benne, hogy a katolikusoknál sem egységes már ez a gyakorlat, valamelyik pap megveti, elítéli az öngyilkost, valamelyik pedig nem.
#9 Miért kellene tanítani? Nekem logikus: Halálod után már nem tudod megbánni a bűneid (ez lenne a feltétele, hogy oda kerülj, ahova), a gyilkosság pedig bűn, így az öngyilkosság is. Vagy úgy érted, hogy konkrétan azt vallják, hogy nem kárhozik el?
#1 Ez a bizonyos új elmélet mikor született? Tudnál esetleg linkelni valamit ezzel kapcsolatban?
Mindenkinek köszönöm :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!