Miért nem tiltja meg eredendően a kereszténység az alkohol (és drogok) fogyasztását ? Illetve a keresztények szerint ez így rendben van ?
"Ez is nagy aljaság, hogy a bűnöket elkövetők hirtelen már nem is keresztények..."
Te előszeretettel mosod össze a keresztényeket és az amúgy nyugati embereket, akik lehetnek akár ateisták is, téged egyáltalán nem zavar, csak egy a lényeg számodra, hogy szapulhasd a keresztényeket. Ha mi tennénk hasonló analógia alapján mondjuk a terrorizmussal kapcsolatban, akkor bezzeg fel lennél háborodva, kikérnéd magadnak. Pedig ők Allah nevében követik el, egy részeges kétlem, hogy Jahve nevében inná magát a földig.
"mert a katolikus papság körében rendkívül gyakori az alkoholbetegség"
Erre mutass hivatalos kutatást is, a szavad számomra semmit se jelent. Tényleg semmit, nem tartalak semmire se. Ugye hazug rágalmakat bárki ki tud találni.
"Egyébként láttam már ilyet lakodalmon ahol pap is jelen volt."
Igen, sokszor meghívják a papokat is lakodalomba (rendkívül ritkán mennek el), ahol esetleg ők is fogyasztanak, de még nem hallottam olyat, hogy részegre itták volna ott magukat ott. Már csak azért sem, mert hagyományosan szombaton van a lakodalom, a pap pedig reggel már misézik másnap. Amúgy Jézus is volt lakodalomba.
"Kezdhetted volna ezzel is a borivás mentegetése helyett ez jobban hangzik."
Ezzel kezdtem, a mértékletességről írtam.
"Nem tévéből láttam, mert részese voltam."
Látod, én pedig keresztény vagyok és sose voltam részese veled ellentétben.
Én már láttam olyat hogy a papért el kellett menni a vasárnapi mise előtt, mert nem jelent meg a templomban, és a hideg zuhany alá tolták, kávét itattak vele mert tök részeg volt, aztán megtartotta a misét, de senki nem értette miről beszélt, nem volt összefüggés a mondanivalójában, és majdnem leesett a szószékről is.
Az alkohol fogyasztás bűn, akármi is van a Bibliában.
"Amúgy Jézus is volt lakodalomba."
Igen, ezt is egy borzalmas történetnek tartom, és még hogy ő teremtett bort a részeg bandának mert 3 nap után már kifogytak belőle...
Astaghfirullah !
Vidiripi
"Elfogadom a kritikádat, de itt arról van szó, hogy vajon jók-e az alapelvek amiket a Biblia megfogalmaz ?"
Az alapelvekkel semmi gond nincs. Olyan ez mint a KRESZ.Semmi nem ér ha áthajtasz a piroson vagy pl. vasúti átjáró esetében.
Már az alapokat illetően tévedsz. Hiszen nem a bibliai megfogalmazással van baj így egyértelmű hogy nem is az alapelvekkel.
Le van írva hogy ne lopj, ne paráználkodj és a részegeskedést sem sorolja a pozitív dolgok közé. Konkrétan elítéli.
"Ez borzalmas... ezt nem tudtam egyébként..."
Nem ez egyáltalán nem borzalmas. Az a borzalmas amikor egy ember nem tud meglenni békességben, szelídségben, mértékletességben, jóságban, hűségben de legfőképp szeretetben.
"Részben (nem pusztán emiatt) azért szakítottam a kereszténységgel mert volt szerencsém látni rengeteg alkalommal hogyan buliznak a keresztények részegen. Akkor arra gondoltam, Isten nem lehet ilyen hogy ezt megengedhetőnek tartsa."
Isten helyett az emberekre figyeltél. Te valójában ezért szakítottál a kereszténységgel.
Isten nem is tartja elfogadhatónak.
Efézus 5:18 A bortól meg ne részegedjetek, mert abban züllöttség van, hanem teljesedjetek be Lélekkel, 19 beszélgessetek egymás között zsoltárokban, dicséretekben és lelki énekekben; énekeljetek és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak,
1Korinthus 5:11 Most tehát azt írom nektek, hogy ne tartsatok kapcsolatot azzal, akit testvérnek neveznek, de parázna vagy kapzsi vagy bálványimádó vagy szitkozódó vagy részeges vagy rabló. Az ilyennel még együtt se egyetek.
Olyannyira nem hogy kizáró ok!
Galata 5:21 irigység, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, hogy akik ilyeneket cselekszenek, Isten országának örökösei nem lesznek.
"Bűnt követtem el, bár nem voltam muszlim."
De nem voltál te keresztény sem. Mert akkor tudnád hogy mi Isten véleménye a részegségről.
Nem állítom, hogy nem fordult még ilyen elő, van 400 ezer pap jelenleg a világban, bár azt erősen kétlem, hogy te láttad volna.
"Az alkohol fogyasztás bűn, akármi is van a Bibliában."
Szerinted, de ez továbbra se érdekel a legkisebb mértékben sem.
"Igen, ezt is egy borzalmas történetnek tartom, és még hogy ő teremtett bort a részeg bandának mert 3 nap után már kifogytak belőle..."
Szíved joga annak tartani, aminek akarod. Én is találnék sok dolgot a Koránban, amit borzalmasnak tartok, gondolom téged se érdekelne.
Egyébként van racionális magyarázat is erre a különbségre. Ugye az iszlám már kezdettől fogva háborúra rendezkedett be, kezdetben védekeztek, utána támadtak és erőteljes expanzió. Hát ittas katonákkal erre sok esély nem lett volna, kezdeti időszakban hátrányban is voltak. Azon az éghajlaton az alkohol egyébként is jobban beüt, mint északon, ezért Mohamed jobbnak látta, ha teljes mértékben megtiltja az alkohol fogyasztását. Nem mondom, hogy nem volt logikus vagy célszerű, lehet én is így tettem volna.
Kösz az idézeteket Vidiripi.
Ez már jobban hangzik. Viszont olyan ez mint amikor van egy gyomnövény, amit nem engedsz nagyra nőni...de ez sokszor nem sikerül. Mert a borban a Sátán kísértése van. A Sátán pedig mindig azon munkálkodik hogy bűnbe vigye az embert.
Miért nem húzza ki a Biblia tövestül ezt a gyomnövényt ? Miért nem mondja ki hogy a bor a Sátán műve ?
"Ugye az iszlám már kezdettől fogva háborúra rendezkedett be, kezdetben védekeztek, utána támadtak és erőteljes expanzió. Hát ittas katonákkal erre sok esély nem lett volna, kezdeti időszakban hátrányban is voltak"
Nem. Erre egy sokkal hétköznapibb okot mondok neked. Ittas emberek nem fogják tudni teljesíteni az imádkozást minimum napi 5 alkalommal.
Hogy mást ne is mondjak ima során "tartani kell a sorokat" és elég precízen kell végezni. Egyébként erre utal a Korán is értelmezésem szerint.
"Miért nem húzza ki a Biblia tövestül ezt a gyomnövényt ?"
csak
"Ittas emberek nem fogják tudni teljesíteni az imádkozást minimum napi 5 alkalommal."
a keresztenysegben is megvan a napi 5 ima, amit nem kotelezo elmondani, de a papoknak es a szerzeteseknek igen, es ott is "tartani kell a sorokat"
Isten nem tiltotta meg, hogy addig verjem a fejem a falba, hogy összeessek. Sőt, Allah sem tiltotta meg a Koránban. Ezek szerint Isten/Allah szerint rendben van, ha addig verjem a fejem a falba, hogy összeesek. Legalábbis a te logikád alapján Abdullah.
Persze az is lehet, hogy ez a kérdés egy burkolt kritika akar lenni, és nem is igazán a válaszok érdekelnek, hiszen szerinted erre nincs jó válasz, mert szerinted igen is meg kellett volna tiltani az alkoholfogyasztást a Bibliában, és ebből nem engedsz.
"Miért nem húzza ki a Biblia tövestül ezt a gyomnövényt ?" A kérdésedre a választ, Máté evangéliumának a 13:30 versében találod.
A Máté 12. és 13. írja le Jézusnak a búzáról és a gyomról szóló szemléltetését. Ezen belül is, a 27-30 versei magyarázzák a kérdésedet:
"... Honnan van akkor benne gyom? Ő ezt mondta nekik: Az ellenségem művelte ezt. A rabszolgák így szóltak hozzá: Akarod, hogy kimenjünk, és összeszedjük? Ezt mondta: Nem, nehogy véletlenül a gyom összeszedése közben kiszaggassátok a búzát is. Hadd nőjön együtt mind a kettő az aratásig, és az aratási időszakban megmondom az aratóknak, hogy előbb szedjék össze a gyomot, és kössék csomókba elégetésre, aztán menjenek, gyűjtsék be a búzát a raktáramba.”
A Biblia kérdésedre adott válasza röviden: Mert még nincsen itt az ideje.
Egyik barátnőm lakótársa Londonban muszlim. Rendes srác Indiából jött informatikus jól keres intelligens ember tipikusan akivel jó beszélgetni. Ameddig elő nem kerül egy sör mert akkor neki el kell hagynia a helyet 😀
Azzal nincs semmi baja, hogy én keresztény vagyok, teljesen mást gondolok Istenről, őt nem érdekli, hogy egy alapjaiban keresztény országban él, semmi igazán fontos, csak disznót meg sört ne hozz a közelébe. Egyszer vettem neki egy 0,0 %-os sört, hogy legalább probalja ki. Megfogta és alaposan attanulmanyozta a címkét és rajta volt, hogy esetleg alkoholt is tartalmazhat. Na most ugye az érett gyümölcs is tartalmazhat valamennyit azt hogyan küszöbölitek ki?
A csávó nem tud a sarki boltba meg tescoba kaját venni mert nem halal. Nem eszik a pizzaból amit rendeltünk hiába szereti a pizzát. Tele van a muszlim hit ilyen nonszensz babonakkal ez szinte már nevetséges viselkedés intelligens emberektől.
Ilyenkor eszembe jut amikor Jézus arról beszélt, hogy nem az számít ami bemegy a gyomorba hanem ami a szívébe. Nézz utána meg is kérdezi ti is ilyen ertetlenek vagytok? Az egy olyan szituáció lehetett ahol elcsodálkozott mert tök abszurd. amit sok muszlimnál és zsidónál látni az értelmetlen túlzó viszolygas mondjuk egy falat hústól, nem a lerészegedéstől, de egy korty sörtől ami egyébként alkoholmentes.
#19: Ez most mellèbeszèlès volt.
Az alapproblèma az hogy van egy szer ami a Biblia szerint jó, a hatàsa nèha jó, nèha pedig a pokol tüzèbe visz.
Akkor ez egy bődületes logikai ellentmondàs hogy mièrt nem tiltja azt ami a pokolba viheti az embert.
Egyèbkènt nem minden muszlim viszonyul így az alkohol kèrdèsèhez, mint említett hittàrsam. Annyi alkoholt bevihetsz a szervezetedbe egyes vallàstudósaink szerint amennyi absuolút semmi hatàssal nincs a tudatàllapotodra. Pèldául a kefír, gyümölcsök rèvèn. De ez az egèsz mellèbeszèlès volt erre vàlaszoltam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!