Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem tiltja meg eredendőe...

Miért nem tiltja meg eredendően a kereszténység az alkohol (és drogok) fogyasztását ? Illetve a keresztények szerint ez így rendben van ?

Figyelt kérdés
Tehát ha Isten elítélendőnek tartja a részegséget és az ebből eredő erőszakos és parázna bűnöket, akkor mivel magyarázzátok hogy nem tiltotta meg ezek fogyasztását a Bibliátokban ? Mértéket sokan nem tudnak tartani.

2022. júl. 1. 21:08
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
91%

Akkor egyúttal minden gyógyszert is be kéne tiltani, mert lehet kis mértékben orvosság, de nagy mennyiségben egy két kivétellel mind halálos méreg. Az pedig ugye bűn.

De gyanítom, hogy az alkoholisták többségének teljesen mindegy, hogy a Biblia mit tilt és mit nem, akkor is isszák.

Amúgy a Koránotok hiába tiltja, ennek ellenére is vannak muszlimok, akik fogyasztanak alkoholt. (Nem hallomásokból vagy mesékből tudom.) Akkor mit ér a tiltás? Semmit.

2022. júl. 1. 21:12
 2/30 A kérdező kommentje:

#1: Elfogadom a kritikádat, de itt arról van szó, hogy vajon jók-e az alapelvek amiket a Biblia megfogalmaz ? Az egy másik dolog hogy ki mit tart be de vajon a szent könyv valóban az erkölcsi jót közvetíti-e ebben a kérdésben ?

Mert akkor ennyi erővel sem a Bibliának sem a Koránnak nem lenne értelme, hiszen sokan nem tartják be...

2022. júl. 1. 21:17
 3/30 A kérdező kommentje:
A Korán is elismeri egyébként hogy van némi haszna a bornak, de több a rossz benne mint a jó ezért meg lett tiltva.
2022. júl. 1. 21:19
 4/30 anonim ***** válasza:
83%

Akkor a Koránotok téved, a bornak kis mértékben nincs semmi kára, nincs rossz benne, ellentétben sok előnye. Akkoriban a víz higiénia se volt magas fokon, Pál apostol ezért ajánlja is talán Timóteusnak, hogy bizonyos problémára tegyen a vízbe bort.

Talán azért is más a szemlélet, mert a Koránotok az embert gyerekként kezeli, a Szentírás pedig felnőttként, legalábbis az Újszövetség. Ezt ki is hangsúlyozza néhány helyen. A gyerekeknek mondjuk, hogy tilos a konnektorhoz nyúlni, tilos a tűzhelyhez nyúlni, tilos minden, egy felnőtt pedig tudja, hogy milyen határok között lehet ezekhez nyúlni. Sőt sokszor hasznos is ezekhez nyúlna, ha pl elromlik és javítani kell. (Lásd gyomorbántalmak és vizezett bor, amit Pál apostol ajánlott.)

Amúgy én nem fogyasztom alkoholt, mielőtt valaki merő rosszindulatból részeges kereszténynek állítana be (már ilyet is kaptam egyik muszlim fórumozótól). De nem azért mert rossznak gondolom, hanem egyszerűen nem szeretem az ízét.

2022. júl. 1. 21:27
 5/30 A kérdező kommentje:

"egy felnőtt pedig tudja, hogy milyen határok között lehet ezekhez nyúlni. "

Sajnos ez NEM így van. Ráadásul a felnőttek rossz példamutatása miatt a gyerekek is hozzá fognak nyúlni.

A felnőttek jelentős része azért iszik hogy legyen hatása.

2022. júl. 1. 21:31
 6/30 A kérdező kommentje:
Az arab sivatagban biztosan kiváló minőségű volt a víz...
2022. júl. 1. 21:32
 7/30 anonim ***** válasza:
57%

És szerencsére az egész világ ugye csak a középkori arab sivatagból állt és áll most is.

"Sajnos ez NEM így van. Ráadásul a felnőttek rossz példamutatása miatt a gyerekek is hozzá fognak nyúlni."

Látom, semmit se sikerült felfogni abból, amit írtam. Na nem baj, gondolkodj rajta.

"A felnőttek jelentős része azért iszik hogy legyen hatása."

Elképzelhető. De azt hittem, hogy itt a keresztényekről van szó.

Egyébként a hatással sincs feltétlenül baj. Biztos soha életedben nem ittál alkoholt (bar gyanítom, hogy mielőtt muszlim erkölcscsősz lettél, azért te is ittál), de nem úgy történik, hogy megiszol 2 deci bort és önkívületi állapotba került részeggé válsz.

"Mint az élet vize, olyan a bor annak, aki mértékletes a bor ivásában. Mi az élet annak, aki bort nem ihat? Az ember örömére teremtetett a bor a világ kezdetétől."

"a szívét meg borral vidíthassa hogy az olaj kenetül szolgáljon fejére, s a kenyér erőt kölcsönözzön neki"

De erre újra válaszolnék:

"Miért nem tiltja meg eredendően a kereszténység az alkohol (és drogok) fogyasztását ?"

Azért, mert Isten sem tiltja, hanem engedi mértékletes fogyasztását, az ember örömére teremtette a szőlőt és annak nedűjét a bort, sőt bizonyos esetekben nem csak engedi, de Isten ajánlja is fogyasztását.

2022. júl. 1. 21:44
 8/30 A kérdező kommentje:

"sőt bizonyos esetekben nem csak engedi, de Isten ajánlja is fogyasztását."

Ez borzalmas... ezt nem tudtam egyébként...

"Biztos soha életedben nem ittál alkoholt (bar gyanítom, hogy mielőtt muszlim erkölcscsősz lettél, azért te is ittál)"

Részben (nem pusztán emiatt) azért szakítottam a kereszténységgel mert volt szerencsém látni rengeteg alkalommal hogyan buliznak a keresztények részegen. Akkor arra gondoltam, Isten nem lehet ilyen hogy ezt megengedhetőnek tartsa.

De most teszem fel ezt a kérdést először nyílvánosan szóval érdekel ki mit válaszol.

2022. júl. 1. 21:51
 9/30 anonim ***** válasza:
53%

"rengeteg alkalommal hogyan buliznak a keresztények részegen"

Ezt gondolom miséken láttad, vagy más istentiszteleti alkalmakon. Esetleg ilyen bulikban végig kérdeztél mindenkit, hogy ő hitét gyakorló keresztény-e.

"Akkor arra gondoltam, Isten nem lehet ilyen hogy ezt megengedhetőnek tartsa."

Látod, itt követed el a legnagyobb aljasságot. Lényegében sajnos minden muszlim ilyen aljas, akihez itt volt szerencsém. Részt vettél pár bulin (gondolom nem tévéből láttad), ahol valószínűleg olyanok ittak, akiknek amúgy közük sincs a keresztényekhez, de te ebből levonod azt a következtetést, hogy a keresztények részegek és a kereszténység szerint megengedhető a részegség, hiába tiltja 200 bibliai vers.

2022. júl. 1. 21:57
 10/30 A kérdező kommentje:

#9:

"Ezt gondolom miséken láttad, vagy más istentiszteleti alkalmakon. Esetleg ilyen bulikban végig kérdeztél mindenkit, hogy ő hitét gyakorló keresztény-e."

Ez is nagy aljaság, hogy a bűnöket elkövetők hirtelen már nem is keresztények... egyébként ezt is bukod, mert a katolikus papság körében rendkívül gyakori az alkoholbetegség.

Egyébként láttam már ilyet lakodalmon ahol pap is jelen volt.

"hogy a keresztények részegek és a kereszténység szerint megengedhető a részegség, hiába tiltja 200 bibliai vers."

Kezdhetted volna ezzel is a borivás mentegetése helyett ez jobban hangzik.

Nem tévéből láttam, mert részese voltam. Bűnt követtem el, bár nem voltam muszlim.

2022. júl. 1. 22:04
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!