Melyik versben mondja a bibliai jézus hogy a disznó húst mostantól szabad enni?
Sziasztok,
Visszatérve az eredeti kérdésre. Az Úr Jézus krisztus nem mondott ilyet. Viszont mint Teremtő Isten ezt mondta az első emberpárnak:
"Nektek adok minden maghozó növényt az egész föld színén, és minden fát, amelynek maghozó gyümölcse van: legyen mindez a ti eledeletek! Minden földi állatnak, az ég minden madarának és minden földi csúszómászónak pedig, amelyben élet van, eledelül adok minden zöld növényt. És úgy történt. És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó. Így lett este, és lett reggel: hatodik nap." (I. Móz. 1:29-31)
Az én meggyőződésem szerint mindenki azt eszik amit akar, ez nyilván nem üdvösség kérdés, viszont - aki teheti - érdemes visszatérni a Teremtő Isten által javasolt étrendre, amennyiben ez megoldható. Bár a vegán étkezést többen extrémnek tartják, a táplálkozástudósok kötött elterjedt a nézet, hogy egy tökéletesen felépített vegán étkezési rendszer akár a legegészségesebb is lehet. Mindez persze akkor válik valóra, ha a táplálkozás által minden fontos anyag bejut a szervezetbe, és kimarad minden olyan, ami káros. A túlsúly esélye is kisebb a vegán életmódot folytatók körében, és a helytelen táplálkozás kapcsán kialakuló betegségek ellen is hatékonyabb ez az életmód. Az Amerikai Dietetikai Szövetség (ADA) álláspontja, hogy a helyesen megtervezett vegetáriánus diéta, beleértve a teljes vegetariánizmust azaz a vegán táplálkozási módot is, egészséges, tápértékét tekintve alkalmas, és előnyös bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében. A jól megtervezett vegetáriánus diéta megfelel az egyén táplálkozására életciklusa bármely szakaszában, beleértve a terhesség, a szoptatás, a csecsemőkor, a gyermekkor, a serdülőkor időszakát, és a sportolók számára is megfelelő:
"Ezek az étrendek az élet minden szakaszában megfelelőek, beleértve a várandóságot, szoptatást, csecsemőkort, gyermekkort, kamaszkort, idősebb felnőttkort, és a sportolókat is. A növényi alapú étrend fenntarthatóbb a környezet számára, mint az állati eredetű alapanyagokban gazdag, mivel kevesebb természeti erőforrást használnak fel, és kevesebb környezeti kárt okoz. A vegetáriánusok és vegánok kisebb kockázatnak vannak kitéve bizonyos betegségek esetében, beleértve az ischameiás szívbetegséget, a 2-es típusú cukorbetegséget, magas vérnyomást, bizonyos típusú rákos elváltozások és elhízás. A telített zsírsavak alacsony bevitele, és nagy mennyiségű zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák, hüvelyesek, szójából készült termékek, diófélék és magvak (mind gazdag rostban és fitokemikáliában) bevitele a vegetáriánus és a vegán étrend jellezői, amik elősegítik a teljes és az LDL koleszterin szint csökkenését, és a cukorszint jobb karbantartását. Ezek a faktorok hozzájárulnak a krónikus betegségek csökkenéséhez. A vegánoknak megbízható forrásból származó B12 vitamin pótlására szükségük van, mint például a vitaminnal dúsított élelmiszerek vagy táplálékkiegészítők."
Forrás: US National Library of Medicine National Institues of Health
És igen. Én szombatünnpelő vagyok. Egyenlőre csak vegetáriunus (30 éve) ;-)
Üdv. Péter
Szóval azt mondod hogy azért tiltotta meg isten nekik a disznó hust, hogy emlékezzenek a szövetségére?
Ez nekem baromságnak tünik.
Ehez eléglett volna annyi hogy elő ír néhány imát.
24, 26-os tgt
Óriási tévedés a mózesi törvényt és az első szövetséget így értelmezni. A felszínen talán így néz ki, de már maga Mózes is elmondja nekik, hogy soha nem sikerülhet a teljes igazodás a parancsolatokhoz, mert ""nem adott az Úr néktek szívet, hogy jól értsetek, szemeket, hogy lássatok, és füleket, hogy halljatok, mind e mai napig.""
A törvényszövetség nem egy módszertan vagy kézikönyv, hogy hogyan legyünk úrrá a bűnös természetünkön (hiszen ha ez menne, semmi szükség nem volna a Felkent általi megváltásunkra), a Mindenható Istennek pedig semmi szüksége emberekre ahhoz, hogy bemutatkozzon a bálványimádó népeknek, hanem Ő maga cselekszik feltűrt karral, és hatalma erejével, ahogyan csak akar. Az ígéret a parancsolatok megtartása jutalmául az, ""hogy szerencsések lesztek mindenben, a mit cselekesztek"", semmi több.
Arról nem beszélve, hogy még ha igaz is lenne az általad leírt szerepe a rendeléseknek akkor is fennál a kérdés, hogy vajon a Teremtő csak random szabályokat varrt Izrael nyakába, véletlenszerűen rábökve dolgokra, állatokra, cselekedetkre, hogy "ezt nem szabad, emezt kötelező" majd halállal fenyegetett a megszegésük estére? Tényleg semmi alapja, oka, értelme, mélysége nincs az Örökkévaló szavainak?
(Csak zárójelben: NEM a zsidókat/júdát választotta Isten a nemzetek közül, hanem Izrael mind a 12 törzsét!)
Sziasztok,
Pál apostol egyértelműen közli a leveleiben, hogy egy kereszténynek mindent szabad, de hozzáteszi, hogy nem minden használ. Mindekit arra biztat, hogy gondolkodjon el, ne ész nélkül fanatikusan kövesse az Isten törvényeit - ahogyan ő is tette korábban - hanem szabadon és szívből. Isten nem azért adott törvényeket hogy az embert korlátozza a szabadságában, hanem azért mert Ő tudja legjobban mi kell nekünk. Mi az ami boldog és egészséges életet biztosít, ami az ember javát, fejlődését és boldogulását elősegíti.
Nekem nagyon sokat jelentett mikor megértettem, hogy milyen étrendet szánt az Isten az embernek, és nekem nagyon jót tett a hús elhagyása. Nyilván értelmesen ez csak az ember szabad döntése alapján működik jól, de az biztos, hogy sok egészségügyi problémát lehet vele megelőzni és kezelni. Ép testben ép lélek. 😉😁
Üdv. Péter
27-es:
Ajánlom figyelmedbe ezt a bibliai szakaszt:
"És Mózes fölment az Istenhez, és szólította őt az Örökkévaló a hegyről, mondván: »Ekként szólj Jákób házához, és hirdesd Izrael fiainak: Ti láttátok, mit cselekedtem Egyiptommal, és hogy felemeltelek benneteket sasszárnyakon, és elhoztalak benneteket magamhoz. Most tehát, ha hallgatva hallgattok hangomra, és megtartjátok szövetségemet, akkor értékes kincs lesztek számomra az összes népek közül, mert enyém az egész föld. És ti lesztek számomra papok birodalma és megszentelt nép! Ezek azok a szavak, amelyeket el kell mondanod Izrael fiainak!«"
Természetesen nem random szabályokat varrt Isten Izrael nyakába, csak ma már nem mindenről tudjuk, hogy mi célt szolgált. Van olyan vélekedés, hogy a szomszéd népek kultuszától határolta el a zsidókat ezekkel a szabályokkal Isten.
29es tgt,
Nem tudom, miben cáfolja idézeted az általam elmondottakat, talán ha kiejtenéd...
Ha pedig Isten nem értelmes módon, mindenki számára felfoghatóan tanít (hiszen a törvény maga is tanítás, Krisztusra vezérlő pedagógusunk), akkor minek foglalkozunk egyáltalán az Írásokkal? Csak kiválogatjuk belőle, ami nekünk könnyen felfogható és kényelmes, a többire meg vállat rántunk, hogy hát sajni ma már ezt nem érthetjük?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!