Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia mit mond a túlérzéken...

A Biblia mit mond a túlérzékenységről?

Figyelt kérdés
2022. jún. 21. 22:17
1 2
 1/12 Drakula ***** válasza:
84%
Mit értesz "túlérzékenység" alatt?
2022. jún. 21. 22:21
 2/12 anonim ***** válasza:
44%

Luk 23:27 Követé pedig őt a népnek és az asszonyoknak nagy sokasága, akik gyászolák és siraták őt.

Luk 23:28 Jézus pedig hozzájuk fordulván, monda: Jeruzsálem leányai, ne sírjatok én rajtam, hanem ti magatokon sírjatok, és a ti magzataitokon.

Luk 23:29 Mert íme jőnek napok, melyeken ezt mondják: Boldogok a meddők, és amely méhek nem szültek, és az emlők, melyek nem szoptattak!

Ez azért volt túlérzékenység, mert gátolta bennük a helyes felismerőképességet a helyzetük katasztrofális voltáról, hogy azt felismerjék. Tanulság: a túlérzékeny lelkület mint érzelmi hatás gátolhatja azt a felfogó képességet, ami által az egyén ésszerű döntést hozhat az általa már megismert bibliai alapelveknek megfelelően.

2022. jún. 21. 22:28
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Azert kerdeztem,mert a fonokom Jehova tanúja,a múltkor felhivtam es eleg tiszteletlenul beszélt,találkoztunk megbeszéltük.... Jó ember... Csak hozza tette,hogy ez rossz,hogy tulerzekeny vagyok..lehet benne igazság nem tagadom..de ha valaki tiszteletlenul beszel,azt nem hagyom szó nélkül..mondta,hogy fontos neki,hogy en hogy erzem üagam,ezert akarta megbeszélni..
2022. jún. 21. 22:53
 4/12 anonim ***** válasza:
58%
Jehovás a főnököd? Egy jó tanács: fuss, menekülj! Csak egy rosszabb van ennél, a szcientológus.
2022. jún. 21. 23:10
 5/12 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem az nem túlérzékenység önmagában, ha a tiszteletlen beszédet szóvá teszed, sőt ez lehet akár a normális is. Azt nevezném túlérzékenységnek, ha valami sértést nem a történteknek megfelelő mértékben, hanem eltúlozva reagálsz le. Ha elolvasod az ún. Hegyi Beszédet (Máté evangéliuma 5-7. fejezetek), abból láthatod, hogy Jézus hova helyezte a emberi viselkedésben mércét, és elhiheted, rendkívül magasra helyezte. Például a tiszteletlenséggel kapcsolatban a Mt 5:22 így ír: "Én pedig azt mondom nektek, hogy aki haragszik atyjafiára, méltó arra, hogy ítélkezzenek felette, aki pedig azt mondja atyjafiának: Ostoba! - méltó a főtörvényszéki eljárásra; aki pedig azt mondja: Bolond! - méltó a gyehenna tüzére." A legtöbb ember sokkal többet megenged magának a beszédében, mint amit Isten megenged. Isten nem engedi meg az indulatos, durva, káromkodó, trágár, lenéző, tiszteletlen beszédet. Ilyen beszédek miatt az emberek megérdemlik, hogy akár a pokolba jussanak Jézus szerint (ld. újra Mt 5:22).

üdv, Stefán

2022. jún. 21. 23:11
 6/12 anonim ***** válasza:
Igazából nem csoda, hogy túlérzékenynek tart. De ez nem a te hibád. Egy zárt, szűk közösség tagja, ahol akaratlanul is elhalványul a privátszféra fogalma. Gondoljunk csak a hegyek között elszigetelve élő székelyekre. Egy belföldi számára ők is bunkónak, tapintatlannak tűnhetnek... pedig nem azok. Csupán más stílushoz szoktak hozzá.
2022. jún. 22. 04:28
 7/12 anonim ***** válasza:
2es válaszoló mindent belefoglalt. Jehova tanúktól menekülj!
2022. jún. 22. 05:31
 8/12 anonim ***** válasza:

Szerintem nincs olyan, hogy TULerzekenyseg, csak erzekenyseg.

Ebben az esetben sem voltal az, csak ha valaki "tiszteletlen" (pofatlan), akkor ez szokott az egyik reakcio lenni, amivel benned keresi a hibat, hogy te vagy tulerzekeny. Masik ilyen, hogy "nem erted a viccet".

Ez vallastol fuggetlen.

De azert az rendes tole, hogy talalkoztatok es megbeszeltetek. Lehet, hogy csak rossz napja volt tenyleg.

2022. jún. 22. 07:15
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszát mindenkinek! Jó embernek tartom...csak rossz természetűnek,vagy úgy mondanám,hogy azt hiszi átgázolhat az embereken! Es igen érzékeny vagyok,de erre mindig is az leszek! Mert én megadom mindenkinek,még a rossz napjaimon is! De igen rendes volt,hogy találkoztunk es megtudtuk beszelni! De miért mondjátok,hogy meneküljek előle?
2022. jún. 22. 07:42
 10/12 anonim ***** válasza:

" Ilyen beszédek miatt az emberek megérdemlik, hogy akár a pokolba jussanak Jézus szerint (ld. újra Mt 5:22)."

ez még semmi ezen kivül még ezer dolog miatt megérdemlik emmberek sorold fel többit is.

2022. jún. 22. 11:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!