A Biblia mit mond a túlérzékenységről?
Luk 23:27 Követé pedig őt a népnek és az asszonyoknak nagy sokasága, akik gyászolák és siraták őt.
Luk 23:28 Jézus pedig hozzájuk fordulván, monda: Jeruzsálem leányai, ne sírjatok én rajtam, hanem ti magatokon sírjatok, és a ti magzataitokon.
Luk 23:29 Mert íme jőnek napok, melyeken ezt mondják: Boldogok a meddők, és amely méhek nem szültek, és az emlők, melyek nem szoptattak!
Ez azért volt túlérzékenység, mert gátolta bennük a helyes felismerőképességet a helyzetük katasztrofális voltáról, hogy azt felismerjék. Tanulság: a túlérzékeny lelkület mint érzelmi hatás gátolhatja azt a felfogó képességet, ami által az egyén ésszerű döntést hozhat az általa már megismert bibliai alapelveknek megfelelően.
Szerintem az nem túlérzékenység önmagában, ha a tiszteletlen beszédet szóvá teszed, sőt ez lehet akár a normális is. Azt nevezném túlérzékenységnek, ha valami sértést nem a történteknek megfelelő mértékben, hanem eltúlozva reagálsz le. Ha elolvasod az ún. Hegyi Beszédet (Máté evangéliuma 5-7. fejezetek), abból láthatod, hogy Jézus hova helyezte a emberi viselkedésben mércét, és elhiheted, rendkívül magasra helyezte. Például a tiszteletlenséggel kapcsolatban a Mt 5:22 így ír: "Én pedig azt mondom nektek, hogy aki haragszik atyjafiára, méltó arra, hogy ítélkezzenek felette, aki pedig azt mondja atyjafiának: Ostoba! - méltó a főtörvényszéki eljárásra; aki pedig azt mondja: Bolond! - méltó a gyehenna tüzére." A legtöbb ember sokkal többet megenged magának a beszédében, mint amit Isten megenged. Isten nem engedi meg az indulatos, durva, káromkodó, trágár, lenéző, tiszteletlen beszédet. Ilyen beszédek miatt az emberek megérdemlik, hogy akár a pokolba jussanak Jézus szerint (ld. újra Mt 5:22).
üdv, Stefán
Szerintem nincs olyan, hogy TULerzekenyseg, csak erzekenyseg.
Ebben az esetben sem voltal az, csak ha valaki "tiszteletlen" (pofatlan), akkor ez szokott az egyik reakcio lenni, amivel benned keresi a hibat, hogy te vagy tulerzekeny. Masik ilyen, hogy "nem erted a viccet".
Ez vallastol fuggetlen.
De azert az rendes tole, hogy talalkoztatok es megbeszeltetek. Lehet, hogy csak rossz napja volt tenyleg.
" Ilyen beszédek miatt az emberek megérdemlik, hogy akár a pokolba jussanak Jézus szerint (ld. újra Mt 5:22)."
ez még semmi ezen kivül még ezer dolog miatt megérdemlik emmberek sorold fel többit is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!