Ez így alapból rossz megközelítés.
Hogy mi bűn, mi "rossz úton járás", az mindig attól függ, hogy mit szeretnénk. Eleve bűn csak az, amivel ártunk valakinek, azaz anyagilag, erkölcsileg kárt, emberileg szenvedést okozunk egy másik élőlénynek. És ugye ott is vannak kivételek.
De ha az a célod, hogy az álmokból infót kapj ahhoz, hogy merre menj, mit tegél vagy ne tegyél az életedben, miért kellene, hogy bűn lenne.
A vallásosak azt mondják, hogy Isten az embert saját képére formálta, de újabban egyre jobban azt érzem, hogy az ember formálja Istent a saját képére. Úgy állítja be az Istenséget, mint egy egóvezérelt, bosszúszomjas, sértődékeny, hatalommániás figurát, akinek az a célja, hogy egrecírozza az embereket és mindenkitől elvárna egy szolgalelkű alávetettséget.
Szerintem Isten ennél sokkal több és sokkal magasabb szintű, nem egy kicsinyesen bosszúálló és antropomorf önkénylény.
Van különbség aközött, hogy egy pszichiáter értelmezi valakinek az álmait. Pl a szorongás vagy a PTSD kiváltó okai ilyen vagy olyan formában gyakran megjelennek az álmokban.
És megint más, amikor "Álmomban láttam egy macskát, meg fog halni a szomszédasszony." típusú álomfejtésről beszélünk.
A 4-essel ertek egyet.
Amennyiben egy pszichologus / -áter a szakma szabalyai szerint megkerdezi, mit almodtal, szoktak-e ismetlodo almaid lenni, hozzatartozod halala utan vannak-e remalmaid, enyhulnek-e stb., es ezt felhasznalja a diagnozishoz, az oke. Kulonosen a pszichoanalizisben foglalkoznak ezzel.
De "fekete macskaval almodtam, szivbeteg a szomszed", ez inkabb babonasag, es a babonasagot, azt hiszem, bunnek tartjak az egyhazak.
2
"A vallásosak azt mondják... Úgy állítja be az Istenséget, mint..."
Szerintem ovatosan az ilyen altanositasokkal.
Sok ateista / nem-vallasos homogen masszanak latja a keresztenyeket, de ha igazan elbeszelget eggyel, meglepo kulonbsegeket talal.
V. Mózes 18:9-14.
„Mikor te bemégy arra a földre, a melyet az Úr, a te
Istened ád néked: ne tanulj cselekedni azoknak a
népeknek utálatosságai szerint. Ne találtassék te
közötted, a ki az ő fiát vagy leányát átvigye a tűzön, se
jövendőmondó, se igéző, se jegymagyarázó, se varázsló;
Se bűbájos, se ördöngösöktől tudakozó, se titok-fejtő, se
halottidéző;
Mert mind utálja az Úr, a ki ezeket míveli, és ez ilyen
utálatosságokért űzi ki őket az Úr, a te Istened te előled.
Tökéletes légy az Úrral, a te Isteneddel.
Mert ezek a nemzetek, a kiket te elűzesz, igézőkre és
jövendőmondókra hallgatnak; de tenéked nem engedett
ilyet az Úr, a te Istened.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!