Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A hitgyüliben nem ünneplik a...

A hitgyüliben nem ünneplik a karácsonyt, illetve mikor tartják a húsvétot?

Figyelt kérdés

Hallottam már hitgyülisek véleményét, hogy mennyire pogány dolog megünnepelni Jézus születését december 25-én. Lényegében hasonló véleményen voltak, mint a Tanúk. Ebben a felekezetben tényleg nem ünneplik Krisztus születését vagy csak egészen máskor?

Húsvétot a Tanúk is ünneplik, ebből gondolom Németh Sándor felekezete is megtartja. De azt nem tudom, hogy mikor. A katolikus hagyományt követik, mint a protestáns felekezetek, vagy a Tanúk hagyományát és a zsidó niszán hónap 14-én tartják?

2022. máj. 3. 17:52
 1/6 anonim ***** válasza:
17%

karácsony és ez a csokinyuszis húsvét az tényleg pogány..

Amit Jézus ünnepelt az a páska volt ahol bárány csontját megtörték és körülmetéletlen férfiak nem vehettek részt rajta

2022. máj. 3. 19:40
 2/6 A kérdező kommentje:

Próbáld meg elolvasni a kérdést, ha nem tudsz rá válaszolni, felesleges az offolás.

2022. máj. 3. 20:47
 3/6 anonim ***** válasza:
94%

Ez a vélemény, hogy pogány dolog a karácsony ünneplése nagyon szük rétegtől jöhet csak. A többség nem tartja bálványnak a karácsonyfát sem. Az is szokott lenni a gyüliben a szinpadon. A karácsonyt annyira tiszteletben tartják, hogy se szenteste se az azt követő ünnepnapokon sehol az országban nincs Istentisztelet hanem mindenki otthon ünnepel a családjával.

A húsvét az más kérdés. A locsolkodást meg a tojás - sonka - csokinyuszi kombót én kihagyom. Nem bűn, de nekem szentebb dolog a húsvét ezeknél. Pl egy Úrvacsora az méltó ehhez az ünnephez és illik hozzá (mondjuk a pászka ünnepen tilos volt megtörni a bárány csontját, de az igaz, hogy csak körülmetélt ehetett belőle). Most húsvétkor Úrvacsora volt. Nálunk az is ritkábban van, nem minden alkalomkor. A húsvéti alkalom Úrvacsorával egybekötve húsvét hétfő előtti utolsó Istentisztelet, azaz szombat este volt.

2022. máj. 3. 23:19
 4/6 anonim ***** válasza:
28%
#2 elolvastam. Semmi offolás nem volt a válaszomban.
2022. máj. 4. 08:39
 5/6 A kérdező kommentje:

Ez mondjuk furcsa nekem, hogy ünnepeken nincs istentisztelet.

A húsvétot mikor ünnepeltétek, a katolikus számítás szerint vagy ortodox esetleg niszán hó szerint?

2022. máj. 4. 16:20
 6/6 anonim ***** válasza:
72%

"Hallottam már hitgyülisek véleményét, hogy mennyire pogány dolog megünnepelni Jézus születését december 25-én."

Ez már jó régen lehetett, valamikor a 90-es években. Van gyülis barátnőm, ő ebben az időben volt gyerek, nem ünnepelték a karácsonyt. Én 2005-ben keveredtem oda, akkor már nem volt tilos, inkább olyan megtűrt jelenség volt. A legtöbben ünnepelték már, a hivatalos álláspont pedig valami olyasmi volt, hogy ez nem üdvösségi kérdés, mindenki tegye azt, amire békessége van. Néhány éve viszont már karácsonyfavásárt is tartanak, meg a csarnokban is felállítják a karácsonyfát. (Én már nem járok oda, de a barátnőm meséli.)

Húsvétot akkor ünneplik, amikor a többi keresztény felekezet, de azzal sem igazán tudják, mit kezdjenek. A csokinyuszi, locsolkodás stb. a legutóbbi időkig teljesen tiltott volt, a sonkaevés pedig olyan, mint a karácsony, megtűrték. Az új generáció viszont általában így vagy úgy, de nyuszizik. A locsolkodás még mindig tilos.

Húsvétkor mindig van 3 napos konferencia, karácsonykor valóban nincs semmi.

2022. máj. 4. 17:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!