Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Református fiúk! Ti a házasság...

Református fiúk! Ti a házasság előtt szoktatok aktív nemi életet élni? Vagy ugyanolyan szigorúan veszitek ezt a kérdést, mint pl. az "amishok"?

Figyelt kérdés

2022. ápr. 20. 20:41
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Tudom, az evangélikus az nem református, de. Azt hallottam egy olyan 20 éves evangélikustól, hogy nekik azt mondták hittanon, hogy nem kell a házasságig várni. Azzal feküdj le, akit szívből szeretsz, ne csaljátok meg egymást és vigyázzatok egymásra (tehát védekezés, lelki gondoskodás).

Lehet, hogy a reformátusok is emiatt vannak úgy (f)elszabadulva.

2022. ápr. 21. 00:30
 12/21 A kérdező kommentje:
Lehetséges! Köszönöm, 11-es!
2022. ápr. 21. 00:34
 13/21 anonim ***** válasza:
79%

6

Református vagyok, nagyon komolyan vallásos közegben nőttem fel, és nekem is fontos a hit. 4-es voltam.

Egyébként a hívő reformátusok nagyonis ismerik a Bibliát, fontos számukra Isten, de ez nem jelenti azt, hogy mindenféle avítt egyházi hagyományt kötelező érvényűnek tekintünk.

2022. ápr. 21. 02:50
 14/21 A kérdező kommentje:
Hmmm érdekes, köszönöm, 4-es. Magyarul... a "keményvonalas" puritanizmust te elveted. Emögött szerintem a "kegyelem, nem pedig a törvény alatt élünk" újszövetségi gondolat szélesebben értelmezett felfogása állhat, ha jól sejtem.
2022. ápr. 21. 03:09
 15/21 anonim ***** válasza:
#5 Kerlek valts pszichiatert ;) Nem szegyen az csak kellemetlen... Marmint a te esetedben hogy ennyire ;)
2022. ápr. 21. 07:01
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

"Magyarul... a "keményvonalas" puritanizmust te elveted."

Még csak ez sem száz százalékig igaz. Azt gondolom, hogy ha valaki jószántából, minden kényszer és külső nyomás nélkül dönt úgy, hogy a hitét a puritanizmuson, vagy egyenesen az aszkézisen keresztül akarja megélni, akkor az rendben van.

Reformátusként túl sokat nem tudok a szentekről, remetékről vagy sztárecekről, de úgy vélem, abban is van valami szép, ha az ember minden földi örömöt feláldozva, a szellemi és lelki kiteljesedés útját járja.

Csakhogy ha ez így van, akkor elvárnám, hogy:

1. Ne legyen még a hitetleneknél is gőgösebb. (Lásd a reformátusok nem tudnak semmit, nem ismerik a Bibliát, mind bűnösök stb.)

2. Ne próbálja ezt az életmódot másokra erőszakolni.

És igen, én a kegyelemben hiszek. Nem, nem abban az olcsó nemtörődömségben, hogy számolatlanul követem el a súlyosabbnál súlyosabb bűnöket, mert a "Jóisten úgyis megbocsát". De azt sem gondolom, hogy az Isten papírdarabok, étkezési szokások, a heti időbeosztás, vagy éppen zenei ízlés alapján szelektál közöttünk.

2022. ápr. 21. 07:09
 17/21 A kérdező kommentje:
Kedves 15-ös: Már megyek is, rohanok!!! XD ... 4-es: köszönöm a részletes és érdekes választ! Rávilágított pár "miért"-re!
2022. ápr. 21. 07:37
 18/21 anonim ***** válasza:

(17

szerintem azt nem neked írta a 15., Kérdező, hanem annak, aki itt morgott, hogy a reformátusok azt se tudják mi a bűn, meg a lelkészeik, hogy mi a Biblia. Már amennyiben még nem vagyok én is összezavarodva...)

2022. ápr. 21. 09:02
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Bóknak veszem, hogy ilyen hitbuzgónak gondolsz minket reformátusokat. :)
2022. ápr. 21. 10:08
 20/21 anonim ***** válasza:
90%
#5 Azért a Biblia nem 1-2 lap hanem több száz... Ha te megjegyezted minden lapját és minden parancsolatot akkor te szuperember lehetsz szuperaggyal
2022. ápr. 21. 12:59
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!