Református fiúk! Ti a házasság előtt szoktatok aktív nemi életet élni? Vagy ugyanolyan szigorúan veszitek ezt a kérdést, mint pl. az "amishok"?
Tudom, az evangélikus az nem református, de. Azt hallottam egy olyan 20 éves evangélikustól, hogy nekik azt mondták hittanon, hogy nem kell a házasságig várni. Azzal feküdj le, akit szívből szeretsz, ne csaljátok meg egymást és vigyázzatok egymásra (tehát védekezés, lelki gondoskodás).
Lehet, hogy a reformátusok is emiatt vannak úgy (f)elszabadulva.
6
Református vagyok, nagyon komolyan vallásos közegben nőttem fel, és nekem is fontos a hit. 4-es voltam.
Egyébként a hívő reformátusok nagyonis ismerik a Bibliát, fontos számukra Isten, de ez nem jelenti azt, hogy mindenféle avítt egyházi hagyományt kötelező érvényűnek tekintünk.
"Magyarul... a "keményvonalas" puritanizmust te elveted."
Még csak ez sem száz százalékig igaz. Azt gondolom, hogy ha valaki jószántából, minden kényszer és külső nyomás nélkül dönt úgy, hogy a hitét a puritanizmuson, vagy egyenesen az aszkézisen keresztül akarja megélni, akkor az rendben van.
Reformátusként túl sokat nem tudok a szentekről, remetékről vagy sztárecekről, de úgy vélem, abban is van valami szép, ha az ember minden földi örömöt feláldozva, a szellemi és lelki kiteljesedés útját járja.
Csakhogy ha ez így van, akkor elvárnám, hogy:
1. Ne legyen még a hitetleneknél is gőgösebb. (Lásd a reformátusok nem tudnak semmit, nem ismerik a Bibliát, mind bűnösök stb.)
2. Ne próbálja ezt az életmódot másokra erőszakolni.
És igen, én a kegyelemben hiszek. Nem, nem abban az olcsó nemtörődömségben, hogy számolatlanul követem el a súlyosabbnál súlyosabb bűnöket, mert a "Jóisten úgyis megbocsát". De azt sem gondolom, hogy az Isten papírdarabok, étkezési szokások, a heti időbeosztás, vagy éppen zenei ízlés alapján szelektál közöttünk.
(17
szerintem azt nem neked írta a 15., Kérdező, hanem annak, aki itt morgott, hogy a reformátusok azt se tudják mi a bűn, meg a lelkészeik, hogy mi a Biblia. Már amennyiben még nem vagyok én is összezavarodva...)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!