Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikus keresztségről van...

Katolikus keresztségről van valami központi nyilvántartás?

Figyelt kérdés
Nem tudom, hogy meg vagyok-e keresztelve és nincs is senki, akitől ezt meg tudnám kérdezni. Évekkel ezelőtt azt mondta anyám, hogy "szerintem igen", de azt már nem tudta, hogy kik a keresztszüleim és mikor kereszteltek meg, úgyhogy egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy meg vagyok. Viszont most felkértek keresztszülőnek, ahol be kéne mutatnom a dokumentációt. De honnan deríthetném ki, hogy egyáltalán van e ilyen papírom? Illetve ha sehol, akkor mi történik, ha most így felnőtt fejjel megkeresztelkedem?
2022. ápr. 19. 08:03
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Az nem létezik, hogy édesanyád nem emlékszik rá. Valamiért nem akar, talán a keresztszüleid miatt. Menj be a templomba, ahol akkor éltetek, ott meglesznek a papírok.
2022. ápr. 19. 08:43
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Központi adatbázis nincs. Minden plébánia vezet anyakönyvet a keresztelésről. A keresztelésed helyén tudják az anyaköyv alapján megnézni, hogy megkereszteltek-e és ha igen, mikor és kik a keresztszüleid.

Érdemes megkérdezni azokat a plébániákat, ahol anno laktatok vagy közel voltak és szóba jöhetnek, hogy ott kereszteltek.

"Illetve ha sehol, akkor mi történik, ha most így felnőtt fejjel megkeresztelkedem?"

"Hirtelen" nem tudsz megkeresztelkedni. Több hónap, de van hogy egy év, míg felkészítik a felnőtt keresztelkedőket. Ha szeretnél megkeresztelkedni, akkor vedd fel a kapcsolatot egy szimpatikus plébániával.

2022. ápr. 19. 08:50
 3/5 A kérdező kommentje:

Lehet,hogy emlékszik rá, de már nem tudom megkérdezni és nincs semmilyen rokonom se :( ráadásul azt se tudom hol laktunk mikor születtem, 1-2 éves koromban költöztünk el oda, amire már emlékszem. Azt tudom csak, hogy előtte albérletben laktak, viszont vidékről költöztek fel, úgyhogy az sem kizárt, hogy "hazavittek" megkeresztelni. Szóval kb így esélytelennek gondolom felkeresni a plébániát.

Azt tudom, hogy több idő megkeresztelkedni, de egyelőre a gyermek keresztelője sincs még kitűzve, ezért szeretnék minél előbb tájékozódni emiatt :)

Köszönöm a válaszokat

2022. ápr. 19. 08:57
 4/5 anonim ***** válasza:

Ha esedékes, hogy megkeresztelkedj, de nem tudod, hogy meg vagy-e, akkor szokták kerestetni a keresztlevelet hivatalból is, ezt intézi az adott plébánia, ahol kéred a keresztséget. Gyakorlatilag írnak az összes plébániának, hogy nézzék meg.

Előny, ha mondjuk azt tudod, hogy hol születtél. Akkor feltételezhetően a környéken laktatok. Vagy ha a megyét meg tudod mondani, ahol valószínűleg ekkor éltetek.

2022. ápr. 19. 09:35
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha végkép nincs nyoma, akkor újrakeresztelnek. Ha voltál elsőáldozó, akkor biztos meg vagy keresztelve is.

Viszont a felnőtt keresztség az akár 1-2 évig is tarthat, mármint a felkészülés rá. Talán pont azért is, hogy ne azért keresztelkedjenek az emberek, mert éppen keresztszülők szeretnének lenni vagy hirtelen valamihez kell egy keresztlevél. Hanem tényleg hitbéli meggyőződés miatt, kellő és alapos felkészülés után.

2022. ápr. 19. 10:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!