Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem előrevezető a...

Miért nem előrevezető a maszturbáció a buddhizmus szerint? Mi a baj a masztival?

Figyelt kérdés

Megvilágosodást hátráltató tényezőnek és az egót erősítő dolognak tartják többen. Olvastam valahol egy buddhista szerzetes véleményét, aki szerint amíg valaki világi dolgokon kéjeleg nem fejlődik, ezért mindenképpen elvetendő az önkielégítés a hithű buddhisták részéről. Azt is megjegyezte, hogy aki ebben a függőségben él, az azért is végtelenül szerencsétlen dolog, mivel másnak sem okoz vele örömöt, hanem csak magát kényezteti, ami semmiképpen sem Buddha tanai szerint van.

Tényleg így van? Miért rossz?

2022. ápr. 4. 15:31
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

#10.

De mindegyik vallás ezzel támadja. Önző, mert csak magaddal foglalkozol közben, senki mással. Ez elvetendő a legtöbb vallás szerint. Erkölcstelen maszturbálni?

2022. ápr. 6. 17:35
 12/31 A kérdező kommentje:

Volt egy burmai szerzetes, aki arról beszélt, hogy a hedonizmus undorító, ezért elvetendő a szabad szex, az alkohol, a húsevés stb.

Ok, hiszek, de nem akarok úgy élni, mint egy önmegtartóztató valaki.

2022. ápr. 6. 17:37
 13/31 Mansour ***** válasza:

Szerintem rossz szerzetessel akadtál össze.

De valószínűleg az indulataid többet ártanak neked, mint az, hogy kivered, vagy nem.

2022. ápr. 6. 17:38
 14/31 A kérdező kommentje:

#13.

A vágy ugyanolyan vétek, mint az indulat vagy a tudatlanság.

2022. ápr. 6. 17:41
 15/31 A kérdező kommentje:
Én hedonista akarok lenni. Bulizni, masztizni, alkoholt inni és húst enni akarok. Miért kell hegyi remetének lenni a megvilágosodáshoz?
2022. ápr. 6. 17:43
 16/31 A kérdező kommentje:

#13.

Egyszerre hárommal...

Engem ellazít, ha kiélem a vágyaim.

2022. ápr. 6. 17:44
 17/31 Mansour ***** válasza:

A buddhizmusban nem igazán értelmezhető a vétek vagy bűn fogalma.

És semmi sem kell. Tedd azt, amit akarsz. Ha meg akarsz világosodni, akkor meg fogsz. Csak úgy látom, nem ebben az életben.

2022. ápr. 6. 17:49
 18/31 A kérdező kommentje:

#17.

Bűn mondjuk a gyilkosság, lopás, házasságtörés, nemi vagy bármilyen más jellegű erőszak/verekedés, vétek pedig minden olyan dolog, ami hátráltat a megvilágosodásban. Legalábbis én így hallottam egy tanítótól.

Melyik vallást válasszam, ami nem int önmegtartóztatásra, hanem maximálisan hedonista?

2022. ápr. 6. 17:52
 19/31 Mansour ***** válasza:

Lehet, de mégsem ugyanaz a fogalom tartalma, mint a zsidó-keresztény kultúrkörben használt bűn és vétek fogalmak. De mindegy is, ez mellékes.

Nincs ilyen vallás, alapjában véve minden vallás önmérsékletre tanít és az ego megzabolázását, végső soron pedig a megszüntetését tekinti célnak. Viszont bizonyos tantrikus irányzatokban van olyan gyakorlat, ahol a vágyak kiélését használják fel a megvilágosodás eléréséhez. De itt sem öncélúan és hedonista módon, csak az élvezet kedvéért, hanem szigorúan spirituális célzattal... :)

Hedonista életfilozófia persze létezik. Ez miért nem felel meg neked, miért akarsz hedonista vallást?

2022. ápr. 6. 18:09
 20/31 Mansour ***** válasza:
Ja, és még valami. A hinduizmus nem minden életkorban ugyanazt várja el az embertől. Egy fiatalembernél a vágyakról való lemondás, bár tiszteletreméltó dolog, de egyáltalán nem követelmény. Sőt, igazából furcsán néznek arra fiatalra, aki ezt az utat választja. Idős korban viszont már elvárható a lemondás, és azt nem nézik jó szemmel, aki még akkor is a vágyainak él. Szóval ha fiatal vagy, a hinduizmust ilyen szempontból talán tudom ajánlani.
2022. ápr. 6. 18:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!