A Bibliában végig az ördög volt a "jó"?
Figyelem, ez nem egy vallási kérdés! Egyáltalán nem érdekel, hogy mit szólnának hozzá a nagy hívő emberek, akik random igékkel próbálnának ördögűzést végezni rajtam, de egy porszemnyi kritikus gondolkodás nem szorult beléjük. Ez egy filozófiai jellegű kérdés, ezáltal a bölcsészettudományba írom.
Beismerem, sosem olvastam el a Bibliát az elejétől a végéig, de elég sok történet megvan belőle, a lényegi dolgok legalábbis. Na meg a Biblia elolvasásánál az is produktívabb, ha a fű növését nézzük, szóval sajnálkozni nem fogok emiatt.
Viszont arra a következtetésre jutottam, hogy Isten igazából egyáltalán nem egy jó istenség, de legalábbis semmiképpen sem okos, vagy bölcs, vagy megbocsátó, vagy szerető. Ezeknek az abszolút ellentéte viszont igaz, majdnem minden egyes esetben minden egyes történetben. Kezdjük a legkönnyebbel, az intelligenciával. Isten teljesen hibás állításokat hoz elő az univerzumról, mintha egyáltalán, mégcsak megközelítőleg sem ismerné a saját alkotását. Szerinte ugyanis a Föld lapos, egy búra alatt élünk, a Nap kisebb, mint a Föld, és a csillagok kisebbek, mint a Nap. Ezt mégcsak metaforikusan sem lehet értelmezni, a Bibliában egyértelműen úgy gondolja, hogy ez a világunk. Tehát Isten egy abszolút idióta. Nyilvánvalóan az ősi emberek, akiknek még fogalmuk sem lehetett semmiről, így képzelték el, de akkor most térjünk rá az érdekesebb részletekre, a moralitásra.
Isten a tudás, fejlődés és elfogadás abszolút ellensége. Ez az attitűd számos metaforikus történeten keresztül megjelenik. Illetve díjazza a hódítást, tömeggyilkosságot, szűz nők elrablását és megerőszakolását, csecsemőgyilkosságot (ó, Isten IMÁDJA a csecsemőgyilkosságot, az egyik kedvenc elfoglaltsága), gyűlöletet szít a népek között, a megoldás mindig magában foglal valamilyen tömeggyilkosságot, sosem a diplomácia, vagy békés végkimenetel.
Eközben, Jézus Krisztus idejében az ördög EGYETLEN bűne az volt, hogy megkérdőjelezte Istent. Ördög maga a szkepticizmus metaforája, a józan ész és a kritikus gondolkodás alapja, ami a legnagyobb fenyegetés Istenre. Az ismeretlen tanulmányozása ördögi volt. A homoszexualitás ördögi volt. Megkérdőjelezni a vallások abszolút igazságait ördögi volt. Megkérdőjelezni az autoritást ördögi volt. Minden, ami nem illett bele a kor tradicionális gondolkodásmódjába ördögi volt. A vágyakozás valami többre ördögi volt. Maga a vágy ördögi volt. Nem értem a hívőket, hogy hogyan lehet imádni egy olyan Istent, aki ennyire tudomány ellenes a természeténél fogva, illetve gyűlöletes. Mert az Ószövetség alapján az elfogadás és a szeretet az utolsó lenne, ami eszembe jutna arról az istenkarakterről. Jézus Krisztus pedig már egy teljesen más történet, erős politikai vonatkozásokkal, már attól függően, kinek a verzióját olvasod, mert mindegyikük egy kicsit átírta a saját elfogultságaihoz híven az eredetit.
Hogyha így állunk, akkor én az ördög mellett állok, mert az ördög nélkül nincs fejlődés, nincs kulturális elfogadás, nincs szabad akarat.
#3:
Én nem vagyok homoszexuális, viszont a te istened homofób. Nem tudom, hogy erre büszkének kellene-e lenned, vagy mi.

#12:
Nem a mindenkori egyház írta a Bibliát. Így a megszólalásod értelmetlen. Az egyház tökéletesen kihasználja a Biblia általi vallással járó autoritásukat, de semmi közük a Bibliához. Az eredetihez nem. Az átiratokat meg hagyjuk, mindenfelé is hajlítva lettek. Például amit valószínűleg te is használsz, a jó kis magyar biblia, biztos lehetsz benne, hogy köze nincs az eredetihez, az már szarrá lett módosítva az évszázadok során.
Nem kell semmit áttennem az egyházra. Ha te elhiszed a meséket, amiket az eredeti Bibliában már eleve módosítva (szájról szájra terjedő mondavilágból) összegyűjtöttek a héber mitológia alapján, az a te gondolkodásmódodnak az extrém limitációja a vak hitedből eredően.
Az a probléma igazából, hogy emberként is bele tudod képzelni magad Jehova szerepébe. Pontosan úgy cselekszik, ahogy egy, az akkori időben élő ember gondolkodott, nagyon primitíven, mindent rosszul gondolva a természetről és az univerzumról, na meg az állatokról is. Az evolúció és a kozmikus háttérsugárzás már önmagában lesöpri az asztalról a teljes teremtéstörténetet, a taxonómia és a geológia kizárja Noé globális áradását, meg lehetne folytatni valószínűleg az összes mesével, ami a Bibliában van, mert egyértelműen egyik sem valós. Nem hogy nem valós, de még ha elfogadjuk, hogy metaforikus történetekről van szó, a moralitása az eredeti héber Bibliának abszolút perverz és elvetemült, egyáltalán nem az a cukormázas szeretetteljes sztori, amire átírták a későbbi időkben, hogy fogyaszthatóbb legyen. És komolyan, ne higgy a szavamnak, nézz videókat a youtubeon eredeti héber Biblia fordításokról, meg fogsz lepődni, hogy az istened igazi természete mennyire különböző a mai az egyház által mesterségesen módosított változatoktól, hogy mennyi teljesen szükségtelen részt kivágtak, amik csak Jehova primitív perverzióinak a leírásai voltak... pontosabban azon primitív emberek fantazmagóriái, akik az Ószövetség eredeti szerzői voltak. Csak hogy egy dolgot megemlítsek, például egy gyomorforgató leírása annak, hogy hogyan hajts végre egy egyáltalán nem sebészeti pontosságú abortuszt egy olyan terhes nőn, akit azzal vádoltak, hogy nem a férje gyerekét hordta. Csak vádolni kellett, bizonyítani nem! Ez Jehova bölcsessége.
Tehát egyáltalán nem érdekel, hogy mit hitetsz el magaddal, az istened, az IGAZI istened, Jehova, egy nőgyűlölő, életellenes, idióta, pszichopata tömeggyilkos volt, akinek a morális rendszere egyáltalán nem sugároz univerzalitást, csupán egy nagyon specifikus kulturális populáció korlimitált gondolkodásmódját másolta, és abszolút igazságként hirdette.
Teljes mértékben bele lehet gondolni magad Jehova helyébe, mert a viselkedése, az impulzusai, a gondolkodása, a tudatlansága extrém emberi. Semmi mindenhatóság nincs benne.

A Jehova műszó használata nem helyes, és zavaró.
Az ördögnek NEM az volt az egyetlen bűne, hogy megkérdőjelezte Istent! Aki ezt állítja, az vagy tudatlan, tájékozatlan vagy hazudik! Az ördög amellett, hogy megkérdőjelezi Isten tekintélyét, hazugságokat terjeszt. Ez igazolható Ádám és Éva sztorijában is: úgy kérdez, hogy közben HAZUDIK. Jézus azért nevezte hazugság atyjának, mert az ördög valóban a legnagyobb hazudozó a teremtett világban.
A hazugság terjesztése mellett még vannak természetesen további bűnei az ördögnek.
Látom a 14-es kommentemre senkinek nem sikerült érdemben válaszolnia. Nyilván azért, mert ti is tudjátok, hogy amit olvastok, az messze áll a valóditól. De beismerni meg már ciki.
Egyébként látom sokan még a Jehova szó eredetével sincsenek tisztában.
"Jehovah (/dʒɪˈhoʊvə/) is a Latinization of the Hebrew יְהֹוָה Yəhōwā, one vocalization of the Tetragrammaton יהוה (YHWH), the proper name of the God of Israel in the Hebrew Bible/Old Testament.[1][2][3] It is considered one of the seven names of God in Judaism and one of the names of God in Christianity."
Ez volt Isten eredeti megnevezése a héber Bibliában, így én is így fogom hívni. Az, hogy innentől hogyan merre fordítótták és módosították, már nem kellene, hogy releváns legyen, hiszen az az, ami már irodalmi szempontból nem hiteles. Sőt, tovább megyek, mert látom, hogy én vagyok itt leszúrva azért, mert nem olvastam a Bibliát, viszont ti nem vagytok abszolút tisztában, hogy mi szerepelt és mi nem szerepelt az eredeti írásokban. Eredetileg Jehova, vagy Jehovah, Yahweh vagy יְהֹוָה (amelyik jobban tetszik) egyetlen egyszer sem volt Az Istenként megemlítve. Későbbi fordításokban hagyták el az igazi nevet, és az Úr megnevezéssel helyettesítették, főképpen, maga Az Isten megnevezés pedig csak jóval később jött, évszázadokkal később, semmi más okból, csak azért, mert olyan sok neve volt Istennek a különböző kultúrákban, etnikumokban és nyelveken, hogy nem merték nem a jót használni véletlenül, ezért hát, Isten maradt. Természetesen ma már tudjuk, hogy valóban Jehova volt az eredeti héber megnevezés, csak magában a kiejtésében nem vagyunk biztosak, de nem lehetett nagyon különböző ennél. Tehát nem én vagyok itt az, aki személyeskedik, vagy nem helyes szót használ, én éppen hogy megadom a tiszteletet az eredeti szerzőknek azzal, hogy a valós nevét használom.
Egyébként meg, ti szerettek igékkel dobálózni, szóval tessék:
"He that blasphemes the name of Yahweh shall surely be put to death"
Lev, 24:16
Ajjaj. Megint ez a hirtelen harag és végzetes büntetés egy apró hibázásért a végtelenül megbocsátó és szerető Yahweh-től, de héj, legalább ezzel most nem én vagyok bajban :). Szerintem elég ideges lehet ott a mennyben, hogy a mai emberek mégcsak nem is az igazi nevét használják már.

18.
"Tehát nem én vagyok itt az, aki személyeskedik,"
Ha ezt a 16. válaszom miatt írtad akkor kiegészíteném a 16. válaszomat azzal hogy a 15. válaszolónak szólt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!