A Bibliában végig az ördög volt a "jó"?
Figyelem, ez nem egy vallási kérdés! Egyáltalán nem érdekel, hogy mit szólnának hozzá a nagy hívő emberek, akik random igékkel próbálnának ördögűzést végezni rajtam, de egy porszemnyi kritikus gondolkodás nem szorult beléjük. Ez egy filozófiai jellegű kérdés, ezáltal a bölcsészettudományba írom.
Beismerem, sosem olvastam el a Bibliát az elejétől a végéig, de elég sok történet megvan belőle, a lényegi dolgok legalábbis. Na meg a Biblia elolvasásánál az is produktívabb, ha a fű növését nézzük, szóval sajnálkozni nem fogok emiatt.
Viszont arra a következtetésre jutottam, hogy Isten igazából egyáltalán nem egy jó istenség, de legalábbis semmiképpen sem okos, vagy bölcs, vagy megbocsátó, vagy szerető. Ezeknek az abszolút ellentéte viszont igaz, majdnem minden egyes esetben minden egyes történetben. Kezdjük a legkönnyebbel, az intelligenciával. Isten teljesen hibás állításokat hoz elő az univerzumról, mintha egyáltalán, mégcsak megközelítőleg sem ismerné a saját alkotását. Szerinte ugyanis a Föld lapos, egy búra alatt élünk, a Nap kisebb, mint a Föld, és a csillagok kisebbek, mint a Nap. Ezt mégcsak metaforikusan sem lehet értelmezni, a Bibliában egyértelműen úgy gondolja, hogy ez a világunk. Tehát Isten egy abszolút idióta. Nyilvánvalóan az ősi emberek, akiknek még fogalmuk sem lehetett semmiről, így képzelték el, de akkor most térjünk rá az érdekesebb részletekre, a moralitásra.
Isten a tudás, fejlődés és elfogadás abszolút ellensége. Ez az attitűd számos metaforikus történeten keresztül megjelenik. Illetve díjazza a hódítást, tömeggyilkosságot, szűz nők elrablását és megerőszakolását, csecsemőgyilkosságot (ó, Isten IMÁDJA a csecsemőgyilkosságot, az egyik kedvenc elfoglaltsága), gyűlöletet szít a népek között, a megoldás mindig magában foglal valamilyen tömeggyilkosságot, sosem a diplomácia, vagy békés végkimenetel.
Eközben, Jézus Krisztus idejében az ördög EGYETLEN bűne az volt, hogy megkérdőjelezte Istent. Ördög maga a szkepticizmus metaforája, a józan ész és a kritikus gondolkodás alapja, ami a legnagyobb fenyegetés Istenre. Az ismeretlen tanulmányozása ördögi volt. A homoszexualitás ördögi volt. Megkérdőjelezni a vallások abszolút igazságait ördögi volt. Megkérdőjelezni az autoritást ördögi volt. Minden, ami nem illett bele a kor tradicionális gondolkodásmódjába ördögi volt. A vágyakozás valami többre ördögi volt. Maga a vágy ördögi volt. Nem értem a hívőket, hogy hogyan lehet imádni egy olyan Istent, aki ennyire tudomány ellenes a természeténél fogva, illetve gyűlöletes. Mert az Ószövetség alapján az elfogadás és a szeretet az utolsó lenne, ami eszembe jutna arról az istenkarakterről. Jézus Krisztus pedig már egy teljesen más történet, erős politikai vonatkozásokkal, már attól függően, kinek a verzióját olvasod, mert mindegyikük egy kicsit átírta a saját elfogultságaihoz híven az eredetit.
Hogyha így állunk, akkor én az ördög mellett állok, mert az ördög nélkül nincs fejlődés, nincs kulturális elfogadás, nincs szabad akarat.

Azt vedd hozzá a gondolatmenetedhez, hogy a Bibliát is emberek írták, és sokkal másabb volt a szociális berendezkedés 2000 évvel ezelőtt.
Nem tudom, hogy melyik csecsemőgyilkosságra gondolsz, de sejtésem szerint az egyiptomi 7 csapásra. Na, ott pont az volt, hogy az elnyomó egyiptomiak elnyomták a zsidókat, így az igazságos Isten bosszút állt a gonosz egyiptomiakon. Na most ebben az aspektusban Isten igenis igazságos, mivel a saját népe védelmében tett meg dolgokat. Jobban meggondolva párhuzam húzható ez és az ukrán háború között, HA az ukránok elnyomták volna az oroszokat olyan szinten, hogy az ukránok „megérdemeljék” a háborút. Ezzel az érveléssel például semmi baj nem lett volna az ókorban. Azonban a jelenlegi társadalom a háború és az erőszak minden formáját elítéli, ezért ez a része „divatjamúlt” lett a Bibliának.
Én sem vagyok egy nagy bibliaszakértő, de tudom, hogy más korok más értelmezéssel és más igényekkel bírtak, ennek megfelelően írták meg a Bibliát - mai szóhasználattal nevezhetnénk propagandaanyagnak is.

"ebben az aspektusban Isten igenis igazságos, mivel a saját népe védelmében tett meg dolgokat."
A többi még csak hagyján, de ez nem stimmel egy végtelen istennél.

"A Bibliában végig az ördög volt a "jó"?"
Ha tudsz olvasni és értelmezni, akkor láthatod, hogy nem.
"Figyelem, ez nem egy vallási kérdés! Egyáltalán nem érdekel, hogy mit szólnának hozzá a nagy hívő emberek, akik random igékkel próbálnának ördögűzést végezni rajtam, de egy porszemnyi kritikus gondolkodás nem szorult beléjük."
Rossz hírem van. Egyáltalán nem izgat minket, hogy elkárhozol. Senkit nem érdekelsz. Rossz hír az egódnak.
Amúgy mivel ezt már milliószor megkérdezted, a válasz ugyanaz, mint korábban. Sok sikert!
"Beismerem, sosem olvastam el a Bibliát az elejétől a végéig"
Akkor?
Amúgy egy csomó kamut összehordasz, ami nincs is a Bibliában, és ezek is milliószor ki lettek tárgyalva, úgyhogy ez a kérdés provokáció.
"Szerinte ugyanis a Föld lapos"
Sehol nem írja
"egy búra alatt élünk"
légkörről majd tanulsz általánosban
"a Nap kisebb, mint a Föld"
Sehol nem írja
"és a csillagok kisebbek, mint a Nap"
Sehol nem írja a Biblia
"Beismerem, sosem olvastam el a Bibliát az elejétől a végéig, de elég sok történet megvan belőle, a lényegi dolgok legalábbis"
Mi alapján jutottál el arra, hogy a lényeget olvastad, ha nem olvastad a teljes Bibliát? Ez így igencsak logikátlan
"Ezt mégcsak metaforikusan sem lehet értelmezni, a Bibliában egyértelműen úgy gondolja, hogy ez a világunk"
Aham, szóval ha valaki azt mondja, hogy felkelt a Nap, akkor azt szó szerint érted. Hmmm...
"Tehát Isten egy abszolút idióta"
Most akkor ateistakánt hiszel Isten létezésében?
"Hogyha így állunk, akkor én az ördög mellett állok"
Szuper, legalább nem trollkodsz majd az öröklétben:)
"mert az ördög nélkül nincs fejlődés"
Tehát neked a bűn=fejlődés
"nincs szabad akarat"
Tehát neked a bűn cselekvése jelenti a szabad akaratot. A szabad akarat neked az, hogy jól bekokózol, hazudozol, kurvázol, stb...
"Na meg a Biblia elolvasásánál az is produktívabb, ha a fű növését nézzük, szóval sajnálkozni nem fogok emiatt."
Ezt én is tudom javasolni neked, inkább nézd a fű növekedését
"Nem értem a hívőket, hogy hogyan lehet imádni egy olyan Istent, aki ennyire tudomány ellenes a természeténél fogva, illetve gyűlöletes"
Ne foglalkozz ezzel, elég, ha mi hívők tudjuk. Amúgy téged miért izgat ennyire ez a téma?
" A homoszexualitás ördögi volt"
Nyugodtan buzuljál, úgysem hiszel Istenben. Tényleg nem értelek. Mi fáj? Hogy Isten nem szállítja neked tálcán a kokót és a lóvét?
"Ördög maga a szkepticizmus metaforája, a józan ész és a kritikus gondolkodás alapja, ami a legnagyobb fenyegetés Istenre"
Mivel az "ördög atyától" származol, így nem meglepő, hogy ez a véleményed. De ne feledd, ha tévedsz, azért is csak magad felelsz, úgyhogy igencsak javaslom, hogy erősen nézd át a másik oldalt is. Már, ha örök életet akarsz és nem ragaszkodsz a bűnhöz.
Sok sikert!

"Azt vedd hozzá a gondolatmenetedhez, hogy a Bibliát is emberek írták, és sokkal másabb volt a szociális berendezkedés 2000 évvel ezelőtt."
"de tudom, hogy más korok más értelmezéssel és más igényekkel bírtak, ennek megfelelően írták meg a Bibliát - mai szóhasználattal nevezhetnénk propagandaanyagnak is."
Tehát nem isten ihlette!
" így az igazságos Isten bosszút állt a gonosz egyiptomiakon."
Ha igazságos lett volna akkor a fáraót bűntette volna meg.
Ha igazságos lenne akkor vagy nem avatkozna be sosem vagy mindig.
Ha igazságos lett volna akkor nem az ártatlan gyerekeken veri el a dolgot.
"mivel a saját népe védelmében tett meg dolgokat. "
Már az sem igazságos hogy van "népe". Minden embert ő teremtett.

#5, te is érdekesen értelmezed a dolgokat...
„Tehát nem isten ihlette!”
Nem állítottam, hogy így lett volna. A Biblia kvázi egy mesekönyv, amiben van egy felsőbb (legfőbb) hatalom, és azt Istennek hívják benne.
„Ha igazságos lett volna akkor a fáraót bűntette volna meg.”
A te igazságérzeted szerint esetleg. De nem önmagában a fáraó volt az elnyomó, hanem az egész egyiptomi nép. Avagy „vétkesek közt cinkos, aki néma”.
„Ha igazságos lenne akkor vagy nem avatkozna be sosem vagy mindig.”
Nem következik egyik a másikból. Isten -ha értelmesnek tekintjük” megvan a maga iagzsága, és aszerint is cselekszik, nem aszerint, hogy te vagy én mit gondolunk helyesnek; „Isten útjai kifürkészhetetlenek”.
„Ha igazságos lett volna akkor nem az ártatlan gyerekeken veri el a dolgot.”
Egyrészt fent leírtam. Másrészt az megvan, hogy az egyiptomi hét csapás közül a elsőszülöttek halála a 7., vagyis AZ UTOLSÓ csapás volt? Az egyiptomi népnek 6 csapás nem volt elég, hogy elengedje a zsidókat, ezért „Isten bekeményített”.
„Már az sem igazságos hogy van "népe". Minden embert ő teremtett.”
Az egyiptomiak a zsidók szemszögéből bálványimádók voltak, akik elfordultak az egy igaz Istentől. Innentől kezdve már te is össze tudod rakni.

"A te igazságérzeted szerint esetleg. De nem önmagában a fáraó volt az elnyomó, hanem az egész egyiptomi nép. Avagy „vétkesek közt cinkos, aki néma”."
Igen lehetek mások is akiket nem öltek volna meg ha másképpen cselekszenek.
De az első szülöttek között voltak gyerekek is. Ők még a "néma" kategoríába se férnek bele. Mégis meghaltak.
"halála a 7., vagyis AZ UTOLSÓ csapás volt? Az egyiptomi népnek 6 csapás nem volt elég, hogy elengedje a zsidókat, ezért „Isten bekeményített”."
Tehát a mindent tudó Isten nem tudta hogy a 6 csapással nem fog elérni semmit?
A mindenható Istennek nem volt jobb módszere??
Ez még viccnek is gyenge lenne.

" Avagy „vétkesek közt cinkos, aki néma"
Mivan ha sérült a hangszála és tényleg néma nem tud beszélni?

Nem gondolom. A Biblia alapján az édenkertben élő ember eredetileg nem szenvedett semmiben sem hiányt, ezért nem volt hova fejlődni.
Olyan, mintha egy várban laknál, és azzal érvelnél, hogy vályogházban lakni jobb. Persze mondhatod azt, hogy valójában a vályogházból kerültünk ki a várba a tiltott gyümölcs által, de akkor miért szenved az ember és miert hal meg? Az Ósz arra tanít, hogy az Istennek való engedelmesség jobbítja sorsunkat (lásd Ábrahám és Izsák története amire utalsz szerintem), az ellenszegülés pedig rontja.
Az ördög az Úszben nem csak feszegette Isten hatalmát, hanem például embereket szállt meg.
#7:
Örülök, hogy még a vallási fórumban is vannak normális emberek azért.
A mindenható istennek, aki mindig, mindenhol ott van, mindent tud mindenkiről meglepően nehezére esik megoldani egy problémát. Egyébként a fáraós történetből azt mindenki kényelmesen kifelejti, hogy Isten megkeményítette a fáraó szívét, hogy még véletlenül se fogadjon szót a felszólításnak. Micsoda igazságos isten! Megbünteti az elsőszülötteket, akiknek a lehető legkevesebb köze van az egészhez. Ez az a moralitás, amiből egyetlen józanul gondolkodó ember sem kér. És nem, ez nem az egyetlen eset, ahol csecsemőgyilkosság történik, a hódításos történetek mind úgy alakulnak, hogy Isten megparancsolja mindenki megölését, külön kiemelve a csecsemők megölését, a szűz nőket kivéve, mert azok jók lesznek erőszakolni. Persze lehetséges, hogy az új verziókból ezeket kicenzúrázták (egy részét biztosan), de tessék utána nézni az eredeti héber szövegeknek, rengeteg videó van róluk, azok írják le legjobban a pikáns elvetemült részleteket, amik csak egy perverz, tudatlan, és nagyon specifikus kultúrájú emberek fejéből pattanhatott ki. Persze ez ma már egyértelmű történészeti és tudományos szempontból, de így is sok még az idióta.
A vallás a legősibb hoax. Ideje lenne felébredni belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!