Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A zsidó vallásban miért csak...

A zsidó vallásban miért csak egyetlen "Templom" létezhet Jahve/Jehova tiszteletére, míg szinte minden más vallás (legyen az politeista vagy monoteista) esetében templomok és szentélyek tengerét építették a hívek istenük/isteneik-istennőik számára?

Figyelt kérdés

2022. márc. 21. 20:47
1 2
 11/11 KZitus ***** válasza:
100%

Szia

Érdemes, érdekes megvizsgálni a Jeruzsálemi templom hátterét, mert az értelmet ad az "egy"-nek.

Jóval a Jeruzsálemi templom előtt, szinte az egyiptomi kivonulás után eléggé hamar, hordozható sátortemplomot készíttetett Jehova, ahol a szövetség láda ált, amely Jehova jelenlétét szemléltette a nép számára.

Később, amikor Dávid volt Izrael királya, ezt mondta: " Akkor Dávid király felállt, és ezt mondta: „Hallgassatok meg, testvéreim és népem! Szívem vágya volt, hogy Istenünk lábzsámolyául házat építsek, és ez a ház Jehova szövetségládájának állandó helye legyen. Elő is készítettem az építkezést. De az igaz Isten ezt mondta nekem: »Nem fogsz házat építeni a nevem tiszteletére, mert hadakozó ember vagy, és vért ontottál.«... Ezt is mondta nekem: »A fiad, Salamon fogja megépíteni házamat és udvaraimat, mert fiamnak választottam őt, én pedig atyja leszek. Megszilárdítom királyi uralmát örökre, ha eltökélt lesz abban, hogy parancsolataim és bírói döntéseim szerint cselekszik,+ ahogy most is teszi.« 1Krónika 28:2,3; 6-7.

Nos ha van kedved, elolvashatod a Krónikák további fejezeteiben hogyan és milyen célból építette Salamon Jehova egyetlen jóváhagyott templomát.

Ma már a templomok nem azt a célt töltik be mint a Jeruzsálemi templom, amely szintén megszünt Isten célját betölteni, amikor i.sz 70-ben porig rombolták. Azóta nincsen a földön olyan templom, amelyben Jehovát számára elfogadható módon lehet imádni. Ezt a célt addig töltötte be, ameddig a zsidó népet tekintette választott népének. Sehol nem lehetett elfogadható imádatot és áldozatot bemutatni Jehovának, CSAK a Jeruzsálemi templomban.

A zsinagógág "csak" a törvény meghallgatására volt alkalmas hely.

Miután Krisztus megkötötte az új szövetséget, más lett a helyzet, amelyről Péter apostol ezt mondta: "„Most már világosan látom, hogy Isten nem részrehajló, hanem minden nemzetből elfogadja azokat, akik mélységesen tisztelik őt, és igazságosan cselekszenek." Cselekedetek 10:34,35

2022. márc. 26. 10:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!