Hogyan tartjátok a böjtöt?
Ide is leírom, mert úgy látom, te sem tudod: 𝐍𝐄𝐌 𝐄𝐙 a lényeges a böjtben!
A böjtnek 𝐍𝐄𝐌 a lemondás a lényege, ezt az istent nem az érdekli, hogyan sanyargatod magad.
𝐀𝐙 lenne a lényeg, hogy ELMÉLYÜLJ a hitedben, és ehhez SEGÍTSÉG az, ha nem zabálod degeszre magad és nem bódítod el alkohollal sem.
De éhezni sem szabad, mert akkor sem tudsz jól gondolkodni.
2
Miutan tobb helyen telekiabaltad ezzel a gyakorit, azert pontositsunk. Felekezettol fugg.
A katolikusoknal (es az evangelikusoknal, ha tartjak), 3 eleme van a bojti idoszaknak:
1. valamirol lemondas, ami nem kell, hogy etel legyen, lehet pl. a kozossegi media vagy mas
2. elmelyulni a hitben, pl. tobbet imadkozni, tobbet templomba jarni, vagy kis reszletekben elolvasni egy evangeliumot
3. raszorulokrol valo gondoskodas, ami lehet penz vagy egyeb adomany, betegek meglatogatasa, onkentes munka vallalasa
tehat nem "vagy-vagy", mindegyik resze
Én is ezt írtam.
De az viszont nem mindegy, hogy melyik mennyire hangsúlyos.
A kettes az NÉLKÜLÖZHETETLEN. Ezen belül is a "többet imádkozni" az óvodás megoldás, egy felnőttnek azért ez kevés.
A másik kettő pedig olyan dolog, ami azért van, hogy a kettesnek segítsen.
Még egyszer: NEM CÉL a lemondás, hanem ESZKÖZ. NEM önmagáért van, az isten nem fogja megveregetni a vállad, hogy te milyen jól lemondtál valamiről, vagy hogy adtál pár forintot egy koldusnak.
Ezek azért vannak, hogy KÉPES legyél kizökkenni a mindennapi taposómalomból, és GONDOLKODNI.
Nem ezt irtad, hanem hogy a kettes a lenyeg, a bojt csak azert van, mert ha telezabalod magad, nem tudsz gondolkodni.
Na, nekem mindegy.
Azt írtam, hogy az istent NEM ÉRDEKLI, hogy miről mondasz le a böjt idejére.
NEM az a lényege a böjtnek, hogy valamiről lemondasz pár hétre, imádkozol egy kicsit többet, stb. - és aztán el is vannak intézve a dolgok egy évre!
A böjt NEM így kell, hogy menjen!
Ez legfeljebb annak jó nulladik lépésnek, aki életében nem böjtölt még, és most kezdi - vagy esetleg annyira gyenge a hitében, hogy kétszer megy templomba: húsvétkor meg karácsonykor.
Annak talán megteszi ez kezdő lépésnek, de aki hívőnek gondolja magát, annak ennél több kell.
Olyasmire gondolok, hogy addig tanulmányozod a Bibliát, amíg MEGÉRTESZ belőle valamit, amire idáig nem gondoltál.
Vagy pedig megváltozik tőle az életed, mert lesz egy új elhatározásod.
Már persze akkor, ha szeretnéd, hogy valami értelme is legyen a böjtnek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!