Ha az ember megbetegszik számíthat a gyülekezeti testvérekre?
Múltkor kérdezted. Figyelj! Ne adj 20 ezer forintot. Max valami jelképes összeget, perselypénzt. Ha nagyon akarsz, adj havi 1.000 Ft-ot, azaz ezer forintot, ne többet!
Vagy ha annyira akarsz segíteni nekik, vállalj önkéntes munkát, de ne add oda nekik a fél fizetésedet! Lehet, hogy szükség esetén segítenek rajtad, adnak meleg ételt, ilyenek.
Már hogyha Jézus tanítását komolyan veszik. Ugyanis Jézus 1 szegényt se hagyna az út szélén. A beteget meggyógyítja, a hajléktalant befogadja, az éhezőt megeteti.
A papok és gyülekezetek vegyenek példát Jézusról! Létesítsenek ingyenkonyhát az arra rászorulóknak, fogadjanak be hajléktalanokat és gyógyítsák meg a beteg embereket! Ez a valóban jézusi és keresztényi magatartás. Jézus a legelesettebbeket és legszegényebbeket karolja fel.
Nálunk senki se szokott havi 20 ezret adni, nem is várja el nálunk senki. Lehet nem a szekták fele kellene nézelődni, hanem rendes felekezetet keresni.
Egyébként nem számíthatsz az ilyen gyülekezet pásztorára, vagy vezető lelkészére, mivel ezek inkább biznisz szekták, a pénzt maguknak gyűjtik luxus autóra, házra és nem a te megsegítésedre.
Szia!
Ez nem könnyű kérdés. Ahová én jártam gyülekezetbe több helyre is, az volt a jellemző, hogy első a tized, utána a gyülekezeti adakozás, és nagyon-nagyon ritkán volt, hogy nehéz helyzetbe jutott testvérek részére volt gyűjtés. Talán 2-3 ilyenre emlékszem. Az egyiknél lement a gyülekezeti adakozás, és utána jelentették be a gyűjtést - ezen akkor kicsit ki is akadtam. Ráadásul nevetséges összeg gyűlt össze. Akkor még diák voltam, túl sokat én sem tehettem.
Ahol ez a felállás, ott sajnos nem is nagyon tanítanak a testvérek megsegítéséről. Ez szerintem a tipikus "templomi ajándék az, amivel valakin segíthetnél" tanítás. Odaadja az ember a tizedét, az adakozását, és utána már nem nagyon van miből érdemben bárkin segíteni.
Van valaki, aki szerintem nagyon korrektül tanít erről. Mondta, hogy több gyülekezeti vezető is megkereste, hogy ne tanítson így a pénzügyekről, mert megcsappant náluk a gyülekezet bevétele. Persze, mert elkezték a gyülekezeti tagok a köztük levő szegényeket is megsegíteni.
Teljesen így vezetett minket is Isten. Először elénk hozott egy bajba jutott családot, majd egy másikat. A gyülekezet vezetőségétől nem kaptak támogatást. Ekkor kezdem megérteni, hogy valami nem oké az anyagiakról szóló tanításokkal. Az első lépés az volt, hogy a gyülekezeti adakozást redukáltam le, hogy többet tudjunk adni anyagi nehézségbe került testvéreknek. Majd volt egy nagy fordulópont. Egy gyülekezeti alkalmon adakozás előtt meghirdettek egy gyüjtést egy bajba jutott család részére. Itt korrekt módon 2 kosár ment körbe, az egyik a gyülekezet részére, a másik pedig ennek a családnak. Pont ezen a napon készültem a tizedünket odaadni a gyülekezetnek, de úgy indított Isten, hogy ne abba a kosárba dobjam a borítékot, hanem a másikba. Ez volt egy hatalmas fordulópont, amikor kezdtem már kapizsgálni, hogy Isten hogyan is gondolodik erről a kérdésről.
Ekkor még nem tudtam, hogy az ószövetség idején elég sokrétű felhasználási módja volt a tizednek. Például minden 3. évben a szegények is részesedhettek belőle. Erről sose tanítottak! Nem nehéz kitalálni, hogy miért.
Konkrétan tudok olyan esetről, amikor gyülekezeti vezető elhajtotta a segítségért hozzá fordulót. Másik esetben meg valakinek sürgős segítségre lett volna szüksége, és csak több hónapos elbírálás után, amikor már késő volt, kapott valami minimális támogatást (gazdag, nagy gyülekezetről volt szó).
Biztos vannak pozitív példák is, de szerintem ez ritka, mint a fehér holló.
Az pedig csak a ráadás, hogy az Újszövetségben nincs tized. A különböző szekták pedig kötelező jelleggel szedik. Persze ezt nem mondják ki, fegyvert se tartanak az ember fejéhez, de nagyon aljas, manipulatív trükkökkel ráveszik az embert ennek befizetésére.
2Korintusz 9:7 Mindenki tegyen úgy, ahogy elhatározta a szívében, ne kelletlenül vagy kényszerből, mert Isten a vidám adakozót szereti.
Nincs meghatározva az összeg. Mindenki annyit ad, amennyit elhatároz.
Ha egy százast dob be, akkor annyit. Csak szívesen add! Ne sajnáld később... Érdemes megfigyelni, mire megy a pénz.
Nálunk van havonta beszámoló a bevételről, és a kiadásról.
3 fő, akik mindig változnak, megszámolják az adomány ládában összegyűlt pénzt. Ezt könyvelik, és a fölösleget tovább utalják a központnak. A mi Egyházunknál, a gyülekezetekben legfeljebb 100 ezer jön össze, a kisebb városokban. Én Megyeszékhelyi gyüliben vagyok, ahol 130-150 ezer jön össze havonta. A kiadások 30-40 ezer. Tehát Nálunk a vének, kisegítő szolgák nem élnének meg belőle...🤣 J.T.
Mindenkinek saját magának kell gondoskodnia magáról, és persze a családjáról! Azt mondta Jézus, hogy aki nem gondoskodik a családjáról, az a hitet megtagadta és rosszabb a hitetlennél!
Nyilván a rászoruló, beteg testvéreinket anyagilag is támogatjuk...
A feleslegek eljutnak az Országos vezetőséghez, akik a feleslegüket továbbítják... Ebből készülnek a kiadványok a világméretű prédikáló munkához. Persze sok dologra használják még az adományokat, de nem magánvagyon gyarapításra.
Egyébként a Világ legnagyobb nyomdaipari kapacitását birtokoljuk, és a szedési módszer is egyedülálló a világon.😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!