Az elsőáldozásnak van gyakorlati jelentősége?
Tehát pl. annak hiányában is házasodhat valaki, lehet egyházi temetése, üdvözülhet?
Csak mert kicsit olyannak tűnik, mint egy beavatási szertartás vagy a felnőtté válás jele, de nem találtam ilyen infót.
Sikerült jó nagy hülyeséget írni. Természetesen a Bibliában van róla szó, csak nem nevezik "elsőáldozásnak" külön. Például az apostolok "elsőáldozása" az utolsó vacsorán volt. Ezt követően pedig rendszeresen ünnepelték az Eucharisztiát, tényleg sok feljegyzés van róla a Szentírásban, érdemes lenne neked is elolvasni egyszer.
Nem véletlenül akarod te, hogy csak privátban írjon neked a kérdező ;)
------------------
"Csak mert kicsit olyannak tűnik, mint egy beavatási szertartás vagy a felnőtté válás jele, de nem találtam ilyen infót."
Egyáltalán nem, beavatási szertartás inkább a keresztelő. Az elsőáldozás egy olyan esemény, amikor az ember először veszi magához az Eucharisztiát, Krisztus Testét és Vérét.
Természetesen van jelentősége üdvösség szempontjából, mert Jézus ezt mondja (és nem hazudik):
"A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital. Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az bennem marad, én meg benne. Engem az élő Atya küldött, s általa élek. Így az is élni fog általam, aki engem eszik."
"Tehát pl. annak hiányában is házasodhat valaki, lehet egyházi temetése"
Házasságot akkor köthet, ha a másik fél gyakorolja vallását. Egyházi temetése lehet természetesen, mert a végtisztességet mindenkinek meg kell adni.
Az áldozás az egyik szentség a hétből, az Eucharisztia szentsége. Annak első felvételének különleges, ünnepi volta csak hagyomány, de az eucharisztia mind gyakoribb vétele a leki élet egyik fontos eleme.
Házasságkötéshez a bérmálás szentségének felvétele ami fontos, mivel annak megléte jelzi az illető egyházi felnőttségét.
Aki meg van keresztelve, annak joga van az egyházi temetéshez, még ha egész életében akár egyházellenes életet folytatott is.
Rajtad már tényleg csak orvos segíthet gyógyszerekkel. Lehet megborult elmédben minden a pénz körül forog, de mind a bérmálás, mind az áldozás ingyen van.
Jézus azt ígérte, hogy aki eszi az Ő Testét és issza az Ő Vérét, azt feltámasztja az utolsó napon. Tehát van jelentősége az áldozásnak az üdvösség szempontjából.
De házasodhat valaki amúgy elsőáldozás nélkül, egyházi temetése is lehet, meg az üdvösségből sincs kizárva, ha abból indulunk ki, hogy Isten minden embert üdvözíteni akar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!